Golf IV 2.3 V5 Chiptuning
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam mam pytania odnośnie chiptuningu w G IV 2.3 V5 150 KM. Gość powiedział ze podciagnie mi do 166 KM i zwiekszy moment obrotowy z 205 Nm na 230 Nm i twierdzi, ze głowny moment obrotowy silnik bedzie juz łapał przy 2,5 tyś obrotów... Wierzyć w to wszystko ? Jak bedzie ze spalaniem, duzo wzrośnie.. ma ktoś jakieś doświadczenie z chiptjunem tego silnika?
Ja bym w to nie wierzyl ten silnik nie jest zadnym rarytasem zeby bylo mozna modzic przy nim a szczegolnie jakis chip
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Jest odczuwalna mała różnica po sofcie ale to naprawdę niewielka w stosunku do kosztów. Chyba że to taki soft gotowiec za 300 zł bez nawet logowania auta to już wiadomo co z tym robić. Najbardziej mnie rozbawiają zapewnienia o mocy który to już przypadek widzę nie pierwszy raz, że ktoś zapewnia że przyrost mocy będzie np. do 131 koni albo do 166, niedługo będą podawać z dokładnością po przecinku jeszcze. Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć w żaden ale to żaden sposób ile auto będzie miało dokładnie koni po zmianie programu. Gdyby nawet ten ktoś robił wiele razy program w tym silniku nie jest w stanie stwierdzić że przyrost będzie AKURAT DO 166 KM.. nie ma dwóch identycznych silników w identycznym stanie. A już gotowce bez jakiejkolwiek obróbki, nie wspomnę o logowaniu auta przed, które są ostatnio dosyć często pakowane do aut nieświadomych właścicieli (bo jest tanio) są przerażające.
Re: Golf IV 2.3 V5 Chiptuning
No i to jest odpowiedz która mnie satysfakcjonuje! Koszt jak za taka pierdołe jest BAGATELNY i z tego co mówisz wynika tylko jedno ze nie warto inwestować tych pieniedzy w to bo to i tak nie wiele da - i wlasnie tak zrobie.. miałem nadzieje ze to bedzie odczuwalne jakoś ale jesli tylko minimalnie to raz jeszcze - nie warto! i mnie tak samo rozwaliło to ze koleś mi z góry potrafi powiedzieć o ile zmieni sie moment obrotowy i ile doda to kucy - nie zły improwizator i wrózbita... dziekiDiagi pisze:Jest odczuwalna mała różnica po sofcie ale to naprawdę niewielka w stosunku do kosztów. Chyba że to taki soft gotowiec za 300 zł bez nawet logowania auta to już wiadomo co z tym robić. Najbardziej mnie rozbawiają zapewnienia o mocy który to już przypadek widzę nie pierwszy raz, że ktoś zapewnia że przyrost mocy będzie np. do 131 koni albo do 166, niedługo będą podawać z dokładnością po przecinku jeszcze. Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć w żaden ale to żaden sposób ile auto będzie miało dokładnie koni po zmianie programu. Gdyby nawet ten ktoś robił wiele razy program w tym silniku nie jest w stanie stwierdzić że przyrost będzie AKURAT DO 166 KM.. nie ma dwóch identycznych silników w identycznym stanie. A już gotowce bez jakiejkolwiek obróbki, nie wspomnę o logowaniu auta przed, które są ostatnio dosyć często pakowane do aut nieświadomych właścicieli (bo jest tanio) są przerażające.
Nie chce nic mówić, ale 95% chipowych podkręcaczy, do domorośli "tjunerzy" z sprzętem z allegro i softem z torentów. Są tak samo wiarygodni jak wyborcze obietnice.
-
- Nowicjusz
A można wiedzieć ile ten 'mechanik' zawołał za taki chip? Miał chociaż hamownie ? Też mam takiego golfa i zastanawiam się nad takich chipem.. ale czy warto dac np 1500zl za 10KM wiecej? watpie..
Nie jest nowością informacja, że mody wolnossącej benzyny najlepiej zacząć od jej zakucia i uturbienia
-
- Nowicjusz
A jaki jest tego koszt? i na czym to dokładnie polega? wiem,że są to banalne pytania jak dla wielu,ale nie dla mnie.
To co piszesz, wygląda na bajkę i to marnej jakości, co nie zmienia faktu, że akurat niektóre 2.3 są baaardzo podatne na chiptuning. Podaj kod silnikaVii pisze:Witam mam pytania odnośnie chiptuningu w G IV 2.3 V5 150 KM. Gość powiedział ze podciagnie mi do 166 KM i zwiekszy moment obrotowy z 205 Nm na 230 Nm i twierdzi, ze głowny moment obrotowy silnik bedzie juz łapał przy 2,5 tyś obrotów... Wierzyć w to wszystko ? Jak bedzie ze spalaniem, duzo wzrośnie.. ma ktoś jakieś doświadczenie z chiptjunem tego silnika?
-
- Nowicjusz