[zewnątrz] polerowanie lakieru
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Jak i czym pozbyć się kolistych zarysowań?
rafal0325, mam nadzieje że wiesz że glinke powinieneś zastosować na początku (nie na końcu jak napisałeś )?
brakuje Ci cleanera który przygotuje powierzchnie pod wosk - nie zdziw się jak po miesiącu wosku na samochodzie nie będize
brakuje Ci cleanera który przygotuje powierzchnie pod wosk - nie zdziw się jak po miesiącu wosku na samochodzie nie będize
Re: Jak i czym pozbyć się kolistych zarysowań?
Czy cleaner to jest jakas politura nabłyszczająca?Shmatan pisze:rafal0325, mam nadzieje że wiesz że glinke powinieneś zastosować na początku (nie na końcu jak napisałeś )?
rafal0325, politura nabłyszczająca to coś jak glaze (czasem z sealantem) - cleaner ma chemicznie oczyścić powierzchnie żeby wosk lepiej "złapał"
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Nie do końca tak jest, zadaniem politury nabłyszczającej jest przede wszystkim ujednolicenie powierzchni lakieru po procesie polerowania.Shmatan pisze:
rafal0325, politura nabłyszczająca to coś jak glaze (czasem z sealantem)"
W tym usunięcie mikrouszkodzeń lakieru w postaci tzw "hologramów".
Glaze to w prostej linii nabłyszczacz.
Struktura lakieru, nawet świeżego jest nierówna, jest na nim mnóstwo porów.
Glaze ma za zadanie wniknąć w te pory, wyrównując tym samym maksymalnie powierzchnie lakieru. Im jego powierzchnia jest bardziej równa tym połysk lakieru się zwiększa. Sam glaze nie utrzyma się zbyt długo, dlatego by go "zamknąć" w strukturze lakieru stosuje się twarde woski z dodatkiem żywic naturalnych typu canaruba ect.
duzy_przemo, wychodzi na to że glaze z Twojego opisu ma też właściwości fillerów ;] prawda jest taka że granice są płynne, bo większość środków zawiera składniki odpowiednie dla wielu grup produktów
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Proszę Cię bez takich. " za dużo gadanie za mało praktyka"Shmatan pisze:duzy_przemo, wychodzi na to że glaze z Twojego opisu ma też właściwości fillerów ;] prawda jest taka że granice są płynne, bo większość środków zawiera składniki odpowiednie dla wielu grup produktów
Wystarczy trochę wiedzy z dziedziny fizyki i chemii.
Zakładam, że wiesz co to jest połysk i jaka powierzchnia daje najlepsze odbicie........
Oczywiście najbardziej równa i płaska. Tj. jest najprostsza zasada otrzymania najlepszego połysku.
Czyli by uporządkować strukturę lakieru po np. polerce mechanicznej - potrzebujemy politury nabłyszczającej.
By zmaksymalizować połysk lakieru i wypełnić pory używamy - nabłyszczacza (glaze).
Zamykamy jego strukturę strukturę stosując woski, najbardziej trwałe są na bazie canaruby z datkami teflonu itd.
Tu nie ma spuszczania się na kropelkowaniem, to czyste zasady.
Choć samo zachowanie wody na lakierze można nam powiedzieć dużo o jego stanie.
Ostatnio zmieniony wt lip 12, 2011 11:56 przez duzy_przemo, łącznie zmieniany 1 raz.
@duzy_przemo
A co są dzisz o produkcie Poorboy's Black Hole Glaze do ciemnego granatowego koloru? Czy jak przykryję go woskiem to czy wogóle bedzie widać jakieś ślady po Poorboy's Black Hole Glaze ? i czy politurkę po nim nakładać czy też nie?
dzięki
A co są dzisz o produkcie Poorboy's Black Hole Glaze do ciemnego granatowego koloru? Czy jak przykryję go woskiem to czy wogóle bedzie widać jakieś ślady po Poorboy's Black Hole Glaze ? i czy politurkę po nim nakładać czy też nie?
dzięki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Poorboy's Black Hole Glaze to nabłyszczać - czyli zgodnie z tym co napisałem ma za zadanie wypełnić pory w lakierze.
Konieczne trzeba go przykryć woskiem, min. dlatego że jest nie trwały.
Ogólnie to bardzo przyjemny produkt. Stosowałem go na dobrze utrzymanym lakierze pod wosk PB Natys blue. Po każdym myciu konserwowałem go Detailerem PB Spray and gloss .
Efekt
Konieczne trzeba go przykryć woskiem, min. dlatego że jest nie trwały.
Ogólnie to bardzo przyjemny produkt. Stosowałem go na dobrze utrzymanym lakierze pod wosk PB Natys blue. Po każdym myciu konserwowałem go Detailerem PB Spray and gloss .
Efekt
Dzięki kupiłem własnie PB Black Hole Glaze i zamierzam przykryć go woskiem koloryzującym. A co z politurką nakładać po PB czy wogóle nie bawić się w politurę?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
harvard, Woski koloryzujące sobie odpuść. PB koniecznie przykryj woskiem - koniec
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Jab, Jak to co w górnej części obrazka to spoko
Swoją drogą, nieźle zapuszczony był ten lakier.
Swoją drogą, nieźle zapuszczony był ten lakier.
Panie jak żeś uzyskał taki efekt,na ciemnym lakierze też tak można?Jab pisze:Pewnie taki efekt chcielibyście uzyskać.
rafal0325, trzeba z głową polerować i wszystko się da a lakier ma 14 lat. Na czarnym jeszcze lepszy efekt wychodzi.