Taki maly programik do symulacji VR6 G60 gti itp

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Sebek123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: czw sie 24, 2006 15:30
Lokalizacja: Otwock/Swider
Kontakt:

:P

Post autor: Sebek123 » czw sie 24, 2006 16:46

A znacie moze taki programik w ktorym da sie robic wirualny tunning?? Kiedys o takim słyszałem ale niestety nie udało mi sie znaleźć. :grin:

[ Dodano: 24 Sie 2006 16:47 ]
A znacie moze taki programik w ktorym da sie robic wirualny tunning?? Kiedys o takim słyszałem ale niestety nie udało mi sie znaleźć. Jak macie to podajcie link. :grin:


Sebek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron
Posty: 3307
Rejestracja: pt lis 11, 2005 20:03
Lokalizacja: Nowa Ruda

Post autor: homsky » wt wrz 12, 2006 18:57

Świetny program! Całość bazuje na czystej matematycznej postaci "teorii ruchu pojazdów" czyli bilansach momentu i mocy przełożen skrzyń oraz sumarycznych oporów toczenia, bezwładności, oporów powietrza itd , świetnie ktoś to ubrał w jedną całość i brawo dla autora programu , bo pamietam że kiedys takie rzeczy liczyłem z długopisem w jednej ręce i kalkulatorem w drugiej ręce, zabawy na piechote na pół dnia , a tutaj klik klik i juz wyniki jak na tacy :bigok:

P.S. Nie zrażajcie sie do programu jesli wyniki wam wychodza podejżane , bardzo ważne jest wpisanie właściwych wartości współczynnika oporu powietrza dla danego auta , błedne wpisanie tego parametru dośc znacznie zaniża lub zawyża Vmax i przyspieszenie. A swoja drogą wie ktos ile dokładnie wynosi Cx dla mk2 i mk3 ???


[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
wojtaz83
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 78
Rejestracja: pn maja 08, 2006 07:39
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: wojtaz83 » pt wrz 29, 2006 12:17

dla mk3 0.30 dla mk2 niewiem :)



Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron
Posty: 3307
Rejestracja: pt lis 11, 2005 20:03
Lokalizacja: Nowa Ruda

Post autor: homsky » pt wrz 29, 2006 23:42

wojtaz83 pisze:dla mk3 0.30 dla mk2 niewiem
Dzieki ! Tez juz to wyszperałem w necie , mk3 Cx=0,30 , mk2 Cx=0,34


[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

M4R71N
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: sob paź 07, 2006 22:26
Lokalizacja: Gdańsk - Banino
Kontakt:

Post autor: M4R71N » pn paź 30, 2006 14:38

fajny programik :D ale calkowicie nie moge sie polapac w dodawaniu aut :P mozna dokladne wytlumaczenie tego oraz dane do kilku autek? :D
Golf 2 1.3 benzyna
Golf 2 1.6 TD
Golf 2 1.6 TDI
Daewoo Matiz :mrgreen:
Peugeot 405 1.9D



Awatar użytkownika
matti_vw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: pn sie 14, 2006 02:07
Lokalizacja: Buczkowice/Bielsko-Biała
Kontakt:

Post autor: matti_vw » śr lis 01, 2006 14:34

Czy mógłby ktoś zrobić jakieś małe tłumaczenie do tego programiku?



Awatar użytkownika
Majiic
Czerwona Strzala
Czerwona Strzala
Posty: 1047
Rejestracja: sob cze 10, 2006 13:41
Lokalizacja: Gdansk/Stegna
Kontakt:

Post autor: Majiic » pn lis 06, 2006 16:26

Ma ktos ten program bo mi link nie dziala. :)
Dzieki



Awatar użytkownika
k3fir
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2028
Rejestracja: pt paź 08, 2004 22:24
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: k3fir » pn lis 06, 2006 20:36

link juz dziala



Awatar użytkownika
Majiic
Czerwona Strzala
Czerwona Strzala
Posty: 1047
Rejestracja: sob cze 10, 2006 13:41
Lokalizacja: Gdansk/Stegna
Kontakt:

Post autor: Majiic » wt lis 07, 2006 00:38

Dzieki ;)



doctor
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: śr gru 13, 2006 13:48
Lokalizacja: Radom

Post autor: doctor » pt gru 22, 2006 23:42

kurde jak wybiore samochody,i klikam powiedzmy Drag Race to wyskakuje mi czysty ciemny ekran i nic dalej??dziwnie, czy robie coś źle?
Ostatnio zmieniony sob gru 23, 2006 00:15 przez doctor, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
gregoreq
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 164
Rejestracja: sob kwie 16, 2005 14:46
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Post autor: gregoreq » śr gru 27, 2006 14:16

Przed wlaczeniem programiku w xp kliknac na jego ikonke prawa mysza -> wlasciwosci -> zgodnosci -> uruchom ten programw trybie zgodnosci -> win 98 .
Co do tlumaczenia to cos konkretnie potrzeba , czy ogolnie calosc ( bo jak dla mnie programik wydaje sie bardzo fajny i cale menu jest bardzo komunikatywne )

p.s.
Odpalilem programik wczoraj i zaczal mi bardzo wolno chodzi - "przeliczanie " samochodu przd dragiem , pomiarem 0-100 ... itp trwa dlugo ok. 10 sekund na kazde auto , optymalizowanie startu liczone pod 0-100 trwa dobra minute ( kiedys z 5 sek ) . Ma ktos moze jakies dosiadczenie w pracy z dosem ? Czemu tak wolno zaczal chodzic ?


Szukam:
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba

Awatar użytkownika
nomid05
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: czw kwie 12, 2007 22:12
Lokalizacja: edinburgh

Post autor: nomid05 » pt kwie 13, 2007 11:08

czy mógłby ktoś wysłać mi link gdzie mogę znaleźć wszystko na temat mk3 GTI 8v 2.0 1995r. ? (chce doprowadzić silnik do porządku) cool_maniek@tlen.pl



Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pt paź 05, 2007 17:16

panowie czy ktos moze mi wytlumaczyc jak to jest z ustawianiem ruszania w tym programie? Praktycznie wszytkie auta jesli by ustawic metodę ruszania na tę wyliczonarpzez program jako optymalną to mają po 0,5-1 sek lepsze sprinty. Domyslam sie ze to oczywiscie preklamanie spowodowane trakcja na ryszeniu. Np dla mk2 g60 program start wylicza na jakies marne 1200 obr/min i metoda DUMP i rzekomo ma on miec wtedy nieiwiele powyzej 7,1 do paczki. Jak ustawilem metode ruszania na okolo 3 tys obr i metoda slip przez 2 sek to wtedy pokazuje mniej wiecej prawde czyli pod 8 sek. Jak to jest czy jednka mimo wsystko stosowac optymaizajce startu czy raczej ustawiac recznie. Czy DUMP oznacza strzal i sprzeglo zachowuje sie jak spiek a slip to tradycyjne sprzeglo i jesli tak to jaki czas poslizgu sprzegla ustawic. Dlaczego optymalizacja startu az tak polepsze wyniki. caly program bardzo fajny, mozna badac prawie wszytkie podstawowe mechaniczne modyfikacje, ale ten start to chyba slaby punkt.
Ma ktos wykresy seryjnego PFa?



Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4305
Rejestracja: pt gru 31, 2004 18:20
Lokalizacja: się biorą dzieci???
Kontakt:

Post autor: evolution » sob paź 06, 2007 07:29

sas_gti pisze:panowie czy ktos moze mi wytlumaczyc jak to jest z ustawianiem ruszania w tym programie? Praktycznie wszytkie auta jesli by ustawic metodę ruszania na tę wyliczonarpzez program jako optymalną to mają po 0,5-1 sek lepsze sprinty. Domyslam sie ze to oczywiscie preklamanie spowodowane trakcja na ryszeniu. Np dla mk2 g60 program start wylicza na jakies marne 1200 obr/min i metoda DUMP i rzekomo ma on miec wtedy nieiwiele powyzej 7,1 do paczki. Jak ustawilem metode ruszania na okolo 3 tys obr i metoda slip przez 2 sek to wtedy pokazuje mniej wiecej prawde czyli pod 8 sek. Jak to jest czy jednka mimo wsystko stosowac optymaizajce startu czy raczej ustawiac recznie. Czy DUMP oznacza strzal i sprzeglo zachowuje sie jak spiek a slip to tradycyjne sprzeglo i jesli tak to jaki czas poslizgu sprzegla ustawic. Dlaczego optymalizacja startu az tak polepsze wyniki. caly program bardzo fajny, mozna badac prawie wszytkie podstawowe mechaniczne modyfikacje, ale ten start to chyba slaby punkt.
Ma ktos wykresy seryjnego PFa?
masz cos takiego jak parametry pojazdu i tam wpisujesz wszystko lacznie z obrotami ladowania turbo i mocami przy danych obrotach co 500. jak to wpiszesz wychodzi co ma wyjsc...


Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości