Jak i czym polecacie umyć silnik???
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
Witam zastanawiam się czym umyć silnik w swoim Golfiku,z opcji myjki ciśnieniowej rezygnuje napewno,ale tak sobie pomyślałęm,że niedaleko mojej okolicy jest firma zajmująca kompleksowym myciem pojazdów za pomocą suchej pary wodnej.Co wy na to miał z tym ktoś do czynienia???
Nie ma co kombinowac z przegrzana para - mocny killer w postaci degreasera albo piany (surfex hd lub taniej cos z lini tenzi), twardy pedzel, stara fibra i mozna to ogarnac w domu. Mi mycie wraz z klapa od spodu, kielichami, dressingiem na kazdy plastik itp zajmuje ok 2 godzin.
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
Litosci - google nie.gryzie, poza tym nie wiem w jakim sklepie.chcesz kupowac.
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
Re: Jak i czym polecacie umyć silnik???
Nie chcesz nie pomagaj,to jest forum tu nikt nikogo nie zmusza do niczego.PozdrawiamShmatan pisze:Litosci - google nie.gryzie, poza tym nie wiem w jakim sklepie.chcesz kupowac.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
golfgolf123 spokojnie, fakt jest faktem, że jest tego tona na necie jak i czym umyć silnik, różne techniki i różne preparaty, a wszystko zależy od tego jaki sprzęt posiadasz i jak mocno zabrudzony jest silnik w Twoim aucie. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, to jak z myciem rąk czasami wystarczy ciepła woda innym razem pasta BHP to za mało i trzeba szorować.golfgolf123 pisze:Nie chcesz nie pomagaj,to jest forum tu nikt nikogo nie zmusza do niczego.Pozdrawiam
Nie chcesz myć myjką pod ciśnieniem nie ma problemu, środek do czyszczenia silnika lub APC ( all purpose cleaner) i jedziesz, podstawy to zabezpieczyć miejsca wrażliwe (elektryka) sterownik jeśli jest gdzieś w komorze silnika, alternator, skrzynki z bezpiecznikami, przekaźnikami - nie myć "gorącego" silnika.
A po myciu wysuszyć sprężonym powietrzem lub rozgrzać silnik i i ostawić otwartą maskę, żeby para odparowała, a nie skropliła się ponownie w komorze.
Resztę sobie doczytaj, przykro mi, ale klepanie na darmo czegoś co jest dostępne od ręki w formie porad nie ma sensu, a i tak musi to wszystko przeczytać, aby poprawnie umyć silnik i po takim myciu nie mieć kłopotów z ponownym jego uruchomieniem.
- BartekR122
- Mały gagatek
do mycia silnika niezastapiony jest dimer, nie ma rzeczy ktora by sie nie domyla nawet zimna woda bez cisnienia wystarczy ewentualnie rozrobic troche mocniejszego
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=500725" onclick="window.open(this.href);return false; - moje mk4
Ze swojej strony polecam produkt AKRA K2... byłem trochę sceptycznie nastawiony (cena ok 10zł/750ml) ale po aplikacji na silnik i spłukaniu po minucie zmieniłem zdanie dodatkowo myłem nim również felgi, progi, wlew paliwa... jednym slowem polecam... w moim wątku na którejś stronie jest zdjęcie silnika po zabiegu mycia
Bora TDI+0.216 17" Long Beach, Pro Kit,
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Nic nigdy nie domylo mi tak silnika jak kager
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Znalazłem zdjęcie efektu pracy budżetowego produktu AKRA K2... tylko spryskane i po minucie spłukane, bez uzycia jakiegokolwiek pędzelka
Sprzedam:
Sprzedam:
Re: Odp: Jak i czym polecacie umyć silnik???
Preparat jest bezpieczny dla gumy, lakieru i aluminium, pod warunkiem ze po minucie splukasz jak w instrukcji. Zawsze dodatkówo można po całym zabiegu spryskac jakimś plakiem
Wysłane z Sony Xperia przy użyciu Tapatalk'a 2
Wysłane z Sony Xperia przy użyciu Tapatalk'a 2
Sprzedam:
Sprzedam: