Skrzynia o krótkich przełożeniach w mk3 1.8 90KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Piwiracing
- Mały gagatek
- Kontakt:
Skrzynia o krótkich przełożeniach w mk3 1.8 90KM
Elo!!
czy wie ktos cos na temat sportowej skrzyni biegow do mk3 1.8 90KM?? jakas z Rallycrossu/KJSu itp... chcialbym "takie cus" zamontowac w swoim mk3 i nie wiem gdzie taka dostac i za ile?? No i PODSTAWA: jakie beda efekty (przyspiecha i v-max)??
Pozdro!!
czy wie ktos cos na temat sportowej skrzyni biegow do mk3 1.8 90KM?? jakas z Rallycrossu/KJSu itp... chcialbym "takie cus" zamontowac w swoim mk3 i nie wiem gdzie taka dostac i za ile?? No i PODSTAWA: jakie beda efekty (przyspiecha i v-max)??
Pozdro!!
- Piwiracing
- Mały gagatek
- Kontakt:
TAZ pisze:Na krótkich skrzyniach V-max jest mały, a przyspieszenie lepsze.
no ze v-max bedzie mniejszy i przyspiecha lepsza to wiem... ale chodzilo mi to czy ktos wie realnie jak wygladaja te osiagi, np ile zejde z czasem na 0-100 i v-max jak jest 180-190 to czy zejdzie do 160 czy np 140/120??
ile za to chcesz i czy da rade zrobic, zeby 5 byla dluga (na trase):P ??TAZ pisze:Mam możliwość wykonania kół zębatych z zębami prostymi.
pozdro
Czy Ty wiesz jak wyją proste zęby przy dużych prędkościach kontaktu zębów???Piwiracing pisze:ile za to chcesz i czy da rade zrobic, zeby 5 byla dluga (na trase):P
IMHO to nie jest dobry pomysł na trasy, lepiej poszukaj skrzyni od Mk. 3 90 KM GT, jest krótsza jak zwykła i kup komplet koło talerzowe - wałek atakujący o wyższym przełożeniu - do dostania na Ebay np. Skrzynia jest wówczas krótka i cicha. Wtedy to ma sens
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
- Piwiracing
- Mały gagatek
- Kontakt:
tylko, ze ja wlasnie mam mk3 GT 1.8... i dla mnie ta skrzynia jest za dluga, na trojce Gofer leci 140!! a tyle chcialbym miec przy czworce;)jaro4444 pisze:Czy Ty wiesz jak wyją proste zęby przy dużych prędkościach kontaktu zębów???Piwiracing pisze:ile za to chcesz i czy da rade zrobic, zeby 5 byla dluga (na trase):P
IMHO to nie jest dobry pomysł na trasy, lepiej poszukaj skrzyni od Mk. 3 90 KM GT, jest krótsza jak zwykła i kup komplet koło talerzowe - wałek atakujący o wyższym przełożeniu - do dostania na Ebay np. Skrzynia jest wówczas krótka i cicha. Wtedy to ma sens
Więc kup sobie krótszą przekładnię główną i masz po problemie. Swojego czasu interesowałem się tym do Vectry A 2.0 16V 150 KM skrzynia F20 i zamiast długaśniej głównej 3.54 Niemcy sprzedawali przekładnie główne o przełożeniach rzędu 4.3 do 5.2. To z prostego wyliczenia wynika, że miałbym o ok. 20-40% niższe prędkości na poszczególnych biegach. To chyba by Ci starczyło co? Szukaj więc takiego kompletu na Ebay a coś trafisz pewnie. Jeszcze bym sprawdził czy pasują do tej skrzyni przekładnie główne z T4 benzyny 2.0 i jakie ma przełożenia ta skrzynia, bo może w całości dało by się flaki przerzucić.
Ostatnio zmieniony sob cze 30, 2007 18:08 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
- Piwiracing
- Mały gagatek
- Kontakt:
a dzieki dzieki, pomysle nad tym:D ale mozliwe, ze bede mial SWAPa na 16v, wiec juz skrzynka nie bedzie mi potrzebna, wiec narazie sie za tym rozejrze, ale kupowac nie bede;)jaro4444 pisze:Więc kup sobie krótszą przekładnię główną i masz po problemie. Swojego czasu interesowałem się tym do Vectry A 2.0 16V 150 KM skrzynia F20 i zamiast długaśniej głównej 3.54 Niemcy sprzedawali przekładnie główne o przełożeniach rzędu 4.3 do 5.2. To z prostego wyliczenia wynika, że miałbym o ok. 20-40% niższe prędkości na poszczególnych biegach. To chyba by Ci starczyło co? Szukaj więc takiego kompletu na Ebay a coś trafisz pewnie. Jeszcze bym sprawdził czy pasują do tej skrzyni przekładnie główne z T4 benzyny 2.0 i jakie ma przełożenia ta skrzynia, bo może w całości dało by się flaki przerzucić.
pozdro
Re: Skrzynia o krótkich przełożeniach w mk3 1.8 90KM
Mam do sprzedania krótką sportową (przez duże 'S') skrzynie w obudowie 020 do Golfa, pochodzi za mk2 KRki, ma gruby wałek, zatem musiałbyś sprzęgło i zamach zmienic na 210 ,skrzynia ma krótkie przełozenie główne 3,9, mam też 4,46 do niej na mniejsze sprzegło takie jak masz obecnie, ale największa zaleta tej skrzyni to to że pierwszy bieg ma 2,72 , a ostatni czyli piaty 1,27 , jak masz kalkulator to możesz sobie policzyć jakie będą prędkości.. Skrzynia jest ciasno zestopniowana, pierwszy bieg jest conajmniej tak długi jak w cywilnej skrzyni, do wykorzystania są wszystkie biegi a nie jak w przypadku skrócenia przełożenia głównego gdzie pierwszy bieg staje się bezużyteczny.. Skrzynia ma płytkową szpere i stalowe synchronizatory, zęby są skośne, zatem hałasu wielkiego nie ma, jej rodowód to orginalny VW motorsport.. Nie wiem tylko po co Tobie taka skrzynia w cywilnym aucie?? Poza tym to są spore koszta.. Taniej wyjdzie Cie Swap na 16ke..Piwiracing pisze:Elo!!
Pozdro!!
- Piwiracing
- Mały gagatek
- Kontakt:
wlasnie przed chwila bylem u mechanika z Rallycrossu, ktory robi sprzet m.in.: Nowakowi (CC) i chyba Grabowskiemu czy jakos tak (VW Polo)...kkk13 pisze:Mam do sprzedania krótką sportową (przez duże 'S') skrzynie w obudowie 020 do Golfa, pochodzi za mk2 KRki, ma gruby wałek, zatem musiałbyś sprzęgło i zamach zmienic na 210 ,skrzynia ma krótkie przełozenie główne 3,9, mam też 4,46 do niej na mniejsze sprzegło takie jak masz obecnie, ale największa zaleta tej skrzyni to to że pierwszy bieg ma 2,72 , a ostatni czyli piaty 1,27 , jak masz kalkulator to możesz sobie policzyć jakie będą prędkości.. Skrzynia jest ciasno zestopniowana, pierwszy bieg jest conajmniej tak długi jak w cywilnej skrzyni, do wykorzystania są wszystkie biegi a nie jak w przypadku skrócenia przełożenia głównego gdzie pierwszy bieg staje się bezużyteczny.. Skrzynia ma płytkową szpere i stalowe synchronizatory, zęby są skośne, zatem hałasu wielkiego nie ma, jej rodowód to orginalny VW motorsport.. Nie wiem tylko po co Tobie taka skrzynia w cywilnym aucie?? Poza tym to są spore koszta.. Taniej wyjdzie Cie Swap na 16ke..Piwiracing pisze:Elo!!
Pozdro!!
mowil mi o tej skrzyni z Motorsportu i wspomnial tez, ze koszty sa duze i lepiej, zebym zrobil SWAPa na ABFa i tak pewnie zrobie:D mowil tez, ze zalozyl glowice 20v do silnika 1.6 i na hamowni wyszlo 211KM, wiec z ABFa da rade zrobic 260KM jakbym chcial, ale koszty kosmiczne... w kazdym badz razie wiem juz, ze zrobie SWAP...
pozdro!!
Jesli to ma służyć do bezstresowej jazdy na codzień, taki SWAP to słuszna decyzjaPiwiracing pisze:wlasnie przed chwila bylem u mechanika z Rallycrossu, ktory robi sprzet m.in.: Nowakowi (CC) i chyba Grabowskiemu czy jakos tak (VW Polo)...
mowil mi o tej skrzyni z Motorsportu i wspomnial tez, ze koszty sa duze i lepiej, zebym zrobil SWAPa na ABFa i tak pewnie zrobie:D mowil tez, ze zalozyl glowice 20v do silnika 1.6 i na hamowni wyszlo 211KM, wiec z ABFa da rade zrobic 260KM jakbym chcial, ale koszty kosmiczne... w kazdym badz razie wiem juz, ze zrobie SWAP...
pozdro!!
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
kkk13 pisze:Jesli to ma służyć do bezstresowej jazdy na codzień, taki SWAP to słuszna decyzjaPiwiracing pisze:wlasnie przed chwila bylem u mechanika z Rallycrossu, ktory robi sprzet m.in.: Nowakowi (CC) i chyba Grabowskiemu czy jakos tak (VW Polo)...
pozdro!!
w razie czego zostało mo głowne 4.3 do 020 skrzyni jak by kto zainteresowany to sprzedam
a tak na marginesie miałem kiedyss u siebie skrzynke bardzo krotką, jazda po miescie nie nalezała do przyjemnych, ciagłe zmiany biegów wycie silnika to juz chyba nie na mój wiek.
nadaje sie do mocnego motoru bo przy słabym 90km do 100 trzeba 3 razy przewachlowac a to straty jakies powoduje,
Ostatnio zmieniony wt lip 03, 2007 10:04 przez Borys, łącznie zmieniany 1 raz.
www.vrservice.pl