[mk4] Jak zabezpieczyć blachę przed korozją
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
[mk4] Jak zabezpieczyć blachę przed korozją
Hej, w kilku miejscach mam powierzchowną rdzę, gdzie są ubytki lakieru. Postanowiłem się tym zająć i chce to wyczyścić papierem ściernym do blachy, ale nie wiem czym to zabezpieczyć? Czy wyczyszczenie rdzy, założenie app r stop, a potem lakieru będzie wystarczające? Jakiego papieru najlepiej użyć do tej operacji?
Zapraszam na mój kanał Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCNuJ25 ... cWH_n8QIjQ
[mk4] Re: Jak zabezpieczyć blachę przed korozją
Blacha, R-Stop, podkład epoksydowy 2K, baza i bezbarwny. A i papier P80, P100, P400, P800.
Sprzedam nową półkę nad radio
Jak doczyścisz blachę do "gołego" to R-Stop możesz sobie darować. Sam epoksyd (koniecznie z utwardzaczem), podkład,
baza i klar. Nie kłaść bazy na epoksyd. Prędzej czy później zaczną się pojawiać wady lakiernicze. Papierem 400 i 800
to szlif już tylko podkładu akrylowego, a nie blachy.
baza i klar. Nie kłaść bazy na epoksyd. Prędzej czy później zaczną się pojawiać wady lakiernicze. Papierem 400 i 800
to szlif już tylko podkładu akrylowego, a nie blachy.
Dlaczego nie kłaść bazy na epoksyd ? w karcie technicznej podkładu tego zabraniają ?
Kiedyś mówił mi o tym lakiernik. Na YouTube jest, a przynajmniej był, kanał o nazwie MójGaraż; prowadzący
też o tym wspominał. Nie pamiętam tylko w którym odcinku.
też o tym wspominał. Nie pamiętam tylko w którym odcinku.
Na forach lakierników jest masa pytań o bazę na epoksyd i nie spotkałem się z negatywną odpowiedzią. Cytuje autora strony " Mój garaż" pana Krzysztofa :" Mało tego… Jeśli lakierowany przez Ciebie element nie wymaga super wykończenia, można bezpośrednio na podkład epoksydowy aplikować lakier bazowy i bezbarwny, albo lakier akrylowy barwiony."
Teraz pytanie - co oznacza zwrot super wykończenie. Jeżeli komuś zależy na zrobieniu niewielkiego kawałka elementu
na jakiś czas to taka robota jakiś tam sens ma. Ale jak ktoś maluje cały element, albo nawet i cały samochód,
to osobiście, nawet jeżeli prawdopodobieństwo pojawienia się wady lakierniczej byłoby niewielkie, wolałbym
oddzielić epoksyd od bazy jakimś akrylem.
Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym, który rozlewa lakiery w firmie Multichem, i poprosiłem, aby się dowiedział od
technologów jak to wygląda w przypadku epoksydów tej firmy. Pod koniec przyszłego tygodnia powinienem wiedzieć
co i jak, to dam znać.
na jakiś czas to taka robota jakiś tam sens ma. Ale jak ktoś maluje cały element, albo nawet i cały samochód,
to osobiście, nawet jeżeli prawdopodobieństwo pojawienia się wady lakierniczej byłoby niewielkie, wolałbym
oddzielić epoksyd od bazy jakimś akrylem.
Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym, który rozlewa lakiery w firmie Multichem, i poprosiłem, aby się dowiedział od
technologów jak to wygląda w przypadku epoksydów tej firmy. Pod koniec przyszłego tygodnia powinienem wiedzieć
co i jak, to dam znać.
Po co czekać tu masz artykuł technika firmy Multichem http://lakiernik.com.pl/malowanie-baza-klarem/
"Lakiery bazowe możemy nakładać na powierzchnie pokryte podkładami akrylowymi lub epoksydowymi"
"Lakiery bazowe możemy nakładać na powierzchnie pokryte podkładami akrylowymi lub epoksydowymi"
Rozmawiałem właśnie ze znajomym, który rozmawiał o tym z technologiem. Stwierdził on, że co prawda można na
epoksyd stosować bazę, ale nie potrafił już odpowiedzieć na pytanie, czy po jakimś czasie nie pojawią się jakiekolwiek
wady lakiernicze z tym związane. Jak znajomy będzie miał jeszcze czas to spróbuje popytać inne osoby. Temat wydaje
się być dosyć frapujący. Jeżeli o mnie chodzi to w takich przypadkach jestem zwolennikiem powiedzonka "Jeżeli coś
ma pójść nie tak jak trzeba, to na pewno pójdzie.
epoksyd stosować bazę, ale nie potrafił już odpowiedzieć na pytanie, czy po jakimś czasie nie pojawią się jakiekolwiek
wady lakiernicze z tym związane. Jak znajomy będzie miał jeszcze czas to spróbuje popytać inne osoby. Temat wydaje
się być dosyć frapujący. Jeżeli o mnie chodzi to w takich przypadkach jestem zwolennikiem powiedzonka "Jeżeli coś
ma pójść nie tak jak trzeba, to na pewno pójdzie.
Wystarczy tylko trzymać się warunków zawartych w kartach technicznych i nie będzie kłopotów w wadami lakierniczymi.
Mam przed soba puszke epoksydowego firmy HML i na puszce pisze że można bezpośrednio nakładać lakier bazowy ,ale ja na pewno psikną bym podkładem
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
nakładałem bazę na epoksyd 2K i nie było problemu
do zabezpieczenia błotników polecam od środka masę uszczelniającą, błotniki prawie zawsze korodują od wewnątrz
do zabezpieczenia błotników polecam od środka masę uszczelniającą, błotniki prawie zawsze korodują od wewnątrz
VW Golf IV 1.9TDI ASZ+