Ile mozna wykręcić z 1Z ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Ile mozna wykręcić z 1Z ?
Witam !
Jaką w miare bezpieczną i maxymalną moc można wykręcić z 1Z ? Ktos sie orientuje ?
Jaką w miare bezpieczną i maxymalną moc można wykręcić z 1Z ? Ktos sie orientuje ?
Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......
- ml2210
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Soryy, ale co oznacza "bezpiecznie" albo "dobra granica"
Dobra do czego????????
Może gydybyś zadał bardziej konkretne pytanie to i odp. byłaby konkretna.
Napisz ile ma wytrzymać silnik, do czego ma słuzyć auto, no i przedewszystkim co będziesz przerabiał.
Jakie podzespoły chcesz wymienić i przedewszystkim ile chcesz zainwestować?
Dane dane dane......................
Może wtedy dowiesz się tego co chcesz.
A poza tym jeśli chodzi o naped i silnik pewnie też, to przeważnie producęt daje 30% zapasu wytrzymałości części.
Dobra do czego????????
Napisz ile ma wytrzymać silnik, do czego ma słuzyć auto, no i przedewszystkim co będziesz przerabiał.
A poza tym jeśli chodzi o naped i silnik pewnie też, to przeważnie producęt daje 30% zapasu wytrzymałości części.
www.mlautobroker.pl
-----Profesjonalny Broker Samochodowy-----
1."bezpiecznie" albo "dobra granica" tzn taka do ktorej silnik bedzie dobrze pracował i sie nie rozleci, to sie chyba rozumie samo przez sieml2210 pisze:Soryy, ale co oznacza "bezpiecznie" albo "dobra granica"
Dobra do czego????????
2.AW69 chyba napisal ile ma wytrzymac ten silnik, 150KM
3.przy 150KM to tez chyba jasne ze auto ma sie poruszac na codzien a nie do wyscigów
4.napisal ze bedzie wymienial turbine i wtryski
ja tu widze same konkrety wiec jakich chcesz danych?
AW69, 150KM powinien wytrzymac bez problemu gorzej z przyniesieniem napedu 300Nm to sporo, wymieniles juz turbinke? jak tak to kiedy testy na lotnisku?
[img]http://images38.fotosik.pl/50/69e61b6ae5a4bbde.jpg[/img]
- ml2210
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Np.
Wymieniam turbinę, to dla mnie nic nie znaczy.
Na jaka, jakie ciśnienie doładowania, jaki jego procentowy przyrost w stosunku do serii itd.
Wtryski, jakie wtryski?
260-stki, 340-tki a może 980-tki?
Co z resztą silnika?
Ja tu nie widzę żadnych konkretów.
[ Dodano: Pon Paź 10, 2005 14:45 ]
A teraz już wiem ze auto z nawet 150-200 KM pod maską może spokojnie pojeździć 100tys km,
ale równie dobrze może sie wysrać na pierwszych światłach.
[ Dodano: Pon Paź 10, 2005 14:52 ]
Chodziło mi raczej że pytanie było źle postawione.
Lepiej by było np:
Jaki jest bezpieczny dla silnika pułap podnoszenia jego mocy porzez zwiększenie ciśnienia doładowania,
po załozeniu wiekszej turbiny, na seryjnych gratach?
A nie:
Peace!
Wymieniam turbinę, to dla mnie nic nie znaczy.
Na jaka, jakie ciśnienie doładowania, jaki jego procentowy przyrost w stosunku do serii itd.
Wtryski, jakie wtryski?
260-stki, 340-tki a może 980-tki?
Co z resztą silnika?
Ja tu nie widzę żadnych konkretów.
[ Dodano: Pon Paź 10, 2005 14:45 ]
A teraz już wiem ze auto z nawet 150-200 KM pod maską może spokojnie pojeździć 100tys km,
ale równie dobrze może sie wysrać na pierwszych światłach.
[ Dodano: Pon Paź 10, 2005 14:52 ]
Chodziło mi raczej że pytanie było źle postawione.
Lepiej by było np:
Jaki jest bezpieczny dla silnika pułap podnoszenia jego mocy porzez zwiększenie ciśnienia doładowania,
po załozeniu wiekszej turbiny, na seryjnych gratach?
A nie:
A na pytanie sformułowane przezemnie już wcześniej odpowiedziałem 30%.aw69 pisze:Witam !
Peace!
www.mlautobroker.pl
ml dziwny jestes czy tobie wszystko trzeba tlumaczyc jak malemu dziecku ? To chyba proste ze jak chce podniesc moc to chyba chce założyć większą turbinę a nie mniejszą (ja akurat mam od 130 tdi) ale równie dobrze moge i włozyc od 150 KM i wcale nie musze wykorzstywac jej pełnego doładowania jakie jest w stanie wytworzyc ta turbospręzarka. Poprostu chodzi mi o taki pułap mocy który silnik jest w stanie "przełknąć" bez zwiększonego ryzyka wybuchu. Oczywiscie wiem ze samo podnoszenie mocy wiąże sie ze zmniejszoną jego żywotnością. I dlatego wlasnie pytam czy ktos ma 1Zeta z mocą około 150 KM i jak sie ten silnik sprawuje. A koszta akurat nie grają roli bo wiem ze na tych gratach co mam (wtryski od 110 i turbo 130KM) moge dmuchnąć i ponad 150 KM...ale czy silnik to wytrzyma i jak długo ? Nie wiem czy tyle informacji ci wystarczy czy jescze cos jest dla Ciebie nie zrozumiałe i czy cos trzeba jescze wytlumaczyc ?
VR jeszcze turbinka nie włożona, ogolnie wszystko juz jest tylko problemem jest człowiek który ma mi to zrobić i z jego brakiem czasu. Nie bede zapeszał jak juz bedzie wymienione tubo i wszystko wystrojone to dam znać.
Pozdr.
[ Dodano: Pon Paź 10, 2005 16:34 ]
ml a druga sprawa - pytanie w założonym przezemnie temacie jest wyraźne. Wiec co cie obchodzi jaka turbina jakie wtryski i do czego ma służyć samochód czy do jeżdzenia na codzień czy do ścigania ? jak nie masz zamiaru odpowiadac na moje pytanie to przemilcz a swoje mądrości idź gdzie indziej rozpowszechniaj. Ja pytalem wyraźnie czy okolo 150 KM przełknie silnik czy nie. I tylko tyle chce wiedziec bo to jakie mam turbo zastosowac czy wtryski do modyfikacji w moim silniku to juz wiem i naprawde twoja wiedze na ten temat nie jest mi wogole potrzebna.
PS. A tak dla formalności - turbo będzie od Mercedesa Actrosa, a wtryski i pompa paliwowa od Kamza. Czy tyle danych ci wystarczy ?
VR jeszcze turbinka nie włożona, ogolnie wszystko juz jest tylko problemem jest człowiek który ma mi to zrobić i z jego brakiem czasu. Nie bede zapeszał jak juz bedzie wymienione tubo i wszystko wystrojone to dam znać.
Pozdr.
[ Dodano: Pon Paź 10, 2005 16:34 ]
ml a druga sprawa - pytanie w założonym przezemnie temacie jest wyraźne. Wiec co cie obchodzi jaka turbina jakie wtryski i do czego ma służyć samochód czy do jeżdzenia na codzień czy do ścigania ? jak nie masz zamiaru odpowiadac na moje pytanie to przemilcz a swoje mądrości idź gdzie indziej rozpowszechniaj. Ja pytalem wyraźnie czy okolo 150 KM przełknie silnik czy nie. I tylko tyle chce wiedziec bo to jakie mam turbo zastosowac czy wtryski do modyfikacji w moim silniku to juz wiem i naprawde twoja wiedze na ten temat nie jest mi wogole potrzebna.
PS. A tak dla formalności - turbo będzie od Mercedesa Actrosa, a wtryski i pompa paliwowa od Kamza. Czy tyle danych ci wystarczy ?
Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......