czesc,
jak w temacie - chciałbym sprawdzić czy przepływomierz i sonda lambda nie są padnięte. Przegląd w ASO VW (tam mają tester VW 1551) kosztuje 200zł :/ więc pomyślałem żeby jakoś samemu to sprawdzić (garażowi mechanicy zdaje się nie posiadają odpowiedniego interface'u) - jest to wykonalne bez sprzętu za parę tysięcy złotych?? Przynajmniej na tyle żeby dowiedzieć się czy działa poprawnie czy nie - nie muszę znać wszystkich parametrów itd.
na allegro znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109279548
ale w negatywach kolesie piszą, że to totalny badziew (z drugiej strony trochę pozytywów też jest) - sam nie wiem co o tym myśleć. Jeśli z tym interfacem + laptop dam radę na 100% sam sobie wszystko posprawdzać to kupuję. Poradźcie!
ps. mam od niedawna Golfa mk3 1.8i '95 i jestem na etapie sprawdzania wszystkiego - stąd to pytanie
przepływomierz i lambda
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: przepływomierz i lambda
a jaki kolego masz nr silnika?indigo1980 pisze:czesc,
jak w temacie - chciałbym sprawdzić czy przepływomierz i sonda lambda nie są padnięte. Przegląd w ASO VW (tam mają tester VW 1551) kosztuje 200zł :/ więc pomyślałem żeby jakoś samemu to sprawdzić (garażowi mechanicy zdaje się nie posiadają odpowiedniego interface'u) - jest to wykonalne bez sprzętu za parę tysięcy złotych?? Przynajmniej na tyle żeby dowiedzieć się czy działa poprawnie czy nie - nie muszę znać wszystkich parametrów itd.
na allegro znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109279548
ale w negatywach kolesie piszą, że to totalny badziew (z drugiej strony trochę pozytywów też jest) - sam nie wiem co o tym myśleć. Jeśli z tym interfacem + laptop dam radę na 100% sam sobie wszystko posprawdzać to kupuję. Poradźcie!
ps. mam od niedawna Golfa mk3 1.8i '95 i jestem na etapie sprawdzania wszystkiego - stąd to pytanie
bo 1.8 nie mialo przepływomierza nie licząc amerynańskiej wersji.
a sonde mozna se sprawdzic miernikiem,
a pod kkompa podepniesz sie w kazdym zakladzie który robi elektromechanikę
www.vrservice.pl
-
- Nowicjusz
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
prosty układ. nie ma tam przepływomierza,indigo1980 pisze:to jest silnik: ADZ rok produkcji '95
wtrysk: Bosch Mono-Motronic
ps. jak nie ma przepływomierza to skąd elektronika wtrysku bierze dane??
jest we wtrysku troche czuników, jak czyjnik połozenia przepustnicy czujnik temp powietrza , czujnik temp płynu, ecu na podstawie danych z tych czujników steruje praca silnika.
www.vrservice.pl