Weteran DX w MK 1 ???

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Tomasz Mk 1
Nowicjusz
Nowicjusz

Weteran DX w MK 1 ???

Post autor: Tomasz Mk 1 » pt kwie 14, 2006 13:36

Koledzy w mym MK 1 mam silnik DX z dość dużym przebiegiem ( 380.000 km)
Wymieniałem panewki, pierścienie , głowicę tez naprawiałem(prowadnice ,zawory)
Silnik w dalszym ciągu jeździ, pali bez problemu ,ale czuje ze jest słabszy
Ciśnienie na ciepłym silniki to
Cylindry
1- 10.8 b.
2- 12.1b.
3- 12 b.
4- 12.3b.
Pomiar przeprowadzony około 5 miesięcy temu. Jest sens przy tym silniku przeprowadzać modernizację głowicy? Kanały dolotowe, średnice zaworów zwiekszać? może wałek rozrządu? Kogo Swiątek Tuning ,Piper cams (różnica w cenie okropna) jaki? Fast Road270 , Road rally 285
Czy zainwestować w inny blok ( jaki litery???) pomierzyć go i dopiero do innego bloku silnika z małym przebiegiem przeprowadzić modernizację głowicy DX 1.8 + wymianę wałka rozrządu.
Założenie dość szalone, ale mam sentyment do mojego MK 1

TomKarlo Mk1

Macior
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Macior » pt kwie 14, 2006 18:28

Przy wymianie pierścieni mierzyłeś średnice tłoków, cylindry, honowanie ??? Co do wałka to polecam CAT CAMSa 193/193 z mocnymi sprężynkami i tależykami około 1800zł. Co do Świątka to krzywki lubią się wycierac, ale niedawno podobno zmienił materiały i problem przestał istniec.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » sob kwie 15, 2006 20:16

Tuleje są wytarte nierównomiernie i nic na to nie poradzisz. Trzeba szlifować i zmieniać tłoki z pierścieniami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”