Kącik posiadaczy MK4

Wymiana doświadczeń użytkowników poszczególnych modeli VW.

Moderator: VIP

Awatar użytkownika
mat06
-
-
Posty: 682
Rejestracja: pn maja 18, 2009 21:08
Lokalizacja: Małopolska
Auto: Golf IV
Silnik: AZD

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: mat06 » pn wrz 21, 2020 16:31

sebekgolf pisze:
pn wrz 21, 2020 13:24

Qto może będzie w stanie tu coś więcej powiedzieć, on to ciągle grzebie w tych VW. Szczerze jestem zaskoczony że to się gryzie. Z tego co piszesz wynikałoby że nawet nowsze immo może być wyłapane przez samochód.

Jeśli nie zależy ci jakoś specjalnie na immo, to możesz odpiąć pętlę immo spod kierownicy i dać w inne miejsce i na stałe np. w pętli umieścić pastylkę albo je wyłączyć całkowicie.

Wiem że to nie rozwiązanie profi ale jeśli ci nie zależy jakoś na działaniu immo to można tak to zrobić. Wtedy immo najprawdopodobniej nie wyłapie kluczyka w stacyjce, bo ten będzie np. 50cm od pętli.
Nie będę nic drutował, zrobię to tak jak należy. Pozbędę się tamtego chipa i zostawię tylko swoją pastylkę :)


Obrazek

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 535
Rejestracja: pn wrz 13, 2010 18:32

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Lampart » pn wrz 21, 2020 17:39

Lampart pisze:
śr wrz 16, 2020 12:53
Panowie mam problem z moim golf IV tdi z 2001r. Rok temu wysiadł mi alarm z pilotem i auto zamykalem tylko z kluczyka( centralny z kluczyka) teraz znajomy elektryk podłączył mi nowy alarm w miejsce starego ( miałem dosyć już zamykania z kluczyka i w ciepłe dni zwariował mi zamek drzwi kierowcy same się otwierały podczas jazdy lub gdy zamykalem z kluczyka to zamykamy się tylko te drzwi)zamontowal mi znajomy alarm legenford f14d. Wszystko działa ale ... No właśnie zauważyłem że w dni gdy słońce nagrzewa auto ( tak mi się wydaje że to od ciepłych dni) gdy auto zamknę z pilota to po jakimś czasie nie wiem ile godzina dwie samo auto się otwiera alarm jest rozbrojony.teraz odwrotnie gdy zamknę auto z kluczyka to alarm się nie aktywuje i tak ma być ale po.kilku godzinach auto jest zamknięte za to alarm załączony. Pomocy
Więc Panowie. W piątek został wymieniony zamek drzwi kierowcy. W sobotę auto było zamknięte i alarm załaczony, w niedziele tak samo( bylo jezdzone wszystko ok ) dIs rano przecjodzac kolo auta patrzd wszystko ok zamkniety alarm wlaczony. Wracam z pracy - rygle wszystkie w gorze a alar. Zalaczony q sensie stan czuwania. Czyli postęp jest gdyż wcześniej jak się otwierał to i alarm wyłączył.co dalej robić? Już zaczyna brakować mi pomysłów. A wszystko na 99 procent uzależnione jest od.pogody


oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km :okej: :satan:

Obrazek

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forum Master
Forum Master
Posty: 1950
Rejestracja: sob wrz 25, 2010 09:48
Lokalizacja: Goteborg/Oberschlesien
Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » wt wrz 22, 2020 09:35

Być może to nie zamek kierowcy jest problemem tylko jeszcze jakiś inny. Ogólnie przy tym wieku samochodu problem możesz mieć z każdym zamkiem. To że rygle idą w dół i tak zostają, jeszcze nie świadczy o tym, że zamki są ok. Jak pisałem Ci na PW, podeślij instrukcję z tego alarmu i sprawdź gdzie dokładnie masz jego wysterowanie podpięte. Ogólnie teraz to trochę wróżenie z fusów bo zarówno zamki jak i sam alarm ( a raczej jego podpięcie) mogą generować problem. Do problemu trzeba podejść kompleksowo i eliminować kolejne możliwe punkty gdzie może coś być źle aż dojdziemy do rozwiązania.


Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Chrzanek`
Forum Master
Forum Master
Posty: 1618
Rejestracja: pt lis 21, 2014 01:56
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Chrzanek` » wt wrz 22, 2020 13:44

sebekgolf pisze:
pn wrz 21, 2020 13:24
Chrzanek` pisze:
pn wrz 21, 2020 10:00
Qto pisze:
ndz wrz 20, 2020 19:22
Prawda
Kolego szanowny. Jakiś mechanizm tego zabiegu? Czy po prostu zmieniam licznik, odpalam auto, włączam radio i już kod nie będzie potrzebny, czy musi radio być włączone i po jakimś czasie się samo rozkoduje?

Dziękuje za szybką odpowiedź.. zaskoczyła mnie Wasza odpowiedz 😃
Po prostu przekręcasz stacyjkę, odpalasz radio i najprawdopodobniej na radiu będzie pisało "learning" albo jakoś tak. Czekasz chwilę, wyłączasz radio, włączasz je jeszcze raz i już powinno działać. Raz miałem przypadek w Polo z 2007, gdzie dopiero po około 30 minutach radio samo się odblokowało ( procedura powyżej nie dała efektu). Pytanie czy jak potem znów wymienisz licznik, to czy po jakimś czasie znów radio się nie zablokuje (tego nie wiem).
Okejo, dziękuję bardzo :) Po zmianie licznika na pewno będzie działać, do momentu jak ponownie odepnę pewnie akumulator.
Ale do tego czasu mam nadzieję, że już zmienię sobie radio na te właściwe. Czyli albo nowy chińczyk 2DIN, albo jednak MFD, ale jeszcze się zastanawiam :p


__________________________________________
Kliknij, a zostaniesz przeniesiony do mojego tematu
Obrazek
1.8t 4motion - R32 body - 213HP - oem+

http://bit.ly/sklep-fm_world
:gora: Mój sklep internetowy :gora:

stefanjaracz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: ndz maja 26, 2019 17:50

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: stefanjaracz » wt wrz 22, 2020 19:31

Dobry wieczór ;) Mam zamulony kat i zachciało mi się wymienić na uniwersalną używkę. Czy do akl-a podejdzie coś takiego? https://allegro.pl/oferta/katalizator-u ... 9048065614 Nie powinno być problemu mimo teoretycznego spełniania wyższej normy?



Awatar użytkownika
mat06
-
-
Posty: 682
Rejestracja: pn maja 18, 2009 21:08
Lokalizacja: Małopolska
Auto: Golf IV
Silnik: AZD

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: mat06 » wt wrz 22, 2020 22:34

Chrzanek` pisze:
wt wrz 22, 2020 13:44
Okejo, dziękuję bardzo :) Po zmianie licznika na pewno będzie działać, do momentu jak ponownie odepnę pewnie akumulator.
Ale do tego czasu mam nadzieję, że już zmienię sobie radio na te właściwe. Czyli albo nowy chińczyk 2DIN, albo jednak MFD, ale jeszcze się zastanawiam :p
Zachowaj wygląd OEM+ i nie ładuj żadnych chinoli, bo autko ogólnie robi robotę i szkoda to psuć. Wrzucaj MFD, albo jeśli niekoniecznie 2DIN, to Rhapsody - jest trudne do znalezienia, ale gra bardzo fajnie i wygląda przyzwoicie. Taki mały rarytas, bo MFD w sumie może mieć każdy. Do tego Yatour i masz nowoczesne radio :bajer:

Obrazek


Obrazek

daniel23584
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 463
Rejestracja: sob sie 06, 2011 11:38

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: daniel23584 » śr wrz 23, 2020 09:05

SiemankoObrazek
W moim mk4 pojawił się problemik tzn jak włączę klimę to przez pierwsze sekundy czuć delikatny smrodek który po chwili znika i jest ok. Jak włączam sam wentylator bez klimatyzacji to nic nie czuć. Ozonowanie coś da czy lepiej kupić jakiś preparat w sprayu i potraktować nim parownik? Bo jak czytam fora to niektórzy twierdzą że ozonowanie jest ok prewencyjnie, jak jeszcze nie czuć nic bo inaczej tylko na chwilę zamaskuje smrodek. Inni że ozonowanie jest dobre ale na śmierdzące fotele a nie na klimęObrazek

Tak wygląda parownik (niestety lepszych fotek nie udało mi się zrobić)
ObrazekObrazekObrazek


ALH -> 205 -> soft

Awatar użytkownika
Chrzanek`
Forum Master
Forum Master
Posty: 1618
Rejestracja: pt lis 21, 2014 01:56
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Chrzanek` » śr wrz 23, 2020 11:54

mat06 pisze:
wt wrz 22, 2020 22:34
Chrzanek` pisze:
wt wrz 22, 2020 13:44
Okejo, dziękuję bardzo :) Po zmianie licznika na pewno będzie działać, do momentu jak ponownie odepnę pewnie akumulator.
Ale do tego czasu mam nadzieję, że już zmienię sobie radio na te właściwe. Czyli albo nowy chińczyk 2DIN, albo jednak MFD, ale jeszcze się zastanawiam :p
Zachowaj wygląd OEM+ i nie ładuj żadnych chinoli, bo autko ogólnie robi robotę i szkoda to psuć. Wrzucaj MFD, albo jeśli niekoniecznie 2DIN, to Rhapsody - jest trudne do znalezienia, ale gra bardzo fajnie i wygląda przyzwoicie. Taki mały rarytas, bo MFD w sumie może mieć każdy. Do tego Yatour i masz nowoczesne radio :bajer:

Obrazek
Ogólnie pomysł z tym licznikiem nie wypalił, bo zapomniałem wspomnieć, że auto ma zmieniony silnik i przez to również sterownik silnika..
Więc na chłopski mój mały rozum, odczytuję to jako brak ciągłości oryginalności stąd radio nie chce się odkodować samo :jezor:

Ale podmieniłem i nie trybi :D Więc na razie musi wystarczać dźwięk wydechu :food:

Z wyglądem oem trafiasz do mnie na sto procent, bo chodzi z mną MFD bardzo długo. Myślę, że pewnie i tak pójdę w oryginalność.
Granie mam przyjemne, bo auto w wersji wyposażeniowej jest Highline, miało oryginalnie zestaw głośnomówiący, więc mam głośniki z tyłu
i jak do tej pory bardzo zadowolony byłem właśnie z nagłośnienia w tym aucie. Niby tylko głośniki z tyłu, ale słyszę różnicę..


__________________________________________
Kliknij, a zostaniesz przeniesiony do mojego tematu
Obrazek
1.8t 4motion - R32 body - 213HP - oem+

http://bit.ly/sklep-fm_world
:gora: Mój sklep internetowy :gora:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19239
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » czw wrz 24, 2020 10:07

Będę dzisiaj aktywował szybki z pilota w 3D z szybrem na komforcie 1J.

Szyber też można aktywować (jeśli tak, to jakie adresy na jakie wartości trzeba zmienić), będzie działał z automatu po aktywacji szyb czy w ogóle nie da się tego zrobić?



Awatar użytkownika
sebekgolf
Forum Master
Forum Master
Posty: 1950
Rejestracja: sob wrz 25, 2010 09:48
Lokalizacja: Goteborg/Oberschlesien
Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » czw wrz 24, 2020 10:19

Chrzanek` pisze:
śr wrz 23, 2020 11:54
mat06 pisze:
wt wrz 22, 2020 22:34
Chrzanek` pisze:
wt wrz 22, 2020 13:44
Okejo, dziękuję bardzo :) Po zmianie licznika na pewno będzie działać, do momentu jak ponownie odepnę pewnie akumulator.
Ale do tego czasu mam nadzieję, że już zmienię sobie radio na te właściwe. Czyli albo nowy chińczyk 2DIN, albo jednak MFD, ale jeszcze się zastanawiam :p
Zachowaj wygląd OEM+ i nie ładuj żadnych chinoli, bo autko ogólnie robi robotę i szkoda to psuć. Wrzucaj MFD, albo jeśli niekoniecznie 2DIN, to Rhapsody - jest trudne do znalezienia, ale gra bardzo fajnie i wygląda przyzwoicie. Taki mały rarytas, bo MFD w sumie może mieć każdy. Do tego Yatour i masz nowoczesne radio :bajer:

Obrazek
Ogólnie pomysł z tym licznikiem nie wypalił, bo zapomniałem wspomnieć, że auto ma zmieniony silnik i przez to również sterownik silnika..
Więc na chłopski mój mały rozum, odczytuję to jako brak ciągłości oryginalności stąd radio nie chce się odkodować samo :jezor:

Ale podmieniłem i nie trybi :D Więc na razie musi wystarczać dźwięk wydechu :food:

Z wyglądem oem trafiasz do mnie na sto procent, bo chodzi z mną MFD bardzo długo. Myślę, że pewnie i tak pójdę w oryginalność.
Granie mam przyjemne, bo auto w wersji wyposażeniowej jest Highline, miało oryginalnie zestaw głośnomówiący, więc mam głośniki z tyłu
i jak do tej pory bardzo zadowolony byłem właśnie z nagłośnienia w tym aucie. Niby tylko głośniki z tyłu, ale słyszę różnicę..
Już MFD + wymiana głośników na jakieś sensowne zaczyna robić robotę a nie szarpie finansowo.


Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
G0 Karcio
..::VWGolfExclusiveEdition::..
..::VWGolfExclusiveEdition::..
Posty: 1619
Rejestracja: wt lip 21, 2009 17:32
Lokalizacja: Gdynia/Elbląg
Auto: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Silnik: AHF

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: G0 Karcio » czw wrz 24, 2020 10:21

Koledzy. Kolega z forum ma coś takiego (chodzi o test wszystkich kontrolek), resztę mam.

Przekazal mi, że w moim liczniku 1J5 920 846C nie da rady tego zrobić a jedynie w niektórych licznikach passka B5 oraz w licznikach R32 ze wzgledu na juz nowsze oprogramowanie. Nie to, że mu nie wierze bo wierzę, ale być może jest jakiś kozak co jednak rozkminił system dla innych liczników?


:wub: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=585220 :wub:

_________________________Kupię:__________________________
* RARYTASY do Golf IV, ktoś posiada to proszę o odzew, dogadamy się :hmm: .
* Golf IV/Jetta IV USA jeśli ktoś posiada na części to proszę o odzew.

Awatar użytkownika
mat06
-
-
Posty: 682
Rejestracja: pn maja 18, 2009 21:08
Lokalizacja: Małopolska
Auto: Golf IV
Silnik: AZD

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: mat06 » czw wrz 24, 2020 11:01

G0 Karcio pisze:
czw wrz 24, 2020 10:21
Koledzy. Kolega z forum ma coś takiego (chodzi o test wszystkich kontrolek), resztę mam.

Przekazal mi, że w moim liczniku 1J5 920 846C nie da rady tego zrobić a jedynie w niektórych licznikach passka B5 oraz w licznikach R32 ze wzgledu na juz nowsze oprogramowanie. Nie to, że mu nie wierze bo wierzę, ale być może jest jakiś kozak co jednak rozkminił system dla innych liczników?
Ta modyfikacja jest możliwa jedynie w licznikach z softem 503, czyli właśnie R32, albo Passaty po lifcie. Poza R32 każdy licznik w Golfie ma soft 501. Od 2 lat, gdy pokazał się ten patch na soft 503, nikt takiego patcha nie zrobił na 501, więc już raczej nie zrobi, bo jest to chyba technicznie niewykonalne.
Dodam jeszcze, że ten patch nie został oficjalnie wydany przez autora, bo jest w nim błąd dotyczący kontrolki świec żarowych i do końca nie wiadomo, czy nie niesie za sobą jeszcze innych problemów.


Obrazek

kewinpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: czw mar 09, 2017 16:16
Lokalizacja: Opole/Katowice
Auto: Volkswagen Golf

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: kewinpol » czw wrz 24, 2020 19:05

Hej, będę zabierał się za wymianę dolnych zawiasów w drzwiach przednich i kupiłem używki bez luzow. Wyczyszcze je i jakim smarem je nasmarowac?



myszazro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: ndz maja 28, 2017 11:22
Lokalizacja: Zwierzyniec
Auto: Volkswagen Golf

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: myszazro » pt wrz 25, 2020 08:01

Ja psikam ptfe



ODPOWIEDZ

Wróć do „Kąciki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości