[mk3] 1.4abd na 1.6

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Virnik
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: sob cze 25, 2011 18:42
Lokalizacja: Wrocław

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: Virnik » pt lip 01, 2011 17:34

Witam!
Mysle nad podniesieniem mocy mojego golfa 1.4,ale pewnie nic w nim nie zrobie zbytnio,ale czy swap na 1.6 nie sprawi problemu?
jakie koszta silnika z całym osprzętem i ile weźmie mechanik? wyczytałem też że cała reszta jak skrzynia bedzie pasować, to prawda?

a co z rejestracją pojazdu? musze jechac do urzedu i przerejstrowywać? bo z tym mały problem auto mam zarejstrowane 450km od miejsca gdzie teraz mieszkam..
:pub:


Obrazek

Awatar użytkownika
dogu18
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 673
Rejestracja: sob wrz 08, 2007 21:39
Lokalizacja: Czerwionka - Czuchów
Kontakt:

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: dogu18 » pn lip 04, 2011 20:36

swap p&p pod warunkiem ze weźmiesz AEA, bo wiązka chyba ta sama tylko inny komputer, w przepadku AEE więcej zabawy. skrzynia powinna spasować.

a teoretycznie powinieneś przerejestrować ale tak na prawdę te silniki wizualnie prawie wcale sie nie różnią wiec możesz zostawić 1.4 w odwodzie nie podpadnie:P

co do przekładki to ja na warsztacie wołam 300pln za przeciepanie silnika



piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 686
Rejestracja: pn sty 19, 2009 19:01

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: piteR-ek » wt lip 05, 2011 16:40

Możesz też wsadzić 1.6 Abu ja do polo coupe zaaplikowałem, w golfie mk3 moze i muł ale w 2f daje rade :D Wcześniej miałem 1.4 abd tez z mk3, co do przedładki to banał w golfie robota łatwa bo dużo miejsca, ale w polo już nie, bez kanału idzie to ogarnąć bezproblemowo



Awatar użytkownika
Virnik
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: sob cze 25, 2011 18:42
Lokalizacja: Wrocław

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: Virnik » wt lip 05, 2011 17:22

to licząc 500 pln za silnik 300 za robote wychodzi 800 za swapa minimalnie?


Obrazek

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 686
Rejestracja: pn sty 19, 2009 19:01

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: piteR-ek » śr lip 06, 2011 00:01

+ dojedzie jeszcze wymienić w nim parę części, rozrząd, uszczelki, starego oleju też do niego pewnie nie wlejesz/



tovdi1
I'm Darek
Posty: 2188
Rejestracja: czw gru 24, 2009 10:58
Lokalizacja: WSC

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: tovdi1 » śr lip 06, 2011 07:40

Virnik, pisz też skąd jesteś , może jakiś kolega z forum będzie blisko ciebie i pomoże



Awatar użytkownika
PinguVanEx
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 146
Rejestracja: pn kwie 27, 2009 13:33
Lokalizacja: Wlkp

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: PinguVanEx » ndz lip 24, 2011 19:21

Pewnie juz po temacie ale ja robilem swapa z ABU na AEE i moge powiedz tylko tylko ze praktycznie wszystko trzeba wymienic, tyle samo roboty co ze swapem na ABF, ale ja tego nie wiedzialem. Caly koszt z zakupem silnika wyszedl mnie ok. 2500zl ( wszystko sam robilem ).


Golf III Tuned by Pingu -> viewtopic.php?f=88&t=324862" onclick="window.open(this.href);return false;

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 686
Rejestracja: pn sty 19, 2009 19:01

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: piteR-ek » pn lip 25, 2011 00:21

PinguVanEx,
No ale robiłeś swapa z monowtrysku na mpi, więc dużo zmian, skrzynie również trzeba było zmieniać



Awatar użytkownika
PinguVanEx
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 146
Rejestracja: pn kwie 27, 2009 13:33
Lokalizacja: Wlkp

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: PinguVanEx » pn lip 25, 2011 00:46

Zmienione elementy podczas przekladki na AEE ( z ABU )
- slupek silnika
- skrzynia biegow
- pompa wspomagania
- pompa paliwa
- zamiast 2 wiazek kabli do komory silnika idzie zupelnie inna i to jedna
- przerobiony immo i instalacja el. w srodku pojazdu
- rozrzad, pompa wody, itp.
- zmieniony kolektor wydechowy
- termowlacznik wentylatora
- przerobione weze np. od wspomagania
- zmieniony zbiornik plynu wyrownawczego od chlodzenia
- inna linka gazu
- inna linka sprzegla
- nowe wybieraki z drazkiem zmiany biegow ( pomiedzy drazkiem roznica wynosi ok. 4cm )
- przerobka paru wtyczek
- zmiana z OBD I na OBD II


Golf III Tuned by Pingu -> viewtopic.php?f=88&t=324862" onclick="window.open(this.href);return false;

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 686
Rejestracja: pn sty 19, 2009 19:01

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: piteR-ek » pn lip 25, 2011 22:59

A teraz opisz czy jest poprawa w jeździe pomimo że swap był z 75koni na tyle samo :)



Awatar użytkownika
PinguVanEx
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 146
Rejestracja: pn kwie 27, 2009 13:33
Lokalizacja: Wlkp

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: PinguVanEx » wt lip 26, 2011 00:18

Bardzo duza, samochod szybciej przyspiesza i szybciej jedzie, jest zauwazalna roznica :)


Golf III Tuned by Pingu -> viewtopic.php?f=88&t=324862" onclick="window.open(this.href);return false;

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 686
Rejestracja: pn sty 19, 2009 19:01

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: piteR-ek » wt lip 26, 2011 11:34

Ja myślałem żeby do Abu założyć mpi z Aee :) Pewnie by się dało



Awatar użytkownika
PinguVanEx
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 146
Rejestracja: pn kwie 27, 2009 13:33
Lokalizacja: Wlkp

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: PinguVanEx » wt lip 26, 2011 12:26

Moze z teorii to takie latwe ale musisz zmienic kompa, kable a dalej to nie pamietam co jeszcze tam leci.
ABU to zamulony silnik ktory w ogole nie jedzie wiec pomimo tej samej mocy AEE jest duzo lepszym silnikiem :)


Golf III Tuned by Pingu -> viewtopic.php?f=88&t=324862" onclick="window.open(this.href);return false;

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 686
Rejestracja: pn sty 19, 2009 19:01

[mk3] 1.4abd na 1.6

Post autor: piteR-ek » wt lip 26, 2011 20:38

Abu może i owszem zmulonym w golfie mk3, ale nie w polo 86c2f :) A cała różnica miedzy nimi to ok 10Nm, nawet skok tłoka ten sam, aha i Aee ma wyższe CR



ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości