kolektoy wydechowy w aucie z turbo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
kolektoy wydechowy w aucie z turbo
Jak zapewne pare osob wie mam maly problkem z kolektorem wydechowym u siebie w aucie, musi spelniac 3 warunki, pierwszy nie pekac, 2 ulatwiac oproznianie cylindrow i 3 zmiescic jeszcze wieksze turbo niz bylo za scianka w miejscu gdzie jest poprzednie...
male wyjasnienie, po kilku testach i przejsciach jestem strasznym przeciwnikiem rozwiazania kolektora rownoodleglosciowego w silniku z turbo, szczegolnie przy bardzo krotkich kanalach..( najkrotszy u mnie 8 cm) moze i on pomaga w silniku wolnossacym ale w turbo ze wzgledu na odmienna prace silnika moze i pojawia sie w pewnych zakresach obciazen efekt pompowania spalin do cylindrow( spowodowane najprawdopodobniej tym ze turbo to potezna zwezka w sensie wylot spalin jest bardzo maly i pojawia sie fala zwrotna ktora moze przy krotkich kanalach i odpowiednich obrotach powodujaca niepelne oproznianie cylindrow a co za tym idzie spadek mocy) lekarstwem na te doly mialbyc kolektor asymetryczny w ktorym kazdy kanal ma inna dlugosc i nawet jak pojawialaby sie fala zwrotna to tylko do jednego cylindra w danym momencie... i tak bylo mialem az 4 harmoniczne do 3 cylindra (fuck) i trzeba bylo to zwalczyc dzis przypomnialem sobie o kolektorach skrzynkowych i takie cos wykminilem...
w teori powinien zniknac problem cisnienia zwrotnego ze wzgledu na brak kanalow a taki ksztalt "kierunkowalby" spaliny do turbo, ponadto z pekaniem klopot z glowy co myslicie??:>
male wyjasnienie, po kilku testach i przejsciach jestem strasznym przeciwnikiem rozwiazania kolektora rownoodleglosciowego w silniku z turbo, szczegolnie przy bardzo krotkich kanalach..( najkrotszy u mnie 8 cm) moze i on pomaga w silniku wolnossacym ale w turbo ze wzgledu na odmienna prace silnika moze i pojawia sie w pewnych zakresach obciazen efekt pompowania spalin do cylindrow( spowodowane najprawdopodobniej tym ze turbo to potezna zwezka w sensie wylot spalin jest bardzo maly i pojawia sie fala zwrotna ktora moze przy krotkich kanalach i odpowiednich obrotach powodujaca niepelne oproznianie cylindrow a co za tym idzie spadek mocy) lekarstwem na te doly mialbyc kolektor asymetryczny w ktorym kazdy kanal ma inna dlugosc i nawet jak pojawialaby sie fala zwrotna to tylko do jednego cylindra w danym momencie... i tak bylo mialem az 4 harmoniczne do 3 cylindra (fuck) i trzeba bylo to zwalczyc dzis przypomnialem sobie o kolektorach skrzynkowych i takie cos wykminilem...
w teori powinien zniknac problem cisnienia zwrotnego ze wzgledu na brak kanalow a taki ksztalt "kierunkowalby" spaliny do turbo, ponadto z pekaniem klopot z glowy co myslicie??:>
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
- andrew19_86
- Forum Master
- Kontakt:
nie przekonamy się póki nie złożysz tego do kupy,wpakujesz na auto i przeprowadzisz testy,bo w sumie nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem
[ Dodano: Czw Sie 02, 2007 20:51 ]
patrząc na szkic i przeprowadzając sobie wizualizacje przestrzenną to faktycznie spaliny miałyby dużo lepszą drogę do wyjścia niż z kolektora rurowego
[ Dodano: Czw Sie 02, 2007 20:51 ]
patrząc na szkic i przeprowadzając sobie wizualizacje przestrzenną to faktycznie spaliny miałyby dużo lepszą drogę do wyjścia niż z kolektora rurowego
Nocne Mary Squad
Tata NM synka
Tata NM synka
powiem tylko tyle: - mialem kolektor nie rownoodleglosciowy , teraz mam barana rownoodleglosiowego i jest o duzo lepiej
wszyscy co zmienili ze skrzynkowego na rownoodleglosciowy sie przekonali ze jest lepiej
jak sie nie miesci turbo to zawin barana w dol a potem do gory, turbo dajesz na wysokosci dekla od glowicy - zmiesci sie naprawde wielka bestia
wszyscy co zmienili ze skrzynkowego na rownoodleglosciowy sie przekonali ze jest lepiej
jak sie nie miesci turbo to zawin barana w dol a potem do gory, turbo dajesz na wysokosci dekla od glowicy - zmiesci sie naprawde wielka bestia
Ostatnio zmieniony czw sie 02, 2007 23:40 przez GTO, łącznie zmieniany 1 raz.
DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja na rownoodleglosciowym mialell tylko strzal momentu i spadek mocy wiec mnie nie przekonasz do tego a dlugich kanalow nie chce bo mi turbo nigdy nie napompuje...GTO pisze:powiem tylko tyle: - mialem kolektor nie rownoodleglosciowy , teraz mam barana rownoodleglosiowego i jest o duzo lepiej
Ostatnio zmieniony pt sie 03, 2007 12:47 przez evolution, łącznie zmieniany 1 raz.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
A u mnie akurat odwrotnie, moment narasta lagodnie i trzyma sie prawie rowno do konca.evolution pisze:a na rownoodleglosciowym mialell tylko strzal momentu i spaek mocy wiec mnie nie przekonasz do tego a dlugich kanalow nie chce bo mi turbo nigdy nie napompuje...
Ja slyszalem opinie ze krotki kolektor daje wlasnie kopa od dolu a na dluzszym idzie zrobic wiecej mocy, tyle ze dol sie pogorszy. Zreszta widac to po seryjnych samochodach ktore wlasnie maja krotkie i nierownej dlugosci kanaly.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
o tym wlasnie pisze teraz bede mial tak wielkie turbo ze nie moge sobie pozwolic a dlugie kanaly
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a myslisz ze nie mam??? mam tak jak i system startowy, tylko pomysl co sie dzieje z silnikiem w cywilnej jezdzie na systemie podtrzymania, ja wiem turbo biale wydech bialy, zawory wydechowe biale..... od temperatury...GTO pisze:załóż potrzymanie turbo.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT