Sterowanie VNT za pomocą uC

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TD.Turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy

Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » pn wrz 17, 2012 08:02

Q_mac, no i jak/ dwa tygodnie minęło od ostatnich relacji i dalej cisza...



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » wt wrz 18, 2012 11:25

Panowie przecieki :bigok:

arwam, nie niecierpliw się :grin: Pisanie programu to zajmująca sprawa, a trzeba jeszcze żyć przy tym ;) Zresztą nie da się tego robić po łebkach, tylko wszystko przemyśleć kilka razy, bo czas realizacji znacznie się wydłuża przy szukaniu błędów. Tu albo coś działa albo nie.

Niemniej program już śmiga na potencjometrze :helm: Co prawda Smolki jeszcze mnie nie przewiózł, ale dziś to zrobi. Program działa następująco: różnica obrotów zadanych i osiągniętych. Im większa tym doładowanie wyższe. Poniżej 4000 rpm 1,3 B, powyżej 1,1. Różnica w rozdzielczości 5 punktów-w zupełności wystarcza jak się okazuje. Efekt? Przy jeździe ze stałą prędkością (nawet pod górkę!!) ciśnienie stopniowo spada, aż do zera. Nie ma problemu, że auto zwalnia czy słabnie. Dynamika wzrosła ponoć niesamowicie (poprzednio trzeba było przekroczyć pewien próg na pedale, no i też program powoli dodawał wypełnienia (czyli powoli zwiększał doładowanie), żeby nie było overboostów. Teraz tego nie ma, auto momentalnie rwie do przodu (ponoć nawet za bardzo jak na sprzęgło 215mm :satan: ) i nie ma problemu z przeładowaniem. Mówiąc krótko na razie pełen sukces. Teraz będą odbywać się testy terenowe przy szybkiej, umiarkowanej i spokojnej jeździe i będą wprowadzane ew. poprawki. Program będzie pozwalał na dowolne sterowanie doładowaniem w funkcji obrotów więc sobie można zrobić z wykresem momentu co się chce :) Powinien wyjść oszczędny diabeł, bo nic nie stoi na przeszkodzie jeździć spokojnie z doładowaniem 0 i wolnym wydechem :bajer:



Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3408
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: marcinas1983 » wt wrz 18, 2012 12:01

Q_mac, no to czekamy na dalsze wieści....


P.S.
A nie mówiłem, że bajer w postaci potencjometru znacznie poprawi działanie tego uC?? :jezor:


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » wt wrz 18, 2012 12:07

marcinas1983, :pub:



Awatar użytkownika
Orzeł_01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: sob sie 07, 2010 11:12
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Orzeł_01 » wt wrz 18, 2012 12:21

Q_mac, Fajnie, że jest przełom u udoskonalaniu urządzenia. Teraz można będzie zrobić auto z pazurem, do codziennej jazdy :chytry: I o to właśnie chodziło :pub:


Golf mk2 "PANZERWAGEN" Off-Road Swap SYNCRO - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p6148733" onclick="window.open(this.href);return false;.
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z

Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3408
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: marcinas1983 » wt wrz 18, 2012 12:41

Q_mac, czy ten Twój kumpel to nie ten człowiek z tego filmiku...

[youtube][/youtube]

Na ostatnich jego filmikach napisał, że założył pompę do m-tdi od dużego 4 cylindrowego silnika, ale na mojego maila nie odpisał :P , chyba że to nie on :helm: .


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » śr wrz 19, 2012 02:46

marcinas1983, to nie peugeot 306 ;)

Właśnie wróciłem z "imprezki" i między innymi z jazd testowych. No cóż, na razie bawi się wypełnieniem (wpływ na doładowanie), wobec czego jechaliśmy z doładowaniem 0,6 bara na, a do domu 1 B (laptop on board :food:) Auto zasuwa to fakt, choć wcześniej było lepiej (doładowanie spadło, za wiele ujął wypełnienia). Ale jak twierdzi, kiedy ugra wypełnienie ma być malina ;) Wszystko w testach panowie :bigok:



Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3408
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: marcinas1983 » śr wrz 19, 2012 08:13

Q_mac, ja wiem, że to nie peugeot ale nick podobny a i GT20 na pokładzie w tym golfie :grin:


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » śr wrz 19, 2012 09:05

Q_mac, ja myślę że "rozdzielczość" to choć 10-15punktów żeby była... może poprostu jestem za bardzo wymagający...



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » śr wrz 19, 2012 09:18

arwam, specjalnie dla Ciebie postaram się nagrać filmik z miejskiej jazdy jak to hula ;)

A tak swoją drogą, też mi się to wydawało mało-ale-naprawdę działa. Niemniej, na razie jest szkielet, dobudować można kroków ile się chce, ale ma to wady-więcej testów, większy wpływ niedoskonałości potencjometru.

mały edit: Jednak rozdzielczość to 10 punktów, mój błąd.



arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » sob wrz 22, 2012 22:55

Q_mac pisze:mały edit: Jednak rozdzielczość to 10 punktów, mój błąd.

w sensie przejęzyczenie, i jest dziesięc a nie jak wcześniej pisałeś 5pkt czy to jest jednak za mało.



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Re: Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » ndz wrz 23, 2012 18:31

Jest 10 i jest dobrze. W założeniach była mowa o 5, ale finalnie weszło 10 i na tym odbywają się testy.



arwam

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: arwam » ndz wrz 23, 2012 22:00

spróbuj dołożyć choć na 15pkt i myślę że wtedy będzie perfekt.



Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 728
Rejestracja: czw wrz 17, 2009 10:14
Lokalizacja: Myślenice
Kontakt:

Sterowanie VNT za pomocą uC

Post autor: Q_mac » pn wrz 24, 2012 13:11

A jakby już było 15 to byś powiedział 20 co ? :bigok: Dziś nakręcimy filmik. Jak test się uda, to wkleje :P



ODPOWIEDZ

Wróć do „TD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość