Witam,
Jestem po montażu takiej rolety pionowej....
Myślałem, że to śmignę w 5 godzin, ale się przeliczyłem, rolet jest sześć wersji,
Pomijając już wersje kolorystyczne są dwa rodzaje,
1 wersja - rolet pionowa montowana na tylnym oparciu w trzech miejscach
2 wersja - roleta pionowa z wysuwanym bolcem po lewej stronie montowana na tylnym oparciu w dwóch miejscach (szersze oparcie kanapy tylnej) + kątownik po lewej stronie w nadkolu tylnym pod tapicerką,
1 wersja jest szybsza w montażu ale nie pozwala na opuszczenie mniejszego tylnego oparcie kanapy tylnej.
Po wyciągnięciu rolety można opuścić prawe lub lewe oparcie kanapy tylnej niezależnie.
2 wersja jest nieco trudniejsza w montażu ale bardziej funkcjonalna.
Przy założonej rolecie pionowej można położyć oparcie tylne lewe (to mniejsze)
W moim oparciu tylnym otwory do zamocowania rolety pionowej już były wystarczyło tylko śrubami zrobić gwint i mocowania udało się przykręcić, bez konieczności gwintowania, ten temat załatwiły specjalne ori śruby z uchwytów,
Do zamocowania kątownika na lewym nadkolu potrzeba nitownicy i dwóch nitonakrętek M8, aby przykręcić kątownik na bolec z rolety.
Jak się już z tym uporamy zostają nam mocowania górne w podsufitce,
Z tego co się zorientowałem do roku 2001 blachy górne trzymające mocowania w podsufitce były przykręcne( każda blacha na 4 śruby)
Moje auto jest po 2001 roku i jedna blacha trzyma się na dwóch śrubach a nie na czterech jak wcześniej.
Pamiętajcie również, że blachy górne mocujące zaczepy rolety w podsufitce występują w kilku rodzajach,
Bez szyberdachu,
Z szyberdachem,
z poduszkami powietrznymi
bez poduszek powietrznych
do roku 2001
po roku 2001
Wynika, że jest ich 6 wersji....
Kolejny temat to mocowania w podsufitce trzymające roletę,
Jest ich 4 rodzaje
Beżowe z cienką ramką,
Beżowe z grubą ramką,
Szare z cienką ramką,
Szare z grubą ramką,
Mowa tu o grubości ramki uchwytu rolety pionowej po złożeniu siedzeń, okalającej lampki boczne,
Tu pasują bez problemu cienki jak i grube tylko, aby kolor dobrać do podsufitki,
Tak jak Greg pisał, mała dziura w podsufitce i powiększać stopniowo, aby nie było dziury jak po bombie atomowej ,
Piszę o tym, aby ktoś kto będzie montował taka roletę miał lepsze rozeznanie w temacie,
Pozdrawiam,
Maciej