- Marka: Volkswagen
- Model: Golf IV
- Rok produkcji: 1998
- Kolor: czerwony
- Pojemność: 1.8
- Moc: ok. 230KM / 320NM
- Silnik: AGU
- Wyposażenie: Exclusive,ABS, Elektryczne szyby, elektryczne lusterka, klimatronik, centralny zamek z wew. blokadą (Lock-Unlock), alarm, 2x poduszki powietrzna, wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer pokładowy, siedzenia kubełkowe RECARO, siedzenia pasażera z możliwością regulacji wysokości, regulacja oparcia w odcinku lędźwiowym, składane siedzenia przednie “Easy Entry”, kieszeń na tylnej części oparcia rzednich siedzeń, składane oparcie tylnej kanapy 1/3 i 2/3, podłokietnik ze schowkiem z tylnej kanapie, dwa uchwyty mocujące kubki z tyłu, osłona hamulca ręcznego pokryte skórą, reflektory przeciwmgielne, , automatyczne przeciemnianie lusterka w razie oślepienia, ogrzewane dysze spryskiwaczy oraz kontrola niskiego poziomu płynu spryskiwaczy tzw. komornik, gniazdko zasilające 12V w bagażniku,
Modyfikacje zewnętrzne:
- pakiet ospojlerowania z wersji 25th/USA
- lampy przednie Hella Black
- lampy tylne R32/USA
- przednia listwa w zderzaku + obrysy dymione
- lusterka w czarnym kolorze
- słupki w kolorze czarna perła
- grill przedni w kolorze czarna perła + ori znaczek GTI 25th
- znaczek GTI 25th + rabiit + czarny znaczek "VW" - tylna klapa
- tylny zderzak USA
- tylna wycieraczka MKV
Modyfikacje wewnętrzne:
- dekory w czarnym kolorze
- zegar AutoGauge(Boost)
- dywaniki z grawerem GTI
- Licznik Sportedition
- kratki nawiewu R32/Bora
- nakładki na pedały + odstopnica Audi TT
- lewarek zmiany biegów Adui S3
- włącznik świateł Polo 6R
- fotele + kapana skóra Seat Leon
System Car Audio:
- Navigacja MFD ver. D
- zmieniarka VW w bagażniku
Felgi:
- R32 18cali, ET 35, Opony: 215/40/18 (sprzedane)
- BBS RC 336 18 cali ET 38 (czarne), Opony: 215/40/18 (sprzedane)
- OZ A10 ABT 2tlg 18 cali, Opony: 215/35/18
- dystanse na tył 20mm
Zawieszenie:
- kit firmy KW -35mm (sprzedane)
- Zawieszenie gwintowane WEITEC GT
- Stabilizator + łączniki Audi S3
- gumy poliuretan
Układ hamulcowy:
- Zaciski + jarzma Audi S3 (przód)
- Tarcze 312mm ATE Power Disc (przód)
Silnik:
- turbo k03-053 (k03s)
- zwężka do turbo "ABT"
- wtryski Lucas 440cc
- FMIC
- strojenie "Compsport"
Obecnie moc ok 230KM / 320Nm
Układ wydechowy:
- 3''Downpipe + 2,5'' reszta (w tym dwa wydechy środkowy i końcowy przelotowy )
Tak wyglądał w Sezonie 2013r.

Tak wyglądał w Sezonie 2012r.

Tak wyglądał w Sezonie 2011r.

Tak wyglądał w Sezonie 2010r.

Poniżej cała historia modyfikacji

Jak co nie liczny pamiętają na początku byłem szczęśliwym posiadaczem mk3 1.8 całe 90 km "buda GTI". Co prawda jednostka napędowa pod maską nie była rewelacyjna jak i osiągi, ale głównym atutem tego samochodu był naprawdę głośny sprzęt car audio
 . Jak to mówią na wszystko przychodzi czas i trzeba wymienić i ja tak zrobiłem w październiku 2008 roku zakupiłem model Golfa MK4.
. Jak to mówią na wszystko przychodzi czas i trzeba wymienić i ja tak zrobiłem w październiku 2008 roku zakupiłem model Golfa MK4.Kilka fotek jak golfina prezentowała się przy zakupie

Tutaj jego stajnia:

Środek:

Kwiecień 2009r.
Pierwszym nabytkiem jaki zakupiłem do swojego Gofra:D były Felgi 18 cali R32 do tego komplet opon CONTINENTAL SPORT CONTACT 2 215/40/18

Czerwiec 2009r.
Przyszedł czas na konia, postanowiłem zmienić mu softa
 Poszukałem, poczytałem po forach i chłopaki organizowali w compsport grupowe wgrywanie "wirusa"
  Poszukałem, poczytałem po forach i chłopaki organizowali w compsport grupowe wgrywanie "wirusa"  No więć dopisałem się do listy. Stres był co do tego jak auto wyjdzie na serii i mogę powiedzieć, że wyszło nawet przyzwoicie. Po wgraniu wirusa 174km/274Nm na rolkach może to tak nie wyglądało ale jak tylko wypuścili mnie na droge to nie poznałem swojego golfika.
 No więć dopisałem się do listy. Stres był co do tego jak auto wyjdzie na serii i mogę powiedzieć, że wyszło nawet przyzwoicie. Po wgraniu wirusa 174km/274Nm na rolkach może to tak nie wyglądało ale jak tylko wypuścili mnie na droge to nie poznałem swojego golfika.Wykresy z hamowni po:

Krótki filmik z hamowni "MAHA" w Gliwicach

[youtube][/youtube]
Lipiec 2009r.
Kolejnym nabytkiem jest kompletne zawieszenie spotowe KW, już z tyłu nie sterczy jak antylopa
 i bardzo ładnie trzymie się drogi, bardzo twardy, na zakrętach minimalny pochył
 i bardzo ładnie trzymie się drogi, bardzo twardy, na zakrętach minimalny pochył  super gleby też nie ma a to dlatego, że autko na codzien dużo jeździ.
  super gleby też nie ma a to dlatego, że autko na codzien dużo jeździ.

Sierpień 2009r. Suchy Bór

Wrzesień 2009r.

Dla umilenia sobie jazdy, postanowiłem zamontować Blow-offa
 Pssssyykka....
 Pssssyykka....  aż miło
 aż miło  jak tylko będzie okazja to nagram filmik.
 jak tylko będzie okazja to nagram filmik. 

Grudzień 2009r.

-Przygotowania do Sezonu 2010
Koniec roku był dość pechowy dla czwartego, został bardzo niefortunnie porysowany przez Forda Fieste którego prowadziła kobitka bez sprawnych hamulcy, ważnego przeglądu i ubezpieczenia. Na skutek czego przerysowana została lewa strona, plus drobna wgniotka w tylnym nadkolu.
 Nie da się ukryć, że szykowało się malowanie
  Nie da się ukryć, że szykowało się malowanie  , co pozwoliło pociągnąć kilka kolejnych modyfikacji. Tak więc zacząłem intensywnie przeglądać tematy w poszukiwaniu wariantu dla mojego mk4. Dużo golfów stylizowano na wzór R32, ja jednak postanowiłem dołożyć mu dostawki z 25 jahre
, co pozwoliło pociągnąć kilka kolejnych modyfikacji. Tak więc zacząłem intensywnie przeglądać tematy w poszukiwaniu wariantu dla mojego mk4. Dużo golfów stylizowano na wzór R32, ja jednak postanowiłem dołożyć mu dostawki z 25 jahre  . Kolejnym krokiem było gromadzenie fantów przed odstawką do lakiernika. Poniżej fotki tego co udało mi się wyszukać.
 . Kolejnym krokiem było gromadzenie fantów przed odstawką do lakiernika. Poniżej fotki tego co udało mi się wyszukać. 
Na pierwszy ogień poszło oświetlenie, lampy kupione także pozostało tylko zamontować. Z racji tego że na dworze zawitała zima, temperatura bliska zeru, prace zostały przeniesione do garażu
 . Po kolei zacząłem demontować grill, zderzak (ukręcone dwie śruby
 . Po kolei zacząłem demontować grill, zderzak (ukręcone dwie śruby  ) i lampy.
 ) i lampy. 

W oczekiwaniu na nowe lampy

Jak tylko przyszły nowe lampy i xenon, zabrałem się za montaż

Fanty

Z montażem walczyłem dobre kilka godzin
 ,ale nie mogłem odpuścić końcowego efektu
 ,ale nie mogłem odpuścić końcowego efektu  

W myśl tego, że listwa zderzaka przedniego i tak pójdzie do malowania, postanowiłem troszku udoskonalić i zamówiłem ładny dymiony obrys

Kilka fotek listwy przed

Taki oto zestaw powędrował do kolegi "Plastika" który dobrze już wiedział jak wkomponować obrys w listwę pochodzenia europejskiego
 obrys ładnie leży i nic nie odstaje
 obrys ładnie leży i nic nie odstaje 
Fotki listwy przed lakierowaniem

Teraz coś, co z pewnością doda czwartemu blasku
 pakiet dostawek 25 jahre + daszek R32
  pakiet dostawek 25 jahre + daszek R32  

Niestety do lakierowania trzeba mięć rękę i warunki, dlatego aucisko poszło w odstawkę do Damiana (taki majsterstick) to też dla niego duże podziękowania
 za cierpliwość w dążeniu do tego żeby wszystko ładnie spasowało
 za cierpliwość w dążeniu do tego żeby wszystko ładnie spasowało  autko jeszcze nie jest kompletne, bo trzeba założyć grill i podłączyć obrys w zderzaku
  autko jeszcze nie jest kompletne, bo trzeba założyć grill i podłączyć obrys w zderzaku   ale z tym to sobie poradzę
  ale z tym to sobie poradzę 
Niżej fotki poglądowe jak czwarty wyglądał w dzień odbioru (fotki robione fonem
 )
 )  

Długo mnie nie było, a czas pokazać kolejne fanty co przyszły
 Jak widać z fotek przód auta jest jeszcze nie kompletnym, brakuje grilla i obrysówek
 Jak widać z fotek przód auta jest jeszcze nie kompletnym, brakuje grilla i obrysówek  natomiast grill postanowiłem pomalować w czarny metalic, zresztą tak jak lusterka i słupki drzwi
 natomiast grill postanowiłem pomalować w czarny metalic, zresztą tak jak lusterka i słupki drzwi  mam nadzieje, że wyjdzie dobrze.
  mam nadzieje, że wyjdzie dobrze.  
 Oto fanty które udało mi sie zdobyć

Kilka fotek grilla po rozbiórce
 dwa zatrzaski urwane
  dwa zatrzaski urwane  ale odrazu poszły do kolegi plastika
  ale odrazu poszły do kolegi plastika  złota rączka i po krzyku
  złota rączka i po krzyku  

Grudzień 2009r. Częstochowa

Mróz trzymie, śnieg nie odpuszcza, to też fanatycy VW sobie nie odpuścili i zorganizowali mały spocik w Częstochowie
 kilka drobnych ujęć aparatem bo na więcej temperatura nie pozwoliła
  kilka drobnych ujęć aparatem bo na więcej temperatura nie pozwoliła  zaraz widać kto najlepiej przygotowany z całej paczki - prezes  "Yamaysky"
 zaraz widać kto najlepiej przygotowany z całej paczki - prezes  "Yamaysky"  

Styczeń 2010r.

Można powiedzieć, że gofer do porządku poskładany
 fakt zbyt czysty nie jest ale przy tych warunkach ruszać na myjnie
  fakt zbyt czysty nie jest ale przy tych warunkach ruszać na myjnie   -12 stopni nie jest za dobrym pomysłem
 -12 stopni nie jest za dobrym pomysłem  Fotki robione przy udziale Chrabąszcza wersja US by Orbito :green_fuck: równie wierny i zakochany w marce VW
 Fotki robione przy udziale Chrabąszcza wersja US by Orbito :green_fuck: równie wierny i zakochany w marce VW 

Luty 2010r.
Kilometry się kręcą to i olej przyszło wymienić. Ustawka u Faziego (taki nasz majsterstick)
 auto na kanał i spuszczamy
  auto na kanał i spuszczamy  Poniżej zamieszczam fotki zakupionych fantów, a było ich niewiele: olej Mobil 10W-40 i filtr oleju
 Poniżej zamieszczam fotki zakupionych fantów, a było ich niewiele: olej Mobil 10W-40 i filtr oleju  oraz kilka zdjęć z przebiegu prac związanych z jego wymianą
  oraz kilka zdjęć z przebiegu prac związanych z jego wymianą  

Kwiecień 2010r.

Dawno już tutaj mnie nie było
 w tym tygodniu przyjdzie kilka drobnych fantów to i prace przy czwartym ruszą
 w tym tygodniu przyjdzie kilka drobnych fantów to i prace przy czwartym ruszą  
  Poniżej fotki z sobotniego woskowania stajni VW
 oraz w tle z Chrabąszczem na nowych mercedesach
 oraz w tle z Chrabąszczem na nowych mercedesach  

Żeby nie było, że nic się nie dzieje

Przyszedł czas na montaż anteny cb, teraz będzie już na stałe przytwierdzona do golfa, dość niepozorna
 bez zbędnych rys na dachu
  bez zbędnych rys na dachu 

Kolejnym fantem do zamontowania były klocki hamulcowe i wymiana złączki na wydechu
 które montowałem na warsztacie u Faza
 które montowałem na warsztacie u Faza  
  W towarzystwie naszego fanatyka Yamayskiego
 który cmił faja za faja przy naprawie kukloka jak to Faz zwał
  który cmił faja za faja przy naprawie kukloka jak to Faz zwał  fotki z postępu prac
  fotki z postępu prac  

Wreszcie weekend, to i z golfem troszke się ruszyło, do wymiany poszły stare popękane oprawy podświetlenia tylnej rejestracji oraz żarówki ledowe
 Drugą bolączką jaka nie dawała mi spokoju to zaciski hamulcy, już od dawna planowałem pomalować na kolor czerwony
 Drugą bolączką jaka nie dawała mi spokoju to zaciski hamulcy, już od dawna planowałem pomalować na kolor czerwony  Praktycznie cały dzień dłubania
 Praktycznie cały dzień dłubania  niestety nie udało się postawić na koła spowrotem, farba nie zdażyła wyschnąć
  niestety nie udało się postawić na koła spowrotem, farba nie zdażyła wyschnąć  i poczciwa golfina stoi narazie na pustakach
  i poczciwa golfina stoi narazie na pustakach  

Czas odswieżyć temat i pokazać długo oczekiwany efekt końcowy
 jak golfina prezentuje się w całej okazałości po założeniu felunku
  jak golfina prezentuje się w całej okazałości po założeniu felunku  oraz kilka fotek z Rozpoczęcia tegorocznego Sezonu w Ossach
  oraz kilka fotek z Rozpoczęcia tegorocznego Sezonu w Ossach  dla tych co byli to wiedzą
  dla tych co byli to wiedzą  polało się kilka browarków
  polało się kilka browarków  

Listopad 2010r.
Długi czas mnie tu nie widzieli, wszystko z braku czasu!
 Jak niektórzy wiedzą w toku są małe przygotowania do przeprowadzki...
  Jak niektórzy wiedzą w toku są małe przygotowania do przeprowadzki...To nie miejsce na takie tłumaczenia wkońcu temat jest o moim GTI
 czyli posżły przogotowania do zimy, kąpiel, nałożenie odpowiednich maści Meguiar's
 czyli posżły przogotowania do zimy, kąpiel, nałożenie odpowiednich maści Meguiar's  odpwiedz leci do "Bio" który był ciekawy znikomego efektu na moim lakierze
 odpwiedz leci do "Bio" który był ciekawy znikomego efektu na moim lakierze  oraz założyć setup zimowy
 oraz założyć setup zimowy  a okres zimowy przeznaczymy na zbieranie zimowych gratów do motora...
 a okres zimowy przeznaczymy na zbieranie zimowych gratów do motora...  
 Poniżej kilka fotek z sobotnich prac:

Luty 2011r.
Najwyższy czas składać grata do kupy, fanty leżą tylko czasu i miejsca nie było
 . Więc tak na pierwszy strzał poszedł wreszcie wydech czyli 3 cale Downpipe + 2,5 cala reszta na przelot, nie mogło być żadnej baraniny dlatego całą robote oddałem w ręce naszego grupowego kolegi Bartka
 . Więc tak na pierwszy strzał poszedł wreszcie wydech czyli 3 cale Downpipe + 2,5 cala reszta na przelot, nie mogło być żadnej baraniny dlatego całą robote oddałem w ręce naszego grupowego kolegi Bartka  latającego białym mkI 2.0 16vT nazwaną popularnie "babcia"
  latającego białym mkI 2.0 16vT nazwaną popularnie "babcia"  . Wracając do wydechu to troche żelastwa trzeba było nagromadzić (poniżej fotki + filmik), wszystko dopięte na ostatnio guzik. Po tak nie dużej modyfikacji samochód z wgranym softem poprawił swoje osiągi co jest odczuwalne, turbo wcześniej zaczyna pompować i do tego jak kiedyś ladowało 1,0 bar tak teraz wzrosło do 1,1bara. Zresztą zobaczcie sami.
. Wracając do wydechu to troche żelastwa trzeba było nagromadzić (poniżej fotki + filmik), wszystko dopięte na ostatnio guzik. Po tak nie dużej modyfikacji samochód z wgranym softem poprawił swoje osiągi co jest odczuwalne, turbo wcześniej zaczyna pompować i do tego jak kiedyś ladowało 1,0 bar tak teraz wzrosło do 1,1bara. Zresztą zobaczcie sami. 

Krótka video relacja żeby pokazać jak wydech spełnia swoją rolę na drodze

[youtube][/youtube]
Następny etap prac związanych z przygotowaniem motora do zwiększenia szmocy
 wymiana wszystkich uszczelek, uszczelniaczy, zlokalizowanie oraz eliminacja wszelkich nieszczelności, po zrzuceniu głowicy stwierdziłem, że jednak konieczny będzie mały remoncik. Fotorelacja z prac
  wymiana wszystkich uszczelek, uszczelniaczy, zlokalizowanie oraz eliminacja wszelkich nieszczelności, po zrzuceniu głowicy stwierdziłem, że jednak konieczny będzie mały remoncik. Fotorelacja z prac  
 Założona większa turbosprężarka K03-053

Zwężka do turbo

Kilka fotek z prac przy motorze oraz głowica po powrocie z regenracji

Zamontowany nowy zawór N75

Intercooler wraz z orurowaniem

ale z montażem nie poszło już tak łatwo, rzeźba na maksa!
 ale z montażem nie poszło już tak łatwo, rzeźba na maksa! 

Wtryski Lucas 440cc

Zegar doładowania "auto gauge" oraz obudowa

Wycieraczka tylnej szyby MKV

Czarne dekory

Kratki Bora/R32

Navigacja MFD, adapter, antena gps

Licznik wersja "Sportedition"

Kilka fotek rozkopanego wnętrza oraz efekt końcowy

Nakładki na pedały + podstopnica Audi TT

Nowe dywaniki z grawerem GTI oraz efekt końcowy

Lewarek zmiany biegów Adui S3

Zawieszenie gwintowane WEITEC GT

Komplet opon zimowych Pirelli Winter SnowSport + nowe felgi stalowe

Fotele - czarna skóra

Włącznik świateł Polo 6R

Zaciski + jarzma Audi S3

Tarcze 312mm ATE Power Disc + klocki hamulcowe Bosch

Stabilizator Audi S3

Mała paczka do zawieszenia (łączniki stabi S3, drążki, sworznie, gumy poliuretan, górne łożyska, oleje + filtr....)

Lampy na tył USA/R32

Osłona aku, silnika audi TT i zaślepka na hak

Zestaw kosmetyków

Felgi BBS RC 336 18 cali ET 38 (czarne), Opony: 215/40/18, emblematy w carbonie

Felgi OZ A10 ABT 2tlg 18 cali szerokość 8,5"

Opony Nankang NS-2 215/35Z R18

KONIEC PROJEKTU

także proszę o trochę cierpliwości bo będą umieszczanie kolejne fotki opisy tego co już jest zrobione
  także proszę o trochę cierpliwości bo będą umieszczanie kolejne fotki opisy tego co już jest zrobione 

ale moim zdaniem koniecznie hokeje w kolor, lub najlepiej pakiet z 25 jahre - zyska, oj zyska dużo
 ale moim zdaniem koniecznie hokeje w kolor, lub najlepiej pakiet z 25 jahre - zyska, oj zyska dużo