Mk4 2.0 AZJ swap na 2.3 ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Po 2 latach jazdy zaczyna mi brakować mocy w 2.0 AZJ (116KM).
Pierwsze na myśl przychodzi swap na 1.8T, ale ceny silników trochę odstraszają.
Za tysiąc więcej niedługo można by kupić całego anglika z 2.3 150KM.
Teraz szybkie pytanie czy robił ktoś kiedyś coś takiego ? 2.0->2.3 ?
Gdyby jednak trzeba było kupować części co jest potrzebne poza oczywiście silnikiem, kompem, kolektorem ?
Jak skrzynia i sprzęgło, wydech mysle żeby wystarczył.
Pierwsze na myśl przychodzi swap na 1.8T, ale ceny silników trochę odstraszają.
Za tysiąc więcej niedługo można by kupić całego anglika z 2.3 150KM.
Teraz szybkie pytanie czy robił ktoś kiedyś coś takiego ? 2.0->2.3 ?
Gdyby jednak trzeba było kupować części co jest potrzebne poza oczywiście silnikiem, kompem, kolektorem ?
Jak skrzynia i sprzęgło, wydech mysle żeby wystarczył.
- ADi997
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zastanów się co jest lepszą bazą do dalszych modyfikacji 1.8T czy 2.3 ?? 150KM na długo nie wystarczy .
Aktualne DupoVWozy:
Passat B5 3BG AWX
Golf MK2 APU+DEA
Jetta MK2 Coupe JP----->??
Projekt Golf MK2 na facebook.com/MyGolfMK2
Passat B5 3BG AWX
Golf MK2 APU+DEA
Jetta MK2 Coupe JP----->??
Projekt Golf MK2 na facebook.com/MyGolfMK2
2,3 duży silnik mała moc brak koncepcji na większą moc chyba ze turbo
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Wiem że 1.8T jest bardziej rozwojowy, ale swap na 2.3 będzie sporo tańszy o ile nie będzie trzeba zmieniać sprzęgła i skrzyni. Nie planuję pózniej jakiś większych modyfikacji, a wręcz 'zakochałem' się w dźwięku V5. Do tego dalej w samochodzie będzie LPG więc trochę większe spalanie specjalnie nie będzie przeszkadzać. Obecne 2.0 zwykle mi wystarcza żeby się rozpędzić i przejechać przyjemnie kilka zakrętów zostawiając z tyłu duuużo mocniejsze auta, ale brakuje mu charakteru...
Dlatego nadal pytam jak wygląda kwestia wsadzenie 2.3 w miejsce 2.0. Była by to na pewno wersja 150KM, 170KM ciężkie do zdobycia i części później droższe.
Tak na szybko znalezione:
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-angli ... 08385.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-golf- ... 63491.html" onclick="window.open(this.href);return false;
To są ceny za cały samochód z którego można brać wszystko.
Sprzedając z czasem resztę części i motor 2.0 na swapa do jakiegoś MK2 można by wyjść prawie na zero po całej operacji
Dlatego nadal pytam jak wygląda kwestia wsadzenie 2.3 w miejsce 2.0. Była by to na pewno wersja 150KM, 170KM ciężkie do zdobycia i części później droższe.
Tak na szybko znalezione:
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-angli ... 08385.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-golf- ... 63491.html" onclick="window.open(this.href);return false;
To są ceny za cały samochód z którego można brać wszystko.
Sprzedając z czasem resztę części i motor 2.0 na swapa do jakiegoś MK2 można by wyjść prawie na zero po całej operacji
Mk4 2.0 AZJ swap na 2.3 ? (1.6 AKL na 2.3)
Siema Chłopaki ;p A nie będę zakładał nowego tematu napisze tu. Jak wygląda taka sprawa tylko ze golf 4 1.6 AKL na 2.3 dużo roboty z tym chodzi mi głównie czy trzeba przerabiać coś z podłużnicami albo łapami czy wystarczą łapy od 2.3 i będzie pasować na miejsce? No i co w zawiasach trzeba rzeźbić? Potrzeba mi jak najwięcej info na ten temat. Dziękuje z góry za odpowiedzi
Mało kto wkłada chyba 2.3, tak czy inaczej najtaniej i najpewniej kupić anglika z vr5. Przy 1.6 na pewno doszła by wymiana sprzęgła i wydechu. Kupowanie każdek części osobno wyjdzie drożej niż wymiana samochodu.
Witam liczę sie z tym że to będzie droższe niż wymiana samochodu ale trudno To co pany jak z tymi zawiasami i łapami robił ktoś coś takiego już ?