tarcze zamiast bebnow z tylu

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz lut 04, 2007 15:45

Cinek napisal ze pompe przydaloby sie wymienic. Na allegro widzialem kilka z GTI z ABS.
w moim aucie nie ma ABS.
1. Czy cos sie stanie gdy zamontuje taka pompe i nie podlacze ABS?
2. Srednice przewodow beda takie same w obydwoch pompach?
Z ABS-em wyjście rurek na tył mają inne średnice (chyba żeby nie pomylić) :helm:



hayabusarider
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 62
Rejestracja: sob kwie 09, 2005 16:58
Lokalizacja: LBN

Post autor: hayabusarider » pn lut 05, 2007 20:48

Ale koledze chodzi o to czy da radę założyć serwo z abs do wersji bez abs-u??
czy serwo od golfa III 1,8 GT ma tłoczek większy niż np. 1,8 CL??
czy VR6 ma większy tłoczek od 1,8GT czy 2,0 GTI?
czy np. do golfa bez abs można założyć np.serwo od VR6?



nasch
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: ndz wrz 03, 2006 01:35
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: nasch » wt lut 06, 2007 12:35

Proponuje zasiegnoc informacji wg np etki
ew sprawdzic nr katakogowe czesci i porownac...
wezcie tez pod uwage ze nie tylki z Golfa do golfa mozna zakladac pompe ale i np Audi wchodzi w rachube...


MK I odbudowa x2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=61780&postdays=0&postorder=asc&start=0 :)

hayabusarider
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 62
Rejestracja: sob kwie 09, 2005 16:58
Lokalizacja: LBN

Post autor: hayabusarider » wt lut 06, 2007 14:04

A co ci etka da???
W etce każde serwo ma inny numer, tu potrzebna jest wiedza kogoś kto zna się na rzeczy



nasch
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: ndz wrz 03, 2006 01:35
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: nasch » wt lut 06, 2007 14:52

hayabusarider pisze:tu potrzebna jest wiedza kogoś kto zna się na rzeczy
to poco sie wypowiadasz ?? wiesz ludzie wymyslili katalogi poto zeby zebrac wiedze a nie robic na chybil trafil... tak sie sklada ze wiele czesci pasuje przemiennie z grupy VW-AUDI
Firma produkujaca np pompy ham nie robi tego tylko i wylacznie dla danego modelu ale dla calej grupy
wiec porownujac nr katalogowy czesci dojdziesz do tegfo czy rozni sie np
z 1.8 CL i 1.8 GT


MK I odbudowa x2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=61780&postdays=0&postorder=asc&start=0 :)

hayabusarider
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 62
Rejestracja: sob kwie 09, 2005 16:58
Lokalizacja: LBN

Post autor: hayabusarider » wt lut 06, 2007 16:21

To chyba koleś z ETKA nie miałeś nigdy do czynienia.Albo czytasz bez zrozumienia.
Więc dyskusja z tobą jest bez sensu.



nasch
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: ndz wrz 03, 2006 01:35
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: nasch » wt lut 06, 2007 16:25

hayabusarider pisze:To chyba koleś z ETKA nie miałeś nigdy do czynienia.
PROSTAK - sorry za Off topic
jak widac mamy wszystkowiedzacego uzytkownika :D :D


MK I odbudowa x2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=61780&postdays=0&postorder=asc&start=0 :)

mrcn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt paź 12, 2004 14:05
Lokalizacja: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: mrcn » wt lut 06, 2007 16:44

hayabusarider pisze:no to Panowie zgłupiałem. Także myślę nad wymianą bębnów na tarcze i są dwie wersje.
jedni mówią że konieczna jest cała belka z tarczami , inni mówią że potrzebne są tylko czopy, tarcze itd. Słuchajcie, łatwiej jest odkręcić bębny i przykręcić czopy i resztę niż wymieniać całą belkę.
Potwierdzcie także czy nowe bębny i okładziny będą hamować gorzej od tarcz ??
Bo i taka opcja wchodzi w grę.
A co do belek to obejrzałem już kilka, szroty zardzewiałe same sprzedają.
A u mnie beleczka od bębnów ma tylko nieliczne oznaki korozji, dlatego wolałbym swoją belkę zostawić.
Pomóżcie.
W razie czego szukam kompletnej belki w naprawdę dobrym stanie.
mimo że mnie ostatnio swoim nędznym komentarzem *#cenzura#*$&#ś to Ci pomoge :)
Wg mnie lepiej i szybciej całą belkę zmienić - na belce masz korektor którego odkręcenie w większości przypadków graniczy z cudem,muszisz poodkręcać zaciski, tarcze, czopy - troche roboty z tym jest. A tak podnosisz tył samochodu , odkręcasz belkę od karoserii + 2 przewody hamulcowe i wymieniasz całość.
Belka pod tarcze a pod bębny różni się z tego co pamietam mocowaniem przewodów hamulcowych, ale że one są łatwo zginalne - to żaden problem



Awatar użytkownika
Apsik
Powered by G60
Powered by G60
Posty: 1279
Rejestracja: wt paź 05, 2004 15:30
Lokalizacja: just behind you
Kontakt:

Post autor: Apsik » czw lut 08, 2007 19:20

Wg mnie to najlepiej ... sam nie wiem czy wkladac cala belke czy zamienic tylko czopy, potem nowe tarcze i zaciski z dobrymi klockami.
Ja tam bym zmnieal czopy ... bo tak juz robilem (nie zawsze nowa belka musi byc prosta) no i wszystko pasuje i zaoszczedzilem okolo 100zl.

Ale zaciski daje zawsze z MK4 (passat, Golf Cordoba, Leon, Ibiza itp.)

Czopy, tarcze, jarzma -> MK2
Zaciski, klocki -> MK4

Pozdr.


It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!

MZiobro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 966
Rejestracja: śr sty 17, 2007 23:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: MZiobro » czw lut 08, 2007 19:40

Apsik pisze:Wg mnie to najlepiej ... sam nie wiem czy wkladac cala belke czy zamienic tylko czopy, potem nowe tarcze i zaciski z dobrymi klockami.
Ja tam bym zmnieal czopy ... bo tak juz robilem (nie zawsze nowa belka musi byc prosta) no i wszystko pasuje i zaoszczedzilem okolo 100zl.

Ale zaciski daje zawsze z MK4 (passat, Golf Cordoba, Leon, Ibiza itp.)

Czopy, tarcze, jarzma -> MK2
Zaciski, klocki -> MK4

Pozdr.
a zaciski z MK4 itp pasuja na jazma z MK2 bez problemow czy trzeba cos kombinowac np. z linkami itp??aha
wlasnie wszyscy mowia ze przelozyc czopy zalozyc tarcze zaciski itp i wsio....a ja sie pytam co z linkami od recznego(pasuja te od bebnow??) i co zrobic jak sie nie ma korektora sily hamowania???skladac bez czy lepiej tez go zamontowac???



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Post autor: toffic » pt lut 09, 2007 09:24

Linki od bębnów nie pasują! A co do zacisków z MkII to ew. tylko Lucasa!



Awatar użytkownika
Apsik
Powered by G60
Powered by G60
Posty: 1279
Rejestracja: wt paź 05, 2004 15:30
Lokalizacja: just behind you
Kontakt:

Post autor: Apsik » pt lut 16, 2007 12:42

toffic pisze:A co do zacisków z MkII to ew. tylko Lucasa
Ja jeszcze w zadnym seryjnym MK2 zacisków lucasa, nie widzialem...
Z tego co wiem z przodu lucasy byly m.in. w MK3 VR6, a z tyłu to końcówka produkcji MK3 i potem MK4, MK5. Ale tak jak piszesz linki od bebnow nie pasują, musz byc linki od ham. tarczowego z MK2.
Zaciski z MK4 (Lucas) pasuja na jarzma z MK2 bez najmniejszej przeróbki, ale musisz je założyć odwrotnie tzn. pray na strone lewą i lewy na stronę prawą, bo w MK4 zaciski sa przez czopem, a w MK2 za czopem i zamiana stronami rozwiazuje problem odpowietrzania :)


It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Post autor: toffic » pt lut 16, 2007 14:18

Apsik pisze:Ja jeszcze w zadnym seryjnym MK2 zacisków lucasa, nie widzialem...
Zdarzają się, co prawda częściej w B3/4 ale w MkII też (USA :bajer: )



Awatar użytkownika
maciek.wroc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 716
Rejestracja: wt cze 20, 2006 22:14
Lokalizacja: Wrocław/kozanów
Kontakt:

Post autor: maciek.wroc » pt lut 16, 2007 16:05

słysze ze tez nie ma problemów w golfie II ze jak bede miał całaa belke to tylko wykrecam wstawiam tą z tarczami i odpowietrzam układ hamulcowy i git


VW Passat B5 Virus by DanoSoft 119 KM i 287 Nm viewtopic.php?p=3903908#3903908 NOWE FOTY ZAPRASZAM

Obrazek

MalowanieFelg.com
POLECAM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości