Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TD.Turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy

Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » śr gru 17, 2014 10:18

Michal_1977 no strzalka na zaworku zwrotnym w kierunku baku to przeciez dobrze;)a u Ciebie na seryjnym smoku i daje rade ? :helm: bo ja myslalem jeszcze nad rozwierceniem dziurek od smoka? :chytry:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » śr gru 17, 2014 11:05

Domismchw pisze:u Ciebie na seryjnym smoku i daje rade ?
Oczywiście,że tak. Szukaj nieszczelności na łączeniach :bajer:
Domismchw pisze:strzalka na zaworku zwrotnym w kierunku baku to przeciez dobrze
Zapytałem,bo wiem że są artyści,którzy tak potrafią :-)


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » śr gru 17, 2014 17:16

Posprawdzałem wszystkie opaski i jedna była seryjna i wężyk się ruszał delikatnie i dwie inne też zmieniłem na wszelkiego,zobaczymy co pokaże,jeżeli dalej będzie to samo to zmieniam smoka na innego :okej: :okej: Bo tak to dopóki nie braknie wahy to golfik chodzi bajecznie,nawet nie spodziewałem się takiej różnicy między budami mkiii a mkii, no i do tego doszedł dosyć spory IC firmy FMIC i kwasówka 57mm, dolot z kwasówki 76mm zakończony stożkiem SIMOTA,na 3 biegu niekiedy gubię trakcję to nawet nie wyobrażam sobie jak twój zielony bandyta zamiata :satan: :satan: :satan: :satan:
Michał_1977 a jaka by była dłuższa skrzynia plug&play od mojej seryjnej? czy już od razu pchać słupek 1Z ze skrzynią z 1Z?tylko wiem że ze wsadzeniem 1Z słupka i skrzyni takiego zestawu dochodzi wiele innych rzeczy :hmm: :hmm: Michał_1977 nie posiadasz może korpusów jedno sprężynkowych? jaj mam końcówki wtrysków od SB a korpusy od aaz i to koliduje bo na zimnym kiepsko pali a na ciepłym od strzała,dowiedziałem się że to się nie zgrywa i wql i muszę mieć to i to od SB-ka :helm: :helm:


Mam dwa problemy.
1. Ciężko pali rano a przecież nie ma mrozu i w mk3 mi palił dobrze a tu nie chce odpalić czy z przyspieszaczem czy bez to nie odpali i dzisiaj nawet plak nie pomógł i aku padł,kopci na biało przy odpalaniu jakbym odpalał traktor tak czuć,świece żarowe kumpel mówił że grzeją bo jak kładliśmy wiązkę to patrzył,pompa po regeneracji,rozrząd nie dawno był zmieniany wraz z kołkiem na wale,filtr paliwa nowy,zaworek zwrotny nowy,opaski wszystkie nowe i dorypane mocno więc nie wiem gdzie leży problem,dodam że od dłuższego czasu i w mk3 jak silnik leżał tak samo mi koło pasowe sie gibało założyłem inne ze szrotu gość się zażekał że będzie 100% sprawne i dalej bije. :banghead: :banghead:

2.Wczoraj zauważyłem że pluje mi olejem z korka wlewu oleju i bagnetu,później po godzinie postoju idę sprawdzić i pluło tylko z bagnetu czy mam się martwić tym?Mam filmik jeśli to coś pomoże i dodam że mam filtr stożkowy zamiast przewodu do dolotu. Oleju nigdy tak nie brał że nie wiadomo jak, i nigdy nie miałem problemu z tym silnikiem :banghead: :banghead:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » czw gru 18, 2014 14:54

Domismchw pisze:skrzynia plug&play od mojej seryjnej? czy już od razu pchać słupek 1Z ze skrzynią z 1Z
A po cholerę Ci słupek 1Z?
Ja mam skrzynię z 1Z (ASD) spiętą z AAZ-em :bigok:
Domismchw pisze:nie posiadasz może korpusów jedno sprężynkowych?
Posiadam,ale nie wiem ile kompletów,jeśli tylko 1,to nic z tego,bo muszę mieć. Jak zmieniam końcówki,to wkładam do kompletu zdemontowanego i jak już mam wszystko ustawione,to tylko zmieniam przy silniku. Na pewno mam 2 komplety 2 sprężynowych,a te muszę sprawdzić :bajer:
Domismchw pisze:na 3 biegu niekiedy gubię trakcję to nawet nie wyobrażam sobie jak twój zielony bandyta zamiata
Mój na 3 biegu rzadko traci trakcję (zależy od asfaltu) z racji tego,że mam wielką suszarę,która daje boosta później niż np. TD04 nawet 13T,ale cieszy mnie to,bo sprzęgło zmieniałem ponad 2 lata temu,a na małej dmuchawce pewnie już ze 2-3 razy bym zmieniał :grin:
Ad.1 Nic nie wspominasz o kącie wtrysku. Ustawiałeś go zegarem,czy na pałę założyłeś pompę?
Ad.2 Nagrzej silnik i wtedy sprawdź,czy chlapie spod korka i z bagnetu. Masz plastikową podkładkę pod pokrywą zaworów?


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » czw gru 18, 2014 18:07

Nic nie wspominasz o kącie wtrysku. Ustawiałeś go zegarem,czy na pałę założyłeś pompę?

Kąt wtrysku ustawiony zegarowo idealnie;] dzisiaj już doszedłem w czym problem z paleniem rano :okej: bierze się z tego że mój kumpel źle coś ogarnął z wiązką i nie dochodzi prąd do świec żarowych i tu jest kiszka :okej: Jutro to zrobię, a co do świec to są ok bo sprawdziłem także temat świec ogarnięty i ciężkiego palenia na zimnym :bajer:


Nagrzej silnik i wtedy sprawdź,czy chlapie spod korka i z bagnetu. Masz plastikową podkładkę pod pokrywą zaworów?

Czasami chlapie czasami nie, ściągłem ten filtr stożkowy z odmy i tak jakby mniej a na zimnym to wql nie pluję,meches mówił mi że to ok i nic się nie dzieje :okej:
o jaką podkładkę chodzi ? :smoke: uszczelkę mam gumową.


Mój na 3 biegu rzadko traci trakcję (zależy od asfaltu)
Dokładnie tak ;] na suchutkim asfalcie na 2 to się zebrać nie może;D
Wczoraj kumpel bmw 163km 2.0 diesel ciężko miał mnie odejść siedziałęm mu cały czas na tyłku od 80km/h - 170km/h i był bardzo zaskoczony co smurf potrafi :satan: :satan:

Dzisiaj napotkałem inny problem :banghead: :banghead: Mianowicie,coś mi stuka tak jakby w pokrywie zoworów po przegazowaniu jak schodzi z obrotów, byłem u mechesa i kazał mi najpierw ściągnąć pasek od wspomy i od alternatora i zobaczyć czy ustanie bo mówi że mam jakieś opiłki tam koło paska rozrządu i że w napinaczu nie ma smaru już ,wspomniał także że to raczej nie będą szklanki ,ale mówił żeby od tego zacząć,ściągnę koło pasowe i zobaczę czy mam prosty czop wału i od razu rozrząd zmienię bo jeszcze coś mi wspomniał że może o obudowę trzeć ale to było by słychać przez taką pierdołe stuki w górze silnika ? jutro się okaże co z tym będzie bo naprawdę myślałem że mi da spokoju gofer na jakiś czas a tu lipa :banghead: :banghead:

Michał_1977 jak będziesz wiedział coś więcej na temat tych korpusów to daj znać bo zaczyna mnie to denerwować jak na zimnym od strzała nie pali :hmm: :hmm:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » czw gru 18, 2014 18:14

Domismchw, jak chcesz zacytować czyjś tekst,to zaznaczasz to co Ci pasuje i klikasz krzyżyk w prawym górnym rogu tego posta :bigok:
Domismchw pisze:o jaką podkładkę chodzi ?
No właśnie tutaj chyba byka popełniłem,bo te plastiki były w 1,6. Taka płyta plastikowa,którą kładzie się nad wałkiem,a dopiero później pokrywę metalową.
Chlapanie też może być spowodowane brakiem ogranicznika fali olejowej nad miską olejową. To taka blacha zespolona z uszczelką misy.


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » czw gru 18, 2014 19:52

Michał_1977 pisze:To taka blacha zespolona z uszczelką misy.
Mam tą uszczelkę i sam ją zmieniałem i nie kosztuję jak zwykła :okej:
Michał_1977 pisze:jak chcesz zacytować czyjś tekst,to zaznaczasz to co Ci pasuje i klikasz krzyżyk w prawym górnym rogu tego posta
Podziękował :pub: :pub:

Dzisiaj doszedłem do wniosku że rolka napinacza OUT bo jest już dead i pasek rozrządu też,także jutro zmieniam rozrząd,patrze czy mam prosty czop wału i jeżeli stukanie nie ustanie to wtedy pomyślimy co dalej a jak narazie to dzięki śliczne
Michał_1977 pisze:Michał_1977
za pomoc i cierpliwość :pub: :pub: :pub:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Developers
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 537
Rejestracja: pn kwie 30, 2012 19:51
Lokalizacja: Garageee
Auto: GULF MK II AUDI S3 8L

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Developers » ndz gru 21, 2014 14:53

Witajcie !

Tak myślę, i tak myślę jak nie zaciągnę jakiegoś kredyta do 2 tys to nic nie zrobię
Planuję zrobić modyfikacje
Silnik aaz skrzynie pewnie z 1.6 TD T4
Nie wiem jakie wtryski ładować
Pewnie pierścionki nowe
kolek ssący kwasówka, jak i wydechowy
Mam turbo td04 w 1.6 TD ale to za mały sliniczek do takiej suszarki ale daje rade
jakieś sprzęgło większe
Pompę co wyczytałem tą od 1.9 TD i zamonotwać grzybka z 1.6 td
i co jeszcze ?
Ile by mnie to szarpnie ?


Mieć mniej, żeby mieć więcej. To wymaga poświęceń. Spójrz głębiej, żeby dostrzec. To co najcenniejsze, to co najważniejsze....

Havan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: sob kwie 05, 2014 16:10

Re: Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Havan » ndz gru 21, 2014 17:47

Developers pisze:Witajcie !

Tak myślę, i tak myślę jak nie zaciągnę jakiegoś kredyta do 2 tys to nic nie zrobię
Planuję zrobić modyfikacje
Silnik aaz skrzynie pewnie z 1.6 TD T4
Nie wiem jakie wtryski ładować
Pewnie pierścionki nowe
kolek ssący kwasówka, jak i wydechowy
Mam turbo td04 w 1.6 TD ale to za mały sliniczek do takiej suszarki ale daje rade
jakieś sprzęgło większe
Pompę co wyczytałem tą od 1.9 TD i zamonotwać grzybka z 1.6 td
i co jeszcze ?
Ile by mnie to szarpnie ?
Silnik AAZ ok ale dlaczego skrzynia 4T? Ona dużo nie wytrzyma i wrzucisz w nią tylko sprzęgło 210mm. Szukaj skrzyni od TDI bo pasuje do AAZ ale liczy się to oczywiście ze zmianą paru innych rzeczy.
Ładuj jednosprężynkowe 155 bar na końcówkach od SB (DNOSD 274) Nie wiem czy są już jakieś sprawdzone testy co do korpusów dwu-sprężynkowych bo nikt się niczym nie chwalił a końcówek 265 już nie polecają :P
Przy takiej robocie wypada doprowadzić silnik do ładu ze wszystkim.
Pompa od AAZ ma 9mm a to jest mało na te turbo i 10 też nie zakręci możliwościami tego sprzętu a z 1.6 zostaw sobie tylko boost pin.
Kolektor dolotowy załóż sobie od awx a co do wydechowego ja zostawiłem ten z 1.9 ori tylko ciut go rozpiłowałem
Ceny zależą od tego jak bardzo się do tego przyłożysz i ile zorbisz sam i z jakich materiałów. Widełki cenowe mogą być bardzo duże.



Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » ndz gru 21, 2014 18:56

Havan pisze: Nie wiem czy są już jakieś sprawdzone testy co do korpusów dwu-sprężynkowych bo nikt się niczym nie chwalił a końcówek 265 już nie polecają
Ja posiadam końcówki od SBka na korpusach dwusprężynkowych i jest kiszka ponieważ na ciepłym pali na dotyk a po 2 minutach i już musi przekręcić dwa razy, końcówki były regulowane dwa razy, za pierwszą razą było palenie na zimnym czy ciepłym ok ale nie równo pracował silnik.Końcówki są BOSCHA ustawione na 155-160bar,teraz jestem w trakcie kupna korpusów jednosprężynkowych także jak ktoś takie owe posiada z chęcią je odkupię :okej: :okej: :food:
Developers pisze:Witajcie !

Tak myślę, i tak myślę jak nie zaciągnę jakiegoś kredyta do 2 tys to nic nie zrobię
Planuję zrobić modyfikacje
Silnik aaz skrzynie pewnie z 1.6 TD T4
Nie wiem jakie wtryski ładować
Pewnie pierścionki nowe
kolek ssący kwasówka, jak i wydechowy
Mam turbo td04 w 1.6 TD ale to za mały sliniczek do takiej suszarki ale daje rade
jakieś sprzęgło większe
Pompę co wyczytałem tą od 1.9 TD i zamonotwać grzybka z 1.6 td
i co jeszcze ?
Ile by mnie to szarpnie ?
Nie zapomnij o IC jakimś większym bo bez niego będziesz bardzo szybko łapał temperaturę przy dużej dawce paliwa :bajer:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » pn gru 22, 2014 22:48

Havan pisze:Nie wiem czy są już jakieś sprawdzone testy co do korpusów dwu-sprężynkowych bo nikt się niczym nie chwalił
Dostałem PW po testach jednego z userów i chwali.Ja przy następnej zmianie końcówek,też przetestuję :food:
Domismchw pisze:Końcówki są BOSCHA ustawione na 155-160bar,teraz jestem w trakcie kupna korpusów jednosprężynkowych
O mamo... :panna: :panna: :panna:
Przecież tak,to mają być ustawione jednosprężynowe wtryskiwacze :-)


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » pn gru 22, 2014 23:36

Michał_1977 pisze:O mamo...
Przecież tak,to mają być ustawione jednosprężynowe wtryskiwacze
To na jakie je cisnienie ustawic zeby bylo dobrze?;] :rotfl:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » wt gru 23, 2014 09:09

Autodata dla dwusprężynowych ori wtryskiwaczy AAZ,przewiduje ciśnienie 130-138/120bar i nie każdy pierwszy lepszy mechanik to ustawi :bajer:


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Developers
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 537
Rejestracja: pn kwie 30, 2012 19:51
Lokalizacja: Garageee
Auto: GULF MK II AUDI S3 8L

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Developers » śr gru 24, 2014 00:34

A jaką polecicie skrzynie do aaz ? I sprzęgło, żeby nie było że nówka i się ślizga :D


Mieć mniej, żeby mieć więcej. To wymaga poświęceń. Spójrz głębiej, żeby dostrzec. To co najcenniejsze, to co najważniejsze....

ODPOWIEDZ

Wróć do „TD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości