Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
KoguT
I am the Stig
I am the Stig
Posty: 2025
Rejestracja: wt lis 14, 2006 21:07
Lokalizacja: Dębica
Auto: VW Golf MK4 Cabrio
Silnik: ABF
Kontakt:

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: KoguT » sob lis 19, 2016 11:41

Mumin90, jeśli chcesz mocną poduszkę pasującą do sanek z mk2 to kup taką z passata B3 2.0 16v.
Naprawdę jest twarda i o wiele mocniejsza niż przy silnikach typu 1.6 i 1.8 (jest inaczej zbudowana).
Tylko do niej trzeba założyć łapę z Twojego 1.6 TD.



BrowArt
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr paź 17, 2012 14:53

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: BrowArt » pt lis 25, 2016 10:45

Dawca Passat B3 + skrzynia na linki od TDI ASD do golf mk2 1.6d.

Czy sanki od B3 traktujemy jak od golf mk3? Wszędzie jest napisane o swapie z golfa mk3 i trochę sie gubię?

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć konfigurację np:
Sanki B3, półosie B3, przeguby z+w B3, wachacze mk2, magiel b3, drążki mk2?

Lub sanki mk2; półosie mk2 gti, td, toledo(który), ibiza (który); wachacze?, magiel b3, drążki mk2?

Z góry dziękuję za pomoc. Muszę szybko dokupić brakujące elementy do w/w zestawu.



Awatar użytkownika
kkkacper
_
_
Posty: 2321
Rejestracja: wt sty 15, 2008 23:02
Lokalizacja: pomorskie
Kontakt:

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: kkkacper » pt lis 25, 2016 16:52

BrowArt, sanki z passata nie pasuja..


:dol: 2.8 V6 24V Tornado Rot mk II :dol: :satan: :satan: :dol: VR6 Turbo [?? KM/?? Nm] 4motion mk IV :dol:

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2554
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: RasPL » pt lis 25, 2016 16:56

Jedynie mk2 czy tam mk3 przy wachaczu mk2 popodie z 1.8 czy tez jakiego gti


mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

BrowArt
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr paź 17, 2012 14:53

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: BrowArt » pt lis 25, 2016 19:55

Ok, czyli sanki i wahacze mogę użyć z mk2.

Teraz przegub wew. z b3 100mm i półoś z mk2 gti, sb, czy td lub któryś seat?
(chyba, że to co mam w b3 + przegub zew.)
Problem w tym że jak szukam na allegro półosi do toledo to jest od razu napisane golf3, a te już chyba są za długie.

Wiem, że to było tysiące razy, ale muszę podać mechanikowi na tacy, przepraszam.



Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2554
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: RasPL » pt lis 25, 2016 20:44

Mi do 02a pasowaly polosie z mk2 1.8rp. Mam wiele polosi i one sa takie same jak gti 16v. Moze to nie prawda bo w rp mialem osie z 16v lub w 16v polosie z rp nie znam 20 letniej histori obu aut. Zereszta polosie mozna zrobic/kupic dowolnego wymiaru. Tymbardziej do auta o 300Nm


mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

BrowArt
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr paź 17, 2012 14:53

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: BrowArt » pt lis 25, 2016 21:29

To chyba mu nie podam na tacy, bo musi to wszystko najpierw wyciągnąć.
Mój biorca to oryginalny 1.8 90km do którego ktos wsadził 1.6d ze skrzynią 4 biegową :banghead: więc trudno określić co tam jest.

Czytałem też, że półosie od b3 nie, bo będzie gdzieś luz i trzeba coś podszlifowac, a tego wolę uniknąć.
Z kolei gdyby półosie z 020 pasowały do przegubu 100mm 02A, to nie byłoby tematu.

Chciałbym właśnie kupić, lub złożyć z tego co jest, bo jestem daleko, a jak mu coś nie pójdzie to wystawi mnie na mróz i będę jeździł na czwórce.
Ostatnio zmieniony pt lis 25, 2016 21:37 przez BrowArt, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2554
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: RasPL » pt lis 25, 2016 21:32

Kolego skrzynia 020 byla w mk2 i na przegubach 100 (wszystkie 1.8) i 90( mniejsze silniki)


mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

BrowArt
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr paź 17, 2012 14:53

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: BrowArt » pt lis 25, 2016 21:49

To znaczy, że jak mam szczęście to będzie plug&play, ktoś zostawił skrzynię z 1.8 benzyny i dlatego tak wyje przy 130kmh,
a jak mam pecha, to jest skrzynia 084 i ma 90mm. (od 1.1 do 1.6 + diesel'e?)

Dziękuję kolego!



Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 518
Rejestracja: śr lis 04, 2009 20:20
Lokalizacja: WPU,WL Murowannka
Kontakt:

Re: Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: Mumin90 » pt gru 09, 2016 07:11

Mam kolejne pytanie, mój dawca seat toledo 98r.
na podszybiu znalazłem czujnik temperatury jest razem z wiązką od silniczka wycieraczek czy ktoś wie za co on odpowiada ?
Dodam też że czujnik temperatury był w przednim pasie ale domyślam się że on był od termometru, dodam ze auto miało klime.
Pyt.nr 2 wiązka główna z komory silnika i z komputera wchodzi na skrzynkę bezpieczników przekaźników razem w tej wiązce są przewody od kierunkowskazów, świateł, klaksonu, włącznik wentylatorów itd.
Myślę żeby wyciąć te kable i wyciągnąć z tej wiązki a zostawić tylko od silnika i podłączyć pod skrzynkę + zostawić swoją wiązkę z 1.6TD do świateł kierunkowskazów klaksonu, włącznika wentylatorów itd. Będzie to dobre rozwiązanie ?
pyt.nr3 wiązkę w aucie od kierownicy stacyjki kierunkowskazów świateł awaryjnych i wszystkich przełączników i do zegarów zostawić z seata ponieważ do tego dochodzi imo potencjometr gazu itd. czy to pasuje czy trzeba będzie coś rzeźbić ?



Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3410
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: marcinas1983 » pt gru 09, 2016 12:45

Mumin90 pisze:Mam kolejne pytanie, mój dawca seat toledo 98r.
na podszybiu znalazłem czujnik temperatury jest razem z wiązką od silniczka wycieraczek czy ktoś wie za co on odpowiada ?
Dodam też że czujnik temperatury był w przednim pasie ale domyślam się że on był od termometru, dodam ze auto miało klime.
ten czujnik jest do klimatyzacji... poniżej 5 stopni C nie załączy sprężarki.
Mumin90 pisze:Pyt.nr 2 wiązka główna z komory silnika i z komputera wchodzi na skrzynkę bezpieczników przekaźników razem w tej wiązce są przewody od kierunkowskazów, świateł, klaksonu, włącznik wentylatorów itd.
Myślę żeby wyciąć te kable i wyciągnąć z tej wiązki a zostawić tylko od silnika i podłączyć pod skrzynkę + zostawić swoją wiązkę z 1.6TD do świateł kierunkowskazów klaksonu, włącznika wentylatorów itd. Będzie to dobre rozwiązanie ?
robiłem ostatnio przekładkę silnika z toledo do golfa i założyliśmy kompletną wiązkę z toledo zmieniając kostki do lamp na te od golfa... szybciej i wygodniej.
Mumin90 pisze:pyt.nr3 wiązkę w aucie od kierownicy stacyjki kierunkowskazów świateł awaryjnych i wszystkich przełączników i do zegarów zostawić z seata ponieważ do tego dochodzi imo potencjometr gazu itd. czy to pasuje czy trzeba będzie coś rzeźbić ?
zostaw od toledo... jak wyżej... założyć ewentualnie tam gdzie kostki nie pasują założyć od golfa.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 518
Rejestracja: śr lis 04, 2009 20:20
Lokalizacja: WPU,WL Murowannka
Kontakt:

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: Mumin90 » pt gru 09, 2016 22:42

Co do pyt. nr 2
To chyba jednak zostanę przy wiązce do świateł od mk2.
Nasuwa mi się jeszcze takie pytanie odnośnie czujników tem. cieczy jeden jest w króćcu w głowicy 4 pinowy tzn. podwójny jeden pewnie pokazuje tem. na zegarach a drugi do czasu grzania świec.
Ale też jest drugi taki czujnik cieczy w przewodzie od chłodnicy też 4 pinowy za co on jest odpowiedzialny i czy jest potrzebny w mk2?
marcinas1983
Jak robiłeś ostatnio przekładkę z toledo do mk2 to zapytam jeszcze czy zegary z mk2 pasują pod instalacje toledo? Czy chodzi wszystko czy trzeba coś przerabiać ?
Rozumiem że przekładałeś razem z sankami z toledo ?
Bo też dostałem taką poradę.

A co z przednią poduszką ?
Najlepiej założyć tą z toledo?
Wydaje mi się że belka poprzeczna pod chłodnicą też chyba jest inna pytanie czy pasuje ?
Co do sanek z seata zauważyłem że są troszkę dłuższe na końcu gdzie się mocuje stabilizator wystają takie blachy z otworem w kierunku tyłu auta ale chyba one w niczym nie będą przeszkadzały.



bomb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: śr sty 30, 2013 19:17

Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: bomb » czw sty 12, 2017 14:38

Przebrnąłem przez cały temat i wszystko jest jakby jasne poza licznikiem. Zdecydowałem, że wrzucę tacho od MK3, wiem, że potrzeba od TDI, ale mam parę pytań:

- czy występowało kilka różnych liczników do MK3 TDI? Widziałem wyskalowane do 200 i 220 km/h

- kwestia MFA? Moim dawcą jest Toledo I AFN z MFA

Rozumiem, że muszę znaleźć licznik z MK3 lub Ibizy od TDI z MFA i musi działać?



Dominik12
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 20:45
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: VW GOLF II

Re: Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN

Post autor: Dominik12 » wt wrz 15, 2020 20:54

Witam Panowie przymierzam się do montażu TDI w swoim golfie II
golf z 1990 roku pod maską pracuję 1.6 TD

Mam zakupiony cały kompletny silnik TDI AFN

Czy ktoś mieszka w okolicach Rzeszowa i wkładał coś takiego
Czy w razie problemów mogę liczyć na pomoc w montażu oraz uruchomieniu
Wszystko do ustalenia



ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości