Łuszczący się świeży lakier bezbarwny

Wszelakie problemy związane z nadwoziem i wnętrzem pojazdu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Patrzkoo18
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Patrzkoo18 » ndz sty 05, 2014 09:46

Witam was Koledzy mam Problem a mianowicie maluję felgi RH Classic środek na czarno a ranty na lustro. Pomalowałem Każdą jedną felgę 5 razy czarną bazą wszystko podeschło i przyszedł czas na Lakier bezbarwny i tu problem gdy maluję bezbarwnym po minucie wsystko się łuszczy czego to może być przyczyna ? bazą wszystko ładnie pomalowane a jak przyszło do lakieru bezbarwnego to szlak trafiło i wszystko od nowa Proszę was o pomoc może to być od temperatury malowałem w 8 C stopniah

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Łuszczący się lakier bezbarwny ?

Post autor: Michał_1977 » ndz sty 05, 2014 11:11

Temperatura to jedno,a druga sprawa,to materiały.Jakich materiałów używasz? Woda,czy konwencjonalne? Producent itd.
A może używasz sprayów? :chytry:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Patrzkoo18
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Patrzkoo18 » ndz sty 05, 2014 17:44

Tak używam sprayów firmy CECOCOLOR i lakier tej samej firmy ?

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn sty 06, 2014 22:41

Patrzkoo18 pisze:Tak używam sprayów firmy CECOCOLOR i lakier tej samej firmy
Chyba DECOCOLOR :bajer:
Już ci tłumaczę o co chodzi- otóż,lakiery w sprayu mają bardzo,ale to bardzo agresywne rozpuszczalniki w sobie,baza jest na bazie nitro,natomiast bezbarwny to akryl.
Patrzkoo18 pisze:Pomalowałem Każdą jedną felgę 5 razy czarną bazą wszystko podeschło i przyszedł czas na Lakier bezbarwny
Widocznie za krótko,a niska temperatura dodatkowo spowolniła odparowywanie rozpuszczalników z bazy,dlatego po nałożeniu warstwy bezbarwnego obce rozpuszczalniki weszły ze sobą w reakcję i zaczęły robić się cuda.
Podejrzewam,że to łuszczenie tak naprawdę wygląda jak powstawanie pajęczynek,lub pękanie lakieru.
Jeśli używałeś bazy na bazie wody,to proces takiego lakierowania powinien odbywać się w pomieszczeniu z bardzo ograniczoną wilgotnością powietrza i w odpowiedniej temperaturze.W przeciwnym razie efekt jest taki,jakbyś położył lakier na coś mokrego,czyli nie ma prawa być dobrze.
Jeżeli nic z tym do tej pory nie zrobiłeś,to o zmyciu raczej nie ma mowy,choć możesz spróbować nitrem.Jeśli nitro nie pomoże,to trzeba rozszlifować,przemyć i zamknąć podkładem akrylowym dwuskładnikowym z pistoletu.jednoskładnikowy ze spraya będzie ważył się w miejscach pęknięć Twojego nieszczęsnego lakieru,ponieważ po części uwięziłeś rozpuszczalniki.
Podkład szlifujesz i kryjesz jeszcze raz bazą i lakierem.Bazę kładź w niezbyt grubych warstwach i stosuj się do czasu między warstwami w/g zaleceń producenta.
Ogólnie rzecz ujmując-spraye,to o kant :ass: potłuc...

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Patrzkoo18
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Patrzkoo18 » wt sty 07, 2014 06:47

Dzięki za odpowiedź ale ja myślę że to będzie wina temperatury schnięcia bazy tak jak piszesz że za krótko trzymałem pomalowałem sobie element spreym 2 razy i na to lakier i nic się nie działa ?

Awatar użytkownika
miko85
ONLY VW 3 GTI
ONLY VW 3 GTI
Auto: VW GOLF IV
Silnik: AQN

Post autor: miko85 » sob sty 25, 2014 13:19

wina niskiej temperatury wiem z doświadczenia malowałem u siebie na podwórku w warsztacie i był niska temp i wychodziło tak samo jak u ciebie ale jak odpowiednio dogrzałem pomieszczenie to nie było takiej sytuacji i jeszcze jedna rada jak malujesz sreyem to pucha też musi być w odpowiedniej temp bo nie będzie miała odpowiedniego ciśnienia to raz, a dwa że nie wymiesza ci się w niej wszystko porządnie ja sobie puchę podgrzewałem i było ok ale temperatura musi być odpowiednia i utrzymywana

Obrazek
było MEIN STORY OD ABU DO VW III GTI
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=459758
JEST AUDI A6 QUATTRO
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=589929
KTO BIEDNEMU ZABRONI ŻYĆ BOGATO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i Nadwozie”