PASSAT B3 silnik 1.8PB 112KM
i szukam wszystkiego związanego z tym silnikiem wszystkie modyfikacje mechaniczne i elektroniczne wszystko związane z podniesieniem mocy ale nie za wszelka cenę

mam nadzieje ze temat się przyjmie

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
jesli jest taka twoja wola to poprosze głownego admina o usunięcie twojego konta i bana na adres IP, ale pozwól sobie wyjaśnić pare tematówdoooh pisze:silnik jest zrobiony dol był ok wymieniona uszczelka pod głowicą wymienione uszczelniacze dotarte zawory przestawiona faza rozrządu jest ecu jak na razie leży kostka z wsadem i czeka aż znajdę chwile czasu na wlutowanie jej ale najpierw dolot co do kolektora wydechowego barana stosuje się w doładowanym silniku a nie w silniku atmosferycznymjest fabryczny kolektor 4-2-1 wiec nie mam zamiaru go zmieniać bo można więcej napsuć niż ponaprawiać
mam zamiar wsadzić jeszcze wtryski z G60 ale nie chce mi się przerabiać gniazd wtryskiwaczy wiec czekam aż ktoś za mnie to zrobi
albo zwiekrze ciśnienie na listwie zasilającej
Po pierwsze nie unoś się, tylko zastosuj się do rad TAZa. Dostałeś ode mnie konkretną odpowiedź w 3 punktach. Potem napisałeś kupę wyssanych z palca haseł całkowicie rozbieżnych z rzeczywistością (co doskonale wytłumaczył Ci Borys). Nie chcemy zniechęcać ludzi do zadawania pytań w dziale speed. Chcemy jednak utrzymać wysoki poziom dyskusji. Nie da się tego zrobić kiedy radzimy Ci dobrze a Ty próbujesz nam wciskać androny (no offence oczywiscie)doooh pisze:TAZ,
proszę o zamkniecie tematu i usuniecie mojego profilu i wszystkich danych z forum!
Kolego spadles mi z nieba to jest wlasnie orginal baran skad masz to foto i gdzie to morzna kupic Chce sie z Rp troche pobawic i myslalem wlasnie o tym kolektorze i turbicedoooh pisze:ok niech wam bedzie ze to jest baran ale nie zgodze sie z tym po 1 sama nazwa kolektora baran wziela sie z tego ze byl zakrecony jak rogi banana dlatego ze w silnikach doladowanych turbosprezarka pasowalo by zeby wszystkie rury byly tej samej dlugosci zeby turbina dostawala z kazdego cilindra takie same cisnienie spalin dlatego nazywalo sie to baran ok a to co pokazalem to jest zwykly kolektor rurowy kilka lat temu jak wszyscy obejrzeli HIT szybcy i wsciekli a potem kolejne czesci tego kiczu to zrobili sie z nim super mechanicy i tunerzy zaczeli wymyslac dziwne nazwy dla roznych rzeczy naprzyklad "kontaktron" (czujnik Halla) a cala reszta debili zaczeli mowic za nimi i sie przyjelo tak samo jak brednie mowiace o stracie mocy na wolnych obrotach jak sie wsadzi w silnik kompresor brednie doslownie brednie poniewaz kompresor daje taki sam opor jak alternator no moze ciut wiekrzy a tu wymyslale 10-15% spadki mocy wiec jak nazywamy rzeczy po imieniu to trzymajmy sie starych ustalonych zasad a nie jakies niusy
kolejna sprawa jak masz kolektor zwykly z odlewu w konfiguracji 4-2-1 i rurowy w takiej samej konfiguracji to nie odczujesz roznicy mocy poniewaz obydwa maja taki sam przeplyw spalin srednica jest takasama nawet jak by byla wiekrz to nie ma to zadnego wplywu na to bo nie zmiena sie wielkosc otworu wydechowego wychodzacego z glowicy nie zwiekrza sie zawor itd itp jak chcesz odciazyc uklad wydechowy zeby spaliny nie powracaly spowrotem do cylindra i zeby byl swobodniejszy przeplyw to trzeba obliczyc sobie wielkosc i geometrie wyfuzora spalin co daje duzo i oczywiscie zmienic faze rozrzadu tak aby zamykal sie wczesniej i nie pozwolil na wessane spalin do wnetrza cylindra co ma miejsce przy fabrycznych ustawieniach
nie jestm wolennikiem gadania o niby podkrecaniu mocy bo znow jedna mysla mi sie nasuwa ze naklejka dodaje 100% mocy wiec jak pisac to o czyms co cos daje a nie o jakims gownie co wymyslij jakis ktos niby mistrz tuningu produkuje zlom sprzedaje za duza kase i sie zmieje ze tyle barankow kupuje tandex i wywale w huh kasy wiec..
jak pisac to o czyms co cos daje a nie brednie
i jak nazywac rzeczy to nazywac je po imieniu a nie jakies niestwoerzone rzeczy
to jest baran:
[url=http://img188.imageshack.us/img188/3963/1111bra.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://img188.imageshack.us/img188/1111 ... 1/w800.png]Obrazek[/URL]
i to tez
[url=http://img39.imageshack.us/img39/7901/333lsr.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://img39.imageshack.us/img39/333lsr.jpg/1/w500.png]Obrazek[/URL]
tu nie mam pewności czy nie jest odwrotnie,czytam właśnie "Doładowanie silników " J.Mysłowkiego (nie wiem skąd ściągnąłem w PDF) i w kwestii otwarcia zaworów ssących lepiej ,żeby otwierał się już pod koniec otwarcia wydechowego ,żeby nastąpiło doładowanie dynamiczne ,żeby gazy wylotowe wsysnęły nowy ładunek świezego powietrza do cylindra.wspomaga to napełnianie cylindra w więc sprawnośc silnika i moc.doooh pisze:zmienic faze rozrzadu tak aby zamykal sie wczesniej
ten numer nie przejdzie.... będziesz miał charakterystykę diesla.... czyli max moment w okolicach 2-2.5tys obr.... a później spadekLeon_Wechtel pisze:Myślę po remoncie PB o turbince właśnie z 1,6TD
nie trzeba przerabiaćLeon_Wechtel pisze:odpływ oleju bo chyba trzeba miskę olejową przerabiac ,zeby cos tam poprowadzic....
tu nie mam pewności czy nie jest odwrotnie,czytam właśnie "Doładowanie silników " J.Mysłowkiego (nie wiem skąd ściągnąłem w PDF) i w kwestii otwarcia zaworów ssących lepiej ,żeby otwierał się już pod koniec otwarcia wydechowego ,żeby nastąpiło doładowanie dynamiczne ,żeby gazy wylotowe wsysnęły nowy ładunek świezego powietrza do cylindra.wspomaga to napełnianie cylindra w więc sprawnośc silnika i moc.doooh pisze:zmienic faze rozrzadu tak aby zamykal sie wczesniej
Leon_Wechtel pisze:jeryk10kwestii otwarcia zaworów ssących lepiej ,żeby otwierał się już pod koniec otwarcia wydechowego ,żeby nastąpiło doładowanie dynamiczne ,żeby gazy wylotowe wsysnęły nowy ładunek świezego powietrza do cylindra
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości