Golf II 1.9 td AAZ skrzynia 4T
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Golf II 1.9 td AAZ skrzynia 4T
Witam!
kto mi powie przy silniku 1.9 td AAZ jakie predkosci mozna osiągnąć na poszczegolnych biegach 1,2,3,4,5 + skrzynia 4Tprzy obrotach 4000 lub podobne alternator na szeroki pasek plus kola od mk3, licznik od 1.6 Td z obrotkiem.. Chodzi mi o bezpieczne obroty bo mam wrażenie ze przeklamuje mi obrotomierz jak mi sie uda dodam filmik jak idzie na kazdym biegu. po przelozeniu silnika obrotomierz pokazywal mi 1400 na wolnych obrotach a telepalo nim
kto mi powie przy silniku 1.9 td AAZ jakie predkosci mozna osiągnąć na poszczegolnych biegach 1,2,3,4,5 + skrzynia 4Tprzy obrotach 4000 lub podobne alternator na szeroki pasek plus kola od mk3, licznik od 1.6 Td z obrotkiem.. Chodzi mi o bezpieczne obroty bo mam wrażenie ze przeklamuje mi obrotomierz jak mi sie uda dodam filmik jak idzie na kazdym biegu. po przelozeniu silnika obrotomierz pokazywal mi 1400 na wolnych obrotach a telepalo nim
Re: golf II 1.9 td AAZ skrzynia 4T
Musisz ustawić obrotek bo alternator przy wielorowku będzie oszukiwał, na 4t na 5 jest 100khm przy jakichś 2500rpm
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
golf II 1.9 td AAZ skrzynia 4T
ok dzieki ale bede wdzieczny jak podpowiesz jak to zrobic teraz mam wskazowke cofniętą tylko o -500rpm gdzies tak ponizej zera obrotek konczy sie na rowno 5000rpmTDiesel power pisze:Musisz ustawić obrotek bo alternator przy wielorowku będzie oszukiwał, na 4t na 5 jest 100khm przy jakichś 2500rpm
dalej nie idzie... cos slyszalem ze jest jakis potencjometr w obrotku który trzeba podkrecic.. ale mysle jak koledzy podpowiadali nad przelozeniem kół i osprzetu z 1.6 td
Możesz zmienić koła , albo rozebrać licznik ten potencjometr jest chyba pod tarczą obrotomierza
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
TDiesel power, zależy od licznika... vdo mają chyba pod tarczą obrotomierza zaś moto meter ma z boku tarczy ( tak przynajmniej jest u mnie ) Ja wolałbym pokręcić potencjometrem ( i tak zrobiłem ) niż przechodzić na pasek klinowy. Pasek PK to znacznie lepsze rozwiązanie niż klinowy, ale kto co lubi i to jego wybór.
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
marcinas1983, a powiedz mi konkretnie z ktorej strony to jest i jak to wygląda mniej wiecej bo kiedys rozbieralem ten licznik ale zaglądałem tylko pod tarcze.. A mam ten sam co ty motometer. Za bardzo nie chcem zmieniać tego osprzętu bo niedawno zmienialem pasek i robilem alternator takze tez wolałbym zostać przy tym.. To jak możecie podajcie mi predkości przy tej skrzyni do 3000obr. wczesniej pisalem do 4000 troche przegiąłem heh..marcinas1983 pisze:TDiesel power, zależy od licznika... vdo mają chyba pod tarczą obrotomierza zaś moto meter ma z boku tarczy ( tak przynajmniej jest u mnie ) Ja wolałbym pokręcić potencjometrem ( i tak zrobiłem ) niż przechodzić na pasek klinowy. Pasek PK to znacznie lepsze rozwiązanie niż klinowy, ale kto co lubi i to jego wybór.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Re: golf II 1.9 td AAZ skrzynia 4T
U mnie jest ten potencjometr po prawej stronie licznika tak gdzieś w połowie jego wysokości. Więcej w linku poniżej...vw-maniak92 pisze:marcinas1983, a powiedz mi konkretnie z ktorej strony to jest i jak to wygląda mniej wiecej bo kiedys rozbieralem ten licznik ale zaglądałem tylko pod tarcze.. A mam ten sam co ty motometer. Za bardzo nie chcem zmieniać tego osprzętu bo niedawno zmienialem pasek i robilem alternator takze tez wolałbym zostać przy tym.. To jak możecie podajcie mi predkości przy tej skrzyni do 3000obr. wczesniej pisalem do 4000 troche przegiąłem heh..marcinas1983 pisze:TDiesel power, zależy od licznika... vdo mają chyba pod tarczą obrotomierza zaś moto meter ma z boku tarczy ( tak przynajmniej jest u mnie ) Ja wolałbym pokręcić potencjometrem ( i tak zrobiłem ) niż przechodzić na pasek klinowy. Pasek PK to znacznie lepsze rozwiązanie niż klinowy, ale kto co lubi i to jego wybór.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=474721" onclick="window.open(this.href);return false;
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
marcinas1983, ooo wielkie dzieki wlasnie o to mi chodzilo teraz tylko musze jakos dostroic obroty
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
golf II 1.9 td AAZ skrzynia 4T -- FIlMIK
udalo mi sie zrobic jakis 2 krotkie filmiki jak wskazuje mi obecnie obrotomierz... Na jednyk pokazane jest przy stałej predkosci na 5 biegu przy 100km/h natomiast na drugim jest start z 1 do 4 biegu.. Czy to są prawidłowe wskazania obrotomierza przy tej skrzyni 4T silnik AAZ.. Teraz moge przedstawic wam to obrazowo i porownac jak wy macie w waszych 1.9 na podobnym osprzęcie
1) Stala predkosc 100km/h 5 bieg
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7oDfTNmzh8
2) start od 1 do 4 biegu
http://www.youtube.com/watch?v=VtkkDQDs6rI
1) Stala predkosc 100km/h 5 bieg
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7oDfTNmzh8
2) start od 1 do 4 biegu
http://www.youtube.com/watch?v=VtkkDQDs6rI
vw-maniak92, według mnie pokazuje jeszcze troszkę za dużo bo u mnie na 4s 100 było przu jakichś 2600, a u ciebie powinno by być trochę mniej jakieś 2500
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
TDiesel power, i dodam ze na zgaszonym silniku wskazówka jest w takiej pozycji "ZDJ ZAPOZYCZONE Z ELEKTRODY ALE WSKAZÓWKA NA 0 JEST U MNIE TAK SAMO
Po przelozeniu silnika i odpaleniu wskazywal mi takie obroty na wolnych silnik chodzil normalnie ok 1000
Po przelozeniu silnika i odpaleniu wskazywal mi takie obroty na wolnych silnik chodzil normalnie ok 1000
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
vw-maniak92, napisz nam lepiej jak to regulowałeś?? Ja wziąłem podniosłem sobie jedno koło z przodu, odpaliłem auto wrzuciłem 3 biegu i trzymałem prędkość daną dla pełnych obrotów i śrubokrętem kręciłem potencjometrem, żeby doregulować obroty.
P.S.
Dlaczego jak ludzie filmy nagrywają to w tle musi zawsze lecieć muzyka i całej reszty nie słychać ??
P.S.
Dlaczego jak ludzie filmy nagrywają to w tle musi zawsze lecieć muzyka i całej reszty nie słychać ??
pierwsza fota- u mnie w td i kr jest podobnie może ciut mniej, ale też pod kreskami
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Właśnie jeszcze tego nie regulowałem jedynie co zrobilem to cofnąłem wskazówkę do tyłu bo nie mogłem wczesniej znaleźć tego potencjometra.. W VDO jest gdzie indziej i w MOTOMETER ale teraz juz wiem.. Tylko chodzi mi o to zeby do pewnej predkosci wyregulować obroty teraz, a wskazówka wroci na swoje miejsce jak byla wczesniej, wtedy zacznie sie regulacja tylko musze miec orintacyjnie jak wy macie u siebie.. A jezeli chodzi o muzyke to akurat z pracy wracalem i radyjko sobie odbieralo a ze byl kawalek prostej wiec nagralem jak to u mnie wygląda z tymi obrotami. a co bys chcial usłyszeć innego hehemarcinas1983 pisze:vw-maniak92, napisz nam lepiej jak to regulowałeś?? Ja wziąłem podniosłem sobie jedno koło z przodu, odpaliłem auto wrzuciłem 3 biegu i trzymałem prędkość daną dla pełnych obrotów i śrubokrętem kręciłem potencjometrem, żeby doregulować obroty.
P.S.