Sterowanie VNT za pomocą uC

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TD.Turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy

Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » pn paź 01, 2012 11:37

Q_mac, zrób jeszcze tak żeby przy całkowicie puszczonym gazie przynajmniej na ułamek sekundy kierownice były całkowicie odpuszczone. no może po za wypadkiem kiedy przed momentem gaz był do oporu to wtedy w sprincie lepiej jest kiedy na sztywno jest narzucona, maksymalna górna wartość doładowania.



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » czw paź 04, 2012 09:27

arwam, A w jakim celu ? W sumie to tak było, że przy puszczonym pedale wypełnienie było zero, więc gruszka wciśnięta. Wczoraj jednak daliśmy nieco wypełnienia, bo było podciśnienie w dolocie po puszczeniu gazu. Teraz program się "ogarnia", czyli końcowe szlify + poprawki, żeby był łatwiejszy do zrozumienia by każdy sobie mógł zrobić własną mapę.

Wczoraj zasiadłem za sterem Puga więc mogę coś powiedzieć ;) W porównaniu do małego turba na WG (T2) tu reakcja na gaz jest natychmiastowa. Wzrósł moment obrotowy od 1500 w góre i nawet na 5 biegu auto momentalnie rwie do przodu. Doładowanie już przy 1500 wynosi 0,7-0,8. Co ważne-wypełnienie nigdy nie dochodzi do 100%, więc turbo może wstawać jeszcze szybciej. Zostało to i tak jeszcze ograniczone, z obawy o przeniesienie napędu. Auto zupełnie nie dymi, nawet po gwałtownym wciśnięciu gazu, sprawdzałem stojąc jak Rafał odjeżdżał. Teraz zostało dograć dawkę do turbiny (i zobaczymy jak na to VNT).

W sumie do modyfikacji trzeba wypełnić ok 40 punktów ;) Dlatego arwam nie chcieliśmy zwiększać jeszcze rozdzielczości. A zmiana wypełnienia w tych 10 punktach to "aż" 20% (i to licząc od obrotów równych z zadanymi, kiedy wypełnienie jest sporo niższe, normalnie to 10%), więc było by wiele dublujących punktów. Dodam, że zmiana wypełnienia jest co 0,4%



arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » czw paź 04, 2012 09:33

Q_mac pisze:W sumie do modyfikacji trzeba wypełnić ok 40 punktów Dlatego arwam nie chcieliśmy zwiększać jeszcze rozdzielczości. A zmiana wypełnienia w tych 10 punktach to "aż" 20% (i to licząc od obrotów równych z zadanymi, kiedy wypełnienie jest sporo niższe, normalnie to 10%), więc było by wiele dublujących punktów. Dodam, że zmiana wypełnienia jest co 0,4%

można z polskiego na nasze? bo w programowaniu i elektronice jestem noga stołowa...



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » czw paź 04, 2012 10:11

Jeśli chcesz sobie zmienić ten program pod swoje auto, to musisz zmienić wartości wypełnienia (czyli wychylenia sztangi) w 40 miejscach. Obroty są podzielone na zakresy:

0-1500
1500-2500
2500-3000
3000-4500
pow. 4500

W zakresie masz po 9 punktów różnicy obrotów i trzeba wpisać wypełnienie. Z tym, że w wyższych zakresach rozdzielczość jest mniejsza (bo i maleje różnica obrotów)

Dodatkowo wpisuje się jeszcze doładowanie, i modyfikuje działanie overboost-limitera (jak często ma ujmować wypełnienia i o ile). Niestety VNT to rzecz tak nieliniowa że masakra.



arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » czw paź 04, 2012 22:10

czyli chyba udoskonalę swoje sterowanie i już przy nim pozostanę bo jednak chyba za cienki w pisaniu programów jestem...



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » pt paź 05, 2012 09:20

Tak samo jak ja :bigok: Nie ma czego się bać. Ot, otwierasz plik, i w zaznaczonych miejscach zmieniasz sobie wypełnienie. Dasz za mało to turbo wolno wstanie albo nie nadmucha, dasz za dużo będzie piękny overboost. Mapę już będziesz miał, więc zmiany kosmetyczne (Smolki musiał budować od zera). Później kompilujesz, podłączasz programator i wrzucasz do procka. Instrukcja jak będą zainteresowani powstanie obrazkowa. Kod jest napisany z komentarzem w każdym miejscu więc dobrze będziesz wiedział co robisz. A dodatkowo być może zrobimy dip-switche, z dodawaniem lub ujmowaniem w krokach 2 % wypełnienia po całości.

arwam, do odważnych świat należy.



arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » pt paź 05, 2012 11:09

Q_mac pisze:arwam, do odważnych świat należy.

zawsze odważnie może turbo odlecieć, jeszcze tak myślę że jakbym próbował Twojego sterowania, to można zawsze bezpiecznik działający na tej samej zasadzie co moje sterowanie zrobić i wtedy nawet jesli by sterowanie nie nadążało z peaku zbić ciśnienia to by "MBC" je zbiło...



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » pt paź 05, 2012 14:04

Spokojnie, jak dobrze mapa dobrana nic takiego nie ma prawa się stać. Zresztą, można dopisać zabezpieczenie i odetnie turbo, aż do restartu silnika. Możesz sobie nawet zrobić wtedy diodę "Check" :satan:



arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » pt paź 05, 2012 18:27

mozna jak się ogarnia, bo jak narazie to jest 10:0 dla audi, tam mnie kabelkologia przerasta. w dodatku nie można dostać schematów...



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » pt paź 05, 2012 22:42

Weź się pobaw w Citroenie i ich mikroskopijnie numerowanych kablach :otepienie:



Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3408
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: marcinas1983 » pt paź 05, 2012 23:00

Q_mac, tak... francuzy uznają 5 kolory w instalacji: zielony, żółty, brązowy, biały i niebieski.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » śr paź 31, 2012 15:50

i co nowego w temacie?


jakieś zmiany kosmetyczne?
czy może temat umarł?



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » śr paź 31, 2012 18:51

Auto jeździ i ma się dobrze :bigok: Szkielet programu można powiedzieć jest w wersji końcowej. Obecne oczekiwania spełnia w 100%. Bardzo możliwe, że zostanie dodane obniżanie doładowania na całkiem zimnym silniku (<30C). A także kolejny N75 do przyspieszacza. Teraz kolej na mnie, 1,9 TD już na warsztacie, wstępnie rozebrany i będę miał do Ciebie arwam mnóstwo pytań, ale to na PW, nie chce śmiecić w temacie.



arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » śr paź 31, 2012 22:16

ewentualnie może warto założyć osobny temat, niech wszyscy czerpią z naszych doświadczeń, zarówno tych złych jak i dobrych.



jeszcze mam takie pytanko jaki koszt całkowity trzeba ponieść chce takie sterowanko wykonać?

i czy jesteś np w stanie stworzyć funkcję podtrzymywania MAX zadanej wartości po puszczeniu pedału gazu z położenia MAX przez np 1.5-2s ?



ODPOWIEDZ

Wróć do „TD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości