W jakim zakresie obrotów najbardziej eko jazda ?
Moderator: Tomek
- KamilP
- DieseL PoweR 
A moim zdaniem na 2 biegu to można i bez gazu jechać, szczególnie dieslem, wyższe biegi to już nie koniecznie bo wtedy silnik jest nadwyrężony, ale 1 i 2 to czasami po prostu bez gazu się jedzie, małe obciążenia wtedy są i silnik ma dość lekko.

dieslem tak na 1 i 2 bez gazu spokojnie jedzie, na 3 biegu to już mordowanie silnika,  a w benzynie to na 5 biegu pojedzie bez gazu  

- KamilP
- DieseL PoweR 
eE? Nie czaję..zwirus pisze:a w benzynie to na 5 biegu pojedzie bez gazu
 Przecież benzynka ma sporo mniejszy moment obrotowy na niskich obrotach niż diesel, czuć to np przy ruszaniu
 Przecież benzynka ma sporo mniejszy moment obrotowy na niskich obrotach niż diesel, czuć to np przy ruszaniuW jakim zakresie obrotów najbardziej eko jazda ?
chodzi o to że w dieslu by na 5-tce nie wiem czy ujechał bez gazu a jeśli tak to przeciążenia silnika straszne (osobiście nie próbowałem) a w benzynie się da przynajmniej w 1,6 SR

- KamilP
- DieseL PoweR 
Brat Mercedesem 2.2 diesel wolnossący zrobił tak: jedynka, dwójka, trojka, czwórka, piątka, nie dotykając gazu. Szedł. Ale to tylko raz  A dla benzyny raczej zdrowe to też nie jest, przeciążenia tez pewnie sa, tyle że może nie tak słyszalne jak w dieslu
 A dla benzyny raczej zdrowe to też nie jest, przeciążenia tez pewnie sa, tyle że może nie tak słyszalne jak w dieslu

A dla benzyny raczej zdrowe to też nie jest, przeciążenia tez pewnie sa, tyle że może nie tak słyszalne jak w dieslu
 A dla benzyny raczej zdrowe to też nie jest, przeciążenia tez pewnie sa, tyle że może nie tak słyszalne jak w dieslu- 
				Aniuleczka
- Nowicjusz 
Na 1,9 TDi 1 i 2 bieg jeszcze OK ale na 3 to już męczarnia 

- nitrox89
- Dawca organów 
- Auto: mk4 AXR+
Odp: W jakim zakresie obrotów najbardziej eko jazda ?
Co Wy gadacie... Moja 90'ka na każdym biegu jedzie bez gazu włacznie z ruszaniem. Oczywiście musi być prosta droga. 
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Rust is lighter than carbon fiber 
ruszyć może i ruszy ale silnik lekko nie ma i ciekawe ile wtedy paliwa połka,

- KamilP
- DieseL PoweR 
nitrox89, ruszy bo jak silnik ma niższe obroty to ECU je automatycznie zwiększa żeby te obroty utrzymać (nie myle się?)

Tak dla porównania Golf 1.4 TSI:
Środowa wycieczka trasa 102km, Piekary Śląskie - Kraków, (Piekary, Chorzów, Katowice załęże, autostrada A4, Kraków 200m od rynku.)
Jadąc do Krakowa starałem się maksymalnie wykorzystywać wiedzę o eco, wynik 5,2 l/100km, średnia prędkość przejazdu 76km/h (autostrada max 110km/h)
Wracając tą samą drogą, jadąc "swoim" tempem.
wynik 7,6 l/100km. średnia prędkość przejazdu 92km/h (autostrada max 170km/h)
Reasumując: 36 zł w plecy za autostradę, gdybym jechał w obie strony dynamicznie strata łącznie 5l paliwa. Jadąc w stylu "eco" drogą alternatywną (przez Olkusz) dało by się na 200km urwać około 60 zł ......

Środowa wycieczka trasa 102km, Piekary Śląskie - Kraków, (Piekary, Chorzów, Katowice załęże, autostrada A4, Kraków 200m od rynku.)
Jadąc do Krakowa starałem się maksymalnie wykorzystywać wiedzę o eco, wynik 5,2 l/100km, średnia prędkość przejazdu 76km/h (autostrada max 110km/h)
Wracając tą samą drogą, jadąc "swoim" tempem.
wynik 7,6 l/100km. średnia prędkość przejazdu 92km/h (autostrada max 170km/h)
Reasumując: 36 zł w plecy za autostradę, gdybym jechał w obie strony dynamicznie strata łącznie 5l paliwa. Jadąc w stylu "eco" drogą alternatywną (przez Olkusz) dało by się na 200km urwać około 60 zł ......
a zajedziesz  tak samo 

[...]Mam dwie kreski,  - no to masz słaby zasięg 
						- 
				Aniuleczka
- Nowicjusz 
Ponad 2l na 100km to sporo  Jak wycieczka to krajoznawcza i oszczędnie
 Jak wycieczka to krajoznawcza i oszczędnie 

- xxxGlaDxxx
- ... 
Audi A4 B6 2.5 TDI V6 163 konie, trasa z Chorwacji (Makarska) do Wrocławia przy jeździe po autostradach predkościami 160-220 km/h przy włączonej klimie aż do Czech spalanie 7,6 l na 100km  To się nazywa ekonomiczne auto w trasy. Analogicznie przy tej samej jeździe kolegi Peugeot 407 2.0 HDI spalił 8,5 litra
 To się nazywa ekonomiczne auto w trasy. Analogicznie przy tej samej jeździe kolegi Peugeot 407 2.0 HDI spalił 8,5 litra  

To się nazywa ekonomiczne auto w trasy. Analogicznie przy tej samej jeździe kolegi Peugeot 407 2.0 HDI spalił 8,5 litra