Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TD.Turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy

Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » ndz lis 30, 2014 16:56

Witam,mam kilka pytań dotyczących swapa z 1.6PN na AAZ.Jaki najlepiej licznik kupić żeby był z obrotkiem?;) Pytanie następujące muszę zmieniać bak w mk2 od 1.6 TD ? czy sam kosz podejdzie od mk3? :chytry: :chytry: Na chwile obecną mam wyciągnięty silnik z mk2 i przy okazji robię clean look,chwilowo u lakiernika jest goferek. Z mk3 silnik też już wytargany i wszystkie częśći do swapa potrzebne. Dzięki za wszelkie porady!! :pub: :pub:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
bartek18150
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 113
Rejestracja: pt lut 01, 2008 15:11
Lokalizacja: Mojsławice- lubelskie
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: bartek18150 » pn gru 01, 2014 01:39

co do swapa to nie powiem za wiele, ale co do silnika to proponuje poszukac przerobionej pompy z glowica TDI, zestawic to z wtryskami z mercedesa, oraz turbina TDS TD04.
Bedzie z tego kupa dymu i jakies 185km i 390NM



Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » pn gru 01, 2014 09:32

bartek18150 moj aaz juz ma turbo do bmw 2.5tds wwtryski od sb-ka i zmodzona pompe,ja mialem ten silnik w mk3 ale niestety dzwon z nie mojej winy;(i kupilem mk2 zrorbilem na bustwo tylko teraz swapnac i pompe 11mm zapodac i sprzeglo organiczne ;)moze ktos sie wypowie co do licznika;)bo bak to juz padlo ze zmienie od mk2 1.6Dalbo 1.6Td ;) powiecie mi czy bak 1.6td a 1.6D tp wszystko tp samo,spasuje mi wtedy kosz od mk3?;)bartek 18150 powiedz mi skad wiesz ze akurat tyle jest km i nm z takich modow?;]ja myslalem ze 150km to maks wyciagne z tych modow co pisales;]


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Havan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: sob kwie 05, 2014 16:10

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Havan » pn gru 01, 2014 10:27

Licznik załatw sobie z mk2 1.6 TD z obrotomierzem ja mam taki w swoim mk2 aaz na skrzyni od tdi i jest gitarra.

Co do modów to też myslałem że na pompie 10 więcej jak 150 nie będzie..

Domismchw Jak u Ciebie się sprawuje TD04? Ja mam wersję 13T i w tym tygodniu dokończę wojować z pompą i na weekend będę już coś tamjeździł. Jakie moce wykrzesałeś?? Jakiś filmik? Ciekawy jestem czego mogę się spodziewać :)



Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » pn gru 01, 2014 17:16

Havan TD04 sprawuje się bardzo dobrze jezdzilem na 1.1bara lecz za mała pompa ( dawka paliwa na max,govermod,ogranicznik dawki paliwa wywalony,przyspieszony kat wtrysku,boost pin).Teraz jak już wpadnie 11mm to myślę że zrobi robotę.Myślę że moc na moim setupie to było około 130 km ale trudno ustrzelić trzeba by na hamownie pocisnąć.Icka miałem od Grandepunto ale teraz już zakupiłem orurowanie z kwasówki 57mm i icka FMiC dość spory średnica otworów 57mm.Dolot 70mm kwasówka stożek simota.Powiem Ci że ładnie hulało lecz brakowało paliwka i sprzęgła;(Sprzęgło rozwiąże sprawę bo założę organiczne a słyszałem że wytrzymuje 500~`600NM ale mogę się mylić :grin: :grin: Czyli licznik wkładać od 1.6 TD i jakoś to trzeba przerobić bo w mk3 jest jedna kostka a w mk2 dwie i linka na dodatek. :grin: :grin:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
bartek18150
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 113
Rejestracja: pt lut 01, 2008 15:11
Lokalizacja: Mojsławice- lubelskie
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: bartek18150 » pn gru 01, 2014 23:22

Domismchw pisze:Teraz jak już wpadnie 11mm to myślę że zrobi robotę
Tylko do takiej glowycy to turbo za male bedzie, zapcha sie szybko TD04



Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » wt gru 02, 2014 00:05

Domismchw pisze:Jaki najlepiej licznik kupić żeby był z obrotkiem?
Od mk2 1,6TD ale jest taki myk,że trzeba obrotek wyskalować,bo będzie przekłamywał.


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Qball
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 99
Rejestracja: pn lis 24, 2008 14:14
Lokalizacja: Zdunek/Myszyniec
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Qball » wt gru 02, 2014 00:10

Domismchw pisze:bo w mk3 jest jedna kostka a w mk2 dwie i linka na dodatek.
Nie jest to problem przerobić na jedną wtykę. Jest w FAQ temat jak to zrobić. Sam to robiłem i żaden problem, tyle że po sawpie na AAZ jak Michał pisze trzeba obrotomierz wyskalować ale to nie taki problem. W kwestii licznika się nie wypowiadam bo nie wiem :jezor:



Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » wt gru 02, 2014 08:45

bartek18150 Tylko do takiej glowycy to turbo za male bedzie, zapcha sie szybko TD04
To co myślisz zrobić na moim miejscu co do pompy mniejszą niż 11mm wpakować czy od razu 11mm i kolejna zmiana turba? Szkoda mi trochę tego turba od razu wywalać bo ono ledwo co zostało zamontowane i zaraz był dzwon;/ Tylko jakie to turbo mocniejsze dać ?;] Przypuszczam że już na większym turbie i pompie 11mm pasuje zmienić słupek od 1Z :hmm: :hmm:
Trochę czytałem na te tematy i chłopaki pisali że z tym turbem i pompą 11mm nawet robi robotę :okej: :okej:

Michał_1977 Czyli linka jest od licznika,jedna kostka odpowiada za kontrolki a druga kostka za obrotek? :chytry: :chytry: Dobrze myślę? :grin: :grin:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » wt gru 02, 2014 09:31

Domismchw pisze:jedna kostka odpowiada za kontrolki a druga kostka za obrotek?
Niekoniecznie tak musi być,bo w nowszych licznikach z jedną kostką też były obrotki :bigok:
Domismchw pisze:Czyli linka jest od licznika
Tak. Obrotek jest zasilany bezpośrednio z altka (wyjście W) :bajer:


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » wt gru 02, 2014 09:42

Michał_1977 dzięki wielkie za info i myślę że jakoś sobie poradze z tym licznikiem :okej: :pub: :pub: :pub: Powiedz mi bo ty w tym siedzisz dość ostro wystarczy TD04 na pompe 11mm czy za długo na tym nie pohulam ? tym masz już u siebie zamontowane turbo od l-tka? :grin: :grin: :grin:


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

Havan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: sob kwie 05, 2014 16:10

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Havan » wt gru 02, 2014 09:52

Ja mam obrotomierz od MK2 TD na jeden wtyk i normalnie go podpiąłem jak była stara wiązka. Fakt był problem z obrotami i założyłem kółko od alternatora 2,5 TDI R5 i mi dobrze pokazuje bez skalowania a sprawę skrzyni od TDI i liczników od 1.6 załatwiłem linką prędkościomierza z mk2 1.3 NZ i prędkość też już jest wporzo :P Przynajmniej narazie ale jeszcze wszystko dokładnie posprawdzam dla pewności.



Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13253
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Michał_1977 » wt gru 02, 2014 10:12

Domismchw pisze:wystarczy TD04 na pompe 11mm
Zależy jaka TD04 i na jakiej dawce zamierzasz jeździć,no i podstawowe pytanie-jak zrobiona pompa i na czym.
TD04-13 może dać radę :?
Ja poruszam się na pompie Iveco Turbo Daily 2,8 i jest w całości na ori częściach tylko z govem i timingiem. Zadowolony jestem z niej :bajer:


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
Domismchw
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: ndz paź 27, 2013 14:01
Lokalizacja: Miechów/Kraków

Swap z 1.6 PN na AAZ.Pomożecie?

Post autor: Domismchw » wt gru 02, 2014 16:00

Michał_1977 suszarka u mnie siedzi TD04-11G-4 .Pompe myślę że zbuduję ze znajomym bo co do pompy to trochę ciężka sprawa jak dla mnie( z drobnymi modami na seryjnej pompie sobie poradziłem ale nie mam stołu probierczego ani na tyle wiedzy żeby od podstaw zbudować 11mm)
Teraz jestem w trakcie clean look i swapa i potrzebuję wiedzieć jakie wentylatory ewentualnie wentylator zalozyć żebym go zmiescił przed chłodnice albo żeby był jak najbardziej płaski żeby zajął jak najmniej miejsca w komorze a zarówno był w przybliżeniu wydajny taki jak był w mk3 :grin: :grin: niestety problem jest też taki że Icka wkładam przed chłodnice no i tu się robi problem z dopasowaniem wentylatorów :banghead: :banghead: :banghead:

chciałem wyeliminować zbiorniczek płynu chłodzącego lecz nie wiem jak się nazywa profesjonalnie to coś zaznaczone na zdjęciu i gdzie to można kupić? :hmm: :hmm:

Obrazek


Jest : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=560227" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „TD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość