Kącik posiadaczy MK3

Wymiana doświadczeń użytkowników poszczególnych modeli VW.

Moderator: VIP

Awatar użytkownika
Kapela
VWmaniak
VWmaniak
Posty: 1947
Rejestracja: czw paź 23, 2008 22:43
Lokalizacja: Wrocław/Milicz/Pleszew

Re: Kącik posiadaczy MK3

Post autor: Kapela » pn mar 07, 2016 16:05

Dokrecalem na czuja.
Potem poczytałem na necie i dokrecalem w miarę do końca i cofalem 1/4 obrotu. Raz nawet kluczem dynamometrycznym. I zawsze jest to samo.


Obrazek
Zielone....TDi... :weedman: Panie,to nie na polske drogi

House
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 105
Rejestracja: pt sie 14, 2015 00:34
Lokalizacja: Irlandia

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: House » pn mar 07, 2016 20:11

Ja robię tak jak mnie nauczyli lata temu, tak daleko jak da się ręką ale nie tak żeby się mocować o ćwierć obrotu tylko tak daleko jak można dokręcić palcami, później +90', zobaczyć jak się kręci i czy jest luz, ewentualnie +45', zawsze działa, nigdy nie miałem problemu + sporo świerzego smaru do środka, ja tam używam smaru miedzianego dokładnie rozprowadzonego na wyczyszczoną powierzchnie. Nie wiem, może to coś komuś pomoże.



Awatar użytkownika
Kapela
VWmaniak
VWmaniak
Posty: 1947
Rejestracja: czw paź 23, 2008 22:43
Lokalizacja: Wrocław/Milicz/Pleszew

Re: Kącik posiadaczy MK3

Post autor: Kapela » wt mar 08, 2016 00:33

W sobote wpadło febi na lewa stronę, a dzisiaj skf na prawa. Pojedynek trwa :D
Wymieniłem podobnie jak House pisze. Dociaglem ręka , a potem delikatnie kluczem zeby zniwelować luz.


Obrazek
Zielone....TDi... :weedman: Panie,to nie na polske drogi

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2642
Rejestracja: pt lip 10, 2009 00:53
Lokalizacja: Chodzież/ Margonin
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK3

Post autor: matisim » wt mar 08, 2016 08:02

Ja dokręcam ręką, zakładam koło, trochę nim kręcę sprawdzam luz.dokręcam Do póki koło kręci się samo i jest minimalny luz przy ruszaniu góra-dół :-) jakoś jak :-P

napisano ołówkiem Z1


mój gofr 3/4 viewtopic.php?f=88&t=343053" onclick="window.open(this.href);return false;

kamillosvw
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 110
Rejestracja: pn cze 09, 2014 16:55
Lokalizacja: Łukowica

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: kamillosvw » sob mar 19, 2016 20:21

Ja gdzieś kiedyś czytałem w instrukcji, a tam pisało żeby dokręcać nakrętkę tyle żeby można było tą podkładką zabezpieczającą jeszcze ruszyć góra dół. Ale trzeba też pamiętać o tym simeringu, żeby założyć nowy przy wymianie i prawidłowo zamontować, bo pył też zrobi swoje. A ostatnia możliwość to krzywy czop.



Awatar użytkownika
gErBeR
TDi power
TDi power
Posty: 263
Rejestracja: pn maja 18, 2009 15:13
Lokalizacja: Mostki
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: gErBeR » ndz mar 20, 2016 21:00

ForeCast, wg mnie najlepsza jest benzyna ekstrakcyjna i pędzel schodzi jak złoto :helm: a jak macie problem z muchami owadami na masce to tylko to tylko chusteczki nawilżające( chodzi o te które kupuje sie dla dzieci do wycierania tyłka ) :hmm: polecam



House
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 105
Rejestracja: pt sie 14, 2015 00:34
Lokalizacja: Irlandia

Re: Kącik posiadaczy MK3

Post autor: House » pn mar 21, 2016 13:58

gErBeR pisze:ForeCast, wg mnie najlepsza jest benzyna ekstrakcyjna i pędzel schodzi jak złoto :helm: a jak macie problem z muchami owadami na masce to tylko to tylko chusteczki nawilżające( chodzi o te które kupuje sie dla dzieci do wycierania tyłka ) :hmm: polecam
U mnie owadopodobne brudy schodzą przy zwykłym myciu ale ja myję pianą aktywną, pewnie to ma związek... chyba jestem po prostu zbyt leniwy na tradycyjne mycie gąbką czy czymś.



Awatar użytkownika
dabus997m
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 527
Rejestracja: sob lut 12, 2011 20:26
Lokalizacja: Brzozów Podkarpackie

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: dabus997m » pn kwie 11, 2016 16:45

Panowie chcę zrobić swapa hamulców na 280, lub 288. Obecnie mam zwykłe tarcze niewentylowane na 4 śruby. Moje pytanie brzmi co muszę dokupić dla tego, że mam mały mętlik w głowie. Jedni piszą, że wystarczy kupić zwrotnice jarzma i zaciski z gti. Natomiast na innym forum piszą, że trzeba jeszcze wymieniać wahacze stabilizator i piasty. Może ktoś z was podać mi jednoznaczną odpowiedź?



Awatar użytkownika
Kapela
VWmaniak
VWmaniak
Posty: 1947
Rejestracja: czw paź 23, 2008 22:43
Lokalizacja: Wrocław/Milicz/Pleszew

Re: Kącik posiadaczy MK3

Post autor: Kapela » pn kwie 11, 2016 21:43

Zeby miec 288 z gti. To licz sie ze zmiana na 5 x100.
Najlepiej:
Kompletne zwrotnice z piastami.
Zaciski z jarzmami.
Wahacze( gti ma inne sworznie)
,stabilizator. Nowe końcówki stabi( bo gti ma inne)
Przeguby zew. A nie mam pewności czy i nie połoski. Ja mam całego gti-ka ale jeszcze sie za to nie brałem. Mk2wro robił wiec mozesz podpytac.


Obrazek
Zielone....TDi... :weedman: Panie,to nie na polske drogi

Awatar użytkownika
dabus997m
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 527
Rejestracja: sob lut 12, 2011 20:26
Lokalizacja: Brzozów Podkarpackie

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: dabus997m » czw kwie 14, 2016 16:23

Dzięki. Powiedzcie mi jeszcze, czy jak zmienię bębny na tarcze z tyłu to poprawi siłę hamowania czy nie warto się w to bawić?



Awatar użytkownika
palio
_
_
Posty: 2927
Rejestracja: wt sty 26, 2010 22:44
Lokalizacja: Siedliska Drugie/Fajsławice
Auto: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: palio » czw kwie 14, 2016 16:26

U mnie po zmianie na tarcze odczułem różnice od razu. Zupełnie inne hamowanie. Według mnie skuteczniejsze.



Awatar użytkownika
dabus997m
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 527
Rejestracja: sob lut 12, 2011 20:26
Lokalizacja: Brzozów Podkarpackie

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: dabus997m » czw kwie 14, 2016 16:57

Jakiej firmy tarcze i klocki zastosowałeś? Ja myślę Kupić TRW komplet, lub ATE.



Awatar użytkownika
palio
_
_
Posty: 2927
Rejestracja: wt sty 26, 2010 22:44
Lokalizacja: Siedliska Drugie/Fajsławice
Auto: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: palio » czw kwie 14, 2016 17:28

Tarcze ATE klocki TEXTAR.



Awatar użytkownika
dabus997m
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 527
Rejestracja: sob lut 12, 2011 20:26
Lokalizacja: Brzozów Podkarpackie

Kącik posiadaczy MK3

Post autor: dabus997m » ndz maja 08, 2016 21:13

Panowie czy grill z golfa III cabrio pasuje do hatchback'a?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Kąciki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości