Taki maly programik do symulacji VR6 G60 gti itp

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob paź 06, 2007 13:56

evo no chyba nie zrozumiałeś, skoro piszę o takiej funkcji jak ustawienie czasu poślizgu sprzęgła tzn ze bylem w tym oknie o ktorym mówisz bo to sie wlasnie tam ustawia, zreszta tak i\jak i ine np wyskokosc npm, cisnienie atm i wilgotnosc pow. Caly program rozumiem i nie mam co do niczego wątpiwości. Chciałbym jedynie sie dowiedizec dlaczego program tak "dziwnie" wylicza optymalny start. Przeciez nie pytalem o to czemu wyniki pomiaru z cartesta odbiegaja od danych katalogowych (bo przeciez az tak nie odbiegaja) tylko dalczego odbiegaja tak znacznie od siebie po zmianie metody ruszania.
To teraz jasno:
Czym róznią sie metoda SLIP od DUMP. Dlaczego to samo auto gdy rusza z tych samych obrotów z metodą slip jest wolniejsze niz z dump. Czy slip to ślizgające sie zyżyte sprzęgło a dump to sprawne sprzęgło? Ewentualnie czy slip to seryjne sprzęgło a dump to spiek?
Przykład , moj zdbudowany w tym programie PF ma z recznego ustawnia startu na 3000 tkm i slip ma 9,7 do setki a gdy start wyliczy program na optymalny to startuje z chyba 2 tkm i dump i wychodzi 9.1 czyli o 0,6 szybciej. Skad takie rozniece? tylko mi o to chodzi. A nie o zgodnosc z katalogami.

[ Dodano: Sob Paź 06, 2007 14:03 ]
jesli pominąc w ogole start i ustawic pomiar ze startem lotnym od 5-100kmh to wyniki sa juz porownywalne do siebie, tj sprinty dump i slip trawja tyle samo , wiec ta roznica czasowa powstaje na bank na pierwszym biegu przy ruszaniu, na pierwszych metrach sprintu. DLACZEGO? jak ustawic ruszenie zeby bylo symulacją agresywnego/sportowego ruszenia prawdziwnym autem na seryjnym sprzegle?
i ostatnie - jaka jest przybliżóna masa 4ech kół 15" oponami?
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2007 14:08 przez sas_gti, łącznie zmieniany 2 razy.



Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4305
Rejestracja: pt gru 31, 2004 18:20
Lokalizacja: się biorą dzieci???
Kontakt:

Post autor: evolution » sob paź 06, 2007 16:00

dump strzal ze sprzegla slip palisz sprzeglo trzymajac silnik w optymalnym zakresie. dump zmula slip nie, aczkolwiek od pewnych obrotow efekty sa odwrotne


Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob paź 06, 2007 16:15

evolution pisze:aczkolwiek od pewnych obrotow efekty sa odwrotne
zauważylem gdy np dla yarisa ktory ma mocno wysokoobrotowy silnik wyliczyl start z 6800 czyli by sie zgadzało :)
Evo to jak ustawiac start dla cywila? Pozwalać programowi go wyliczać i ustawiac na optimum tak jak obliczy?

[ Dodano: Sob Paź 06, 2007 16:17 ]
evolution pisze:dump zmula slip nie
anie odwrotnie?
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2007 16:16 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Post autor: toffic » sob paź 06, 2007 16:24

sas_gti pisze:anie odwrotnie?
silnik nie, start tak



Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4305
Rejestracja: pt gru 31, 2004 18:20
Lokalizacja: się biorą dzieci???
Kontakt:

Post autor: evolution » ndz paź 07, 2007 10:21

toffic pisze:
sas_gti pisze:anie odwrotnie?
silnik nie, start tak
na odwrot... jak strzelisz ze sprzegla z niskich obrotow zmulisz start... jak przypalisz sprzeglo z tych samych niskich obrotow to efekty beda lepsze pod wzgledem osiagow.. po pewnych obrotach sytuacja sie zmienia co do osiagow, ale nie sytuacji zmulanie silnika...( dochodzi zjawisko braku trakcji, czyli zapalenia kapcia...


Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz paź 07, 2007 16:31

sas_gti pisze:to jak ustawiac start dla cywila? Pozwalać programowi go wyliczać i ustawiac na optimum tak jak obliczy?
ponawiam pytanie, jak ustawic zeby bylo REAL?



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Post autor: toffic » pn paź 08, 2007 18:08

evolution pisze:toffic napisał/a:
sas_gti napisał/a:
anie odwrotnie?
silnik nie, start tak
na odwrot... jak strzelisz ze sprzegla z niskich obrotow zmulisz start... jak przypalisz sprzeglo z tych samych niskich obrotow to efekty beda lepsze pod wzgledem osiagow.. po pewnych obrotach sytuacja sie zmienia co do osiagow, ale nie sytuacji zmulanie silnika...( dochodzi zjawisko braku trakcji, czyli zapalenia kapcia...
a jak ja napisałęm?? Chyba ze nie wyraźnie :helm:



Awatar użytkownika
Piwiracing
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 89
Rejestracja: pt lip 07, 2006 17:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: Piwiracing » ndz cze 15, 2008 22:20

chlopaki mam Windowsa Viste 64bit i ten programik mi nie odpala... ma ktos Viste i mu chodzi ten bajer?? Co mam zrobic?? :(

znalazlem w necie nowa wersje pod jave dla windows, wiec potrzebuje teraz dane do wprowadzenia nowych aut... pomozecie??
Ostatnio zmieniony ndz cze 15, 2008 22:49 przez Piwiracing, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4305
Rejestracja: pt gru 31, 2004 18:20
Lokalizacja: się biorą dzieci???
Kontakt:

Post autor: evolution » pn cze 16, 2008 08:30

Piwiracing pisze:chlopaki mam Windowsa Viste 64bit i ten programik mi nie odpala... ma ktos Viste i mu chodzi ten bajer?? Co mam zrobic?? :(

znalazlem w necie nowa wersje pod jave dla windows, wiec potrzebuje teraz dane do wprowadzenia nowych aut... pomozecie??
zmien na xp :green_fuck: ten program pod dosem robi


Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

jawor87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: wt gru 16, 2008 00:27
Lokalizacja: w-wa/Maków Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: jawor87 » czw gru 18, 2008 21:19

kurcze ja mam Viste na lapku i programik uruchamia sie tylko że nie chce obliczać czasów pomiarów np na Dragu wywala jakis błąd. Dla mojej 16-stki wylicza że najlepsze przyśpieszenie będzie przy starcie 2300/obr/min yyy start nazywa sie DUMP czy 2300 to nie za mało.....ja zawsze próbowałem przy dużo większych obrotach gdzieś 4000/obr może nawet więcej


Ibi 0-100km/h ABF
http://youtu.be/32MQnlPlRL0

Awatar użytkownika
mruczek212
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 83
Rejestracja: sob cze 06, 2009 08:02
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: mruczek212 » sob lut 06, 2010 15:16

Jakie dane wpisywać bo już nie wiem patrze i nie wiem co pisać:/


[url=http://img16.imageshack.us/i/697d40c4cc84ae0f.jpg/][img]http://img16.imageshack.us/img16/6120/697d40c4cc84ae0f.jpg[/img][/url]
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/12757][img]http://www.motostat.pl/user_images/12757/icon4.png[/img][/url]

K@mil_mk3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 447
Rejestracja: sob lut 23, 2008 00:51
Lokalizacja: Warmia i Mazury NO/NNI/NDZ/NOS/NIL
Kontakt:

Post autor: K@mil_mk3 » sob lut 06, 2010 15:28

mruczek212 pisze:Jakie dane wpisywać bo już nie wiem patrze i nie wiem co pisać:/
:D moze ktos pomoze ?

Mam golfa 1.6 AEA [75km] pomoze ktos ustawic dane ? prosze :pub: he



Awatar użytkownika
mruczek212
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 83
Rejestracja: sob cze 06, 2009 08:02
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: mruczek212 » sob lut 06, 2010 16:13

Ja też bym poprosił o ustawienie danych dla mojego golfika mam silnik 1.6 PN {70KM}. Proszę o kontakt na PRIVA.


[url=http://img16.imageshack.us/i/697d40c4cc84ae0f.jpg/][img]http://img16.imageshack.us/img16/6120/697d40c4cc84ae0f.jpg[/img][/url]
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/12757][img]http://www.motostat.pl/user_images/12757/icon4.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob lut 06, 2010 18:07

ale tego tam jest od pyty. Wszystko ma ktoś za Was zrobić?
Powiedz z czym jest problem.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości