Golf IV 2.3 V5 Chiptuning

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » czw maja 12, 2011 12:48

Witam mam pytania odnośnie chiptuningu w G IV 2.3 V5 150 KM. Gość powiedział ze podciagnie mi do 166 KM i zwiekszy moment obrotowy z 205 Nm na 230 Nm i twierdzi, ze głowny moment obrotowy silnik bedzie juz łapał przy 2,5 tyś obrotów... Wierzyć w to wszystko ? Jak bedzie ze spalaniem, duzo wzrośnie.. ma ktoś jakieś doświadczenie z chiptjunem tego silnika?

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » sob maja 14, 2011 20:35

Ja bym w to nie wierzyl ten silnik nie jest zadnym rarytasem zeby bylo mozna modzic przy nim a szczegolnie jakis chip

Swap instalacji z grupy VAG .

Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32

Awatar użytkownika
Diagi
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Diagi » śr maja 18, 2011 21:51

Jest odczuwalna mała różnica po sofcie ale to naprawdę niewielka w stosunku do kosztów. Chyba że to taki soft gotowiec za 300 zł bez nawet logowania auta to już wiadomo co z tym robić. Najbardziej mnie rozbawiają zapewnienia o mocy który to już przypadek widzę nie pierwszy raz, że ktoś zapewnia że przyrost mocy będzie np. do 131 koni albo do 166, niedługo będą podawać z dokładnością po przecinku jeszcze. Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć w żaden ale to żaden sposób ile auto będzie miało dokładnie koni po zmianie programu. Gdyby nawet ten ktoś robił wiele razy program w tym silniku nie jest w stanie stwierdzić że przyrost będzie AKURAT DO 166 KM.. nie ma dwóch identycznych silników w identycznym stanie. A już gotowce bez jakiejkolwiek obróbki, nie wspomnę o logowaniu auta przed, które są ostatnio dosyć często pakowane do aut nieświadomych właścicieli (bo jest tanio) są przerażające.

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Golf IV 2.3 V5 Chiptuning

Post autor: Vii » ndz maja 22, 2011 23:07

Diagi pisze:Jest odczuwalna mała różnica po sofcie ale to naprawdę niewielka w stosunku do kosztów. Chyba że to taki soft gotowiec za 300 zł bez nawet logowania auta to już wiadomo co z tym robić. Najbardziej mnie rozbawiają zapewnienia o mocy który to już przypadek widzę nie pierwszy raz, że ktoś zapewnia że przyrost mocy będzie np. do 131 koni albo do 166, niedługo będą podawać z dokładnością po przecinku jeszcze. Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć w żaden ale to żaden sposób ile auto będzie miało dokładnie koni po zmianie programu. Gdyby nawet ten ktoś robił wiele razy program w tym silniku nie jest w stanie stwierdzić że przyrost będzie AKURAT DO 166 KM.. nie ma dwóch identycznych silników w identycznym stanie. A już gotowce bez jakiejkolwiek obróbki, nie wspomnę o logowaniu auta przed, które są ostatnio dosyć często pakowane do aut nieświadomych właścicieli (bo jest tanio) są przerażające.
No i to jest odpowiedz która mnie satysfakcjonuje! Koszt jak za taka pierdołe jest BAGATELNY i z tego co mówisz wynika tylko jedno ze nie warto inwestować tych pieniedzy w to bo to i tak nie wiele da - i wlasnie tak zrobie.. miałem nadzieje ze to bedzie odczuwalne jakoś ale jesli tylko minimalnie to raz jeszcze - nie warto! i mnie tak samo rozwaliło to ze koleś mi z góry potrafi powiedzieć o ile zmieni sie moment obrotowy i ile doda to kucy - nie zły improwizator i wrózbita... dzieki :grin:

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » ndz maja 29, 2011 16:54

Nie chce nic mówić, ale 95% chipowych podkręcaczy, do domorośli "tjunerzy" z sprzętem z allegro i softem z torentów. Są tak samo wiarygodni jak wyborcze obietnice.

mistrzlukasz1990
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mistrzlukasz1990 » sob kwie 20, 2013 19:17

A można wiedzieć ile ten 'mechanik' zawołał za taki chip? Miał chociaż hamownie ? Też mam takiego golfa i zastanawiam się nad takich chipem.. ale czy warto dac np 1500zl za 10KM wiecej? watpie..

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » sob kwie 20, 2013 19:39

Nie jest nowością informacja, że mody wolnossącej benzyny najlepiej zacząć od jej zakucia i uturbienia

mistrzlukasz1990
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mistrzlukasz1990 » sob kwie 20, 2013 20:11

A jaki jest tego koszt? i na czym to dokładnie polega? wiem,że są to banalne pytania jak dla wielu,ale nie dla mnie.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz kwie 21, 2013 10:14

Vii pisze:Witam mam pytania odnośnie chiptuningu w G IV 2.3 V5 150 KM. Gość powiedział ze podciagnie mi do 166 KM i zwiekszy moment obrotowy z 205 Nm na 230 Nm i twierdzi, ze głowny moment obrotowy silnik bedzie juz łapał przy 2,5 tyś obrotów... Wierzyć w to wszystko ? Jak bedzie ze spalaniem, duzo wzrośnie.. ma ktoś jakieś doświadczenie z chiptjunem tego silnika?
To co piszesz, wygląda na bajkę i to marnej jakości, co nie zmienia faktu, że akurat niektóre 2.3 są baaardzo podatne na chiptuning. Podaj kod silnika

mistrzlukasz1990
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mistrzlukasz1990 » ndz kwie 21, 2013 21:24

AGZ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”