parujące szyby po raz setny

Wszelakie problemy związane z nadwoziem i wnętrzem pojazdu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Re: parujące szyby po raz setny

Post autor: Haki » ndz sty 04, 2015 00:10

Skrzak pisze:
kiss pisze:
Haki pisze:pod dywanikami mam szarą gazetę === wyborcza = fakt
Przegląd Sportowy i Trybuna też daje radę ;)
To słabo bo ja nie kupuję tego typu gazet. Za to mam codziennie zapchaną skrzynkę toną reklam z praktikera, kastoramy, lidla, apteki, leklerka, reala i inne gówna. Myślicie, że warto chociaż spróbować takimi kolorowymi?

Chyba mi nie powiesz ,że żałujesz wydać 1.5zł na zwykłego szarego brukowca ....

Kolor się nie nadaje pod dywany - tak samo jak nie nadaje się do rozpalania w kominku :popcorn:

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

XV2
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: XV2 » ndz sty 04, 2015 00:25

Temat zrobił się raczej jako :spam:

MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=451131

MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133

Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » ndz sty 04, 2015 00:49

XV2 pisze:Temat zrobił się raczej jako :spam:

Dlatego też --- jeśli nikt nie wniesie żadnych nowych uwag - spostrzeżeń - porad - WYWALĘ albo ZAMKNĘ ....
Daję jeszcze czas chłopakom .... :bigok:

Skrzak
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora kombi Highline
Silnik: ARL

Post autor: Skrzak » ndz sty 04, 2015 11:07

Haki pomprostu nigdy nie kupowałem dzienników ani tygodników no i nie mam kiosku w pobliżu.
Dobra żeby nie ciągnąć dalej spamu. Mam pewną teorię co do parowania szyb, bardziej ogólną. Wydaje mi się, że nie ma bata i w pewnych warunkach wilgotności względnej powietrza i temperatury każde auto będzie parować. Pamiętacie, takie warunki wystąpiły ostatnio jakoś około świąt czy z tydzień przed jak było bardzo wilgotno, niska temperatura i wilgoć wnikała jak mgła i nie odparowywała z powodu niskiej temperatury.

Awatar użytkownika
pawelek1z2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawelek1z2 » ndz sty 04, 2015 19:57

Skrzak, - dokładnie - każde auto w jakimś stopniu ale wszystko w granicach niech by było. Ja napisałem post, żeby jakiś ktoś podobnie doświadczony napisał, co można sprawdzić ale póki co wszystko co chłopaki tutaj piszą praktycznie wykluczyłem.. z racji, że padła mi regulacja zimno/ciepło nawiewów jak tylko przyjdzie mi ta część przy okazji wywalenia całego środka ogarnę czy gdzieś na przecięciu grodzi nie widać jakichkolwiek śladów wódki ( sory wody ;P ) gdzieś tutaj niedawno czytałem, że jednemu z nas właśnie na grodzi ciekło ale coś tam kleił ale na rok miał tylko spokój. może akurat to i u mnie coś.

pozatym kolega Haki napisał viewtopic.php?f=143&t=413527" onclick="window.open(this.href);return false; w tym temacie właśnie..

""Panowie to nie wina uszczelek .... przerabiałem to u siebie .... wina leży pod tapicerką drzwi .
Jeśli kiedykolwiek ściągaliście blachę by np wymienić urwane ślizgi to przed przykręceniem blachy na miejsce powinno się ją dookoła przejechać specjalnym silikonem , który robi za uszczelkę.
Perzy dłuższych opadach = woda leci po szybie , następnie leci sobie wewnątrz drzwi i macie ją na progu auta przy uszczelce... przy większych opadach = przelewa się i dywan mokry... ""

Ja tego nie rozkładałem tej blachy ale niewykluczone, że w lecie się za mikrostyki zabiorę i rozbiorę podkleję. a z kolei uszczelki u mnie też chciałem typować.. w miejscu przylegania uszczelki i drzwi nawet jak nie przymarznie mam przymrożoną wodę.. może nie dolegają może coś? dam znać co ciekawego wyniknie przy rozbieraniu środka. pozdrawiam.

Skrzak
Forum Master
Forum Master

Post autor: Skrzak » ndz sty 04, 2015 21:19

Dokładnie uszczelka drzwi jest na takim niby silikonie, raz mi się trochę ściągnęła jak lampkę podsufitki wyciągałem. Miałem później plamę na suficie po deszczu. Wystarczyło dobrze docisnąć tą uszczelkę bo ta masa uszczelniająca tam była i do dziś sucho.

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » pn sty 05, 2015 19:29

Skrzak pisze:Dokładnie uszczelka drzwi jest na takim niby silikonie, raz mi się trochę ściągnęła jak lampkę podsufitki wyciągałem. Miałem później plamę na suficie po deszczu. Wystarczyło dobrze docisnąć tą uszczelkę bo ta masa uszczelniająca tam była i do dziś sucho.
Hmmm a gdzie pod lampką od podsufitki jest silikon o którym była mowa -- w temacie drzwi :bigok: ale ok ok ...

Dziś we Wro - nawaliło śniegu === jechałem z rana sam --- zero zaparowanych szyb ...
Wsiadły jeszcze 2 osoby i w ciągu 30s - w aucie nie było nic widać ,,, Przód i boki udało mi się odparować :food: nawiewami --- ale tylne drzwi i szyby w bagażniku ( VARIANT ) - zero widoczności :panna:

Tak się zastanawiam nad wywaleniem tych niby klapek które znajdują się pod zderzakiem tylnym i mają za zadanie niby wyrównywanie ciśnienia w aucie - niby cyrkulacji powietrza ....

Dlaczego o nich pomyślałem --- bo na dywanach gumowych zero wilgoci - pod nimi gazety suche jak pieprz .... Sufit suchy -- a przy 3 osobach które wlazły z dworu lekko przypruszeni śniegiem --- pół minuty i SAJGON :bigok:
Wygląda to tak jakby powietrze wilgotne i samo powietrze nie miało gdzie uciec ...

Uchylenie szyb z tyłu - odrobinę poprawiło sytuację ...
Na koniec UWAGA !! - wysiedliśmy z auta --- wchodzę do domu ... po jakiś 3min patrzę a w aucie wszystkie szyby idealne i bez pary :popcorn:

Skrzak
Forum Master
Forum Master

Post autor: Skrzak » pn sty 05, 2015 20:13

Haki - dokładnie - u mnie w variancie jak już jest problem z parowaniem to właśnie najbardziej boczne szyby bagażnika i to przy 2- 3 pasażerach. Przednie boczne szyby bez problemu bierze nawiew.

Awatar użytkownika
pawelek1z2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawelek1z2 » wt sty 06, 2015 00:02

Haki, - dokładnie ... zaparowany że hej. wysiadam patrze półgodzinnym postoju laleczka. Myślisz, że wyrzucenie tych kratek mogłoby poprawić? na dniach będe zrzucał zderzak i badał temat

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » wt sty 06, 2015 00:22

pawelek1z2 pisze:Haki, - dokładnie ... zaparowany że hej. wysiadam patrze półgodzinnym postoju laleczka. Myślisz, że wyrzucenie tych kratek mogłoby poprawić? na dniach będe zrzucał zderzak i badał temat

Zobacz w jakim są stanie --- BA - możesz je zdemontować i próby porobić...
Ja w najbliższym czasie nie znajdę czasu na zrzutkę zderzaka :banghead:

piotrek233
Forum Master
Forum Master

Post autor: piotrek233 » wt sty 06, 2015 11:24

Panowie ściągniecie te kratki i woda zacznie się wam lać do auta...

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tomos15 » wt sty 06, 2015 11:57

Myślę że to normalne zjawisko jak parują tylne szyby przy 3 osobach. Wczoraj byłem na nartach w 4 osoby, śnieg padał cały czas i po jakimś czasie, ale nie od razu zaczęły parować tylne szyby. Moim zdaniem oddychają i mając wilgotne ubrania normalne jest że para odkłada się szybciej niż może ulecieć z auta. Przód dzięki nawiewom był cały czas ok.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » wt sty 06, 2015 15:09

Tomos15,
Myślę że to normalne zjawisko jak parują tylne szyby przy 3 osobach.
Wszystko ładnie i pięknie --- tylko dlaczego np w starym Audi C4 A6 - nigdy nie było grama pary na szybach - mimo deszczu - śniegu - i 5 osób
To samo - Mercedes W211 --

Wiem ,że jakość tych samochodów i ich wykonanie to nie MKIV --- ale :bajer:

Awatar użytkownika
pawelek1z2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawelek1z2 » wt sty 06, 2015 20:23

Panowie coś sie u mnie od zeszłego roku zmieniło - dziś miałem wszystkie szyby idealnie nic nawet szronu a przednia to jednolicie mróz taki że hoho - w tamtyk roku było tak na wszystkich szybach :P
Taki żarcik :))
a co do tematu Haki, też uważam, że jednak są samochody które tego problemu nie mają i mimo że golf to nie a8 czy S klasa ale też nie jest to najniższy segment. pozatym wbrew temu co któryś z kolegów powyżej jak się dba tak się ma - znam na prawdę przypadki ludzi chlewiarzy i nic im nie paruję absolutnie bezobsługowo auto uzywane jest a odkurzanie to 3 razy w roku. zaglądają do auta jak już nie chce jechać także temat rzeka Panowie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i Nadwozie”