Montaż szyberdachu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Montaż szyberdachu.
Nabyłem okazyjnie szyberdach z rozbitka. W komplecie mam węże od odprowadzania wody, panel sterowania i szyberdach.
Brakuje tylko silniczka i podsufitki.
Mam pytanie: czy szyberdach będzie pasował z 5 do 3 drzwiowego modelu?
Sam montaż ograniczy się do wycięcia w dachu otworu i przykręcenia szyberdachu bo nie wiem czy dachy były wszędzie takie same czy różniły się np wzmocnieniami itp.
Czy ktoś to zakładał i ma dla mnie jakieś podpowiedzi dotyczące montażu? Nie chcę zdejmować u siebie podsufitki jak ma się okazać, że robię to bezcelowo bo szyberdach nie wejdzie.
Ma ktoś szablon, żebym wiedział jaki zapas mam zostawić blachy z dachu na zakładkę?
I do czego mam podłączyć zasilanie silnika? 4 kable- 2 grubsze brązowy i czerwono-brązowy i 2 cieńsze czarno-żółty i czerwono-brązowy.
Brakuje tylko silniczka i podsufitki.
Mam pytanie: czy szyberdach będzie pasował z 5 do 3 drzwiowego modelu?
Sam montaż ograniczy się do wycięcia w dachu otworu i przykręcenia szyberdachu bo nie wiem czy dachy były wszędzie takie same czy różniły się np wzmocnieniami itp.
Czy ktoś to zakładał i ma dla mnie jakieś podpowiedzi dotyczące montażu? Nie chcę zdejmować u siebie podsufitki jak ma się okazać, że robię to bezcelowo bo szyberdach nie wejdzie.
Ma ktoś szablon, żebym wiedział jaki zapas mam zostawić blachy z dachu na zakładkę?
I do czego mam podłączyć zasilanie silnika? 4 kable- 2 grubsze brązowy i czerwono-brązowy i 2 cieńsze czarno-żółty i czerwono-brązowy.
- Malik
- Skaryfikejszyn Modyfikejszyn
Montaż szyberdachu.
Obawiam się kolego, że temat nieopłacalny bo nie spotkałem się na forum żeby ktoś się tego podejmował...ale może niech się inni wypowiedzą. Moja rada jest taka, że jeśli nie uzyskasz odpowiedzi to zostanie ściągnięcie podsufitki w obu autach(jeżeli jest taka możliwość) i obczajenie wzmocnień wtedy temat powinien się rozjaśnić. Co do samego szybra to róznicy jako takiej brak miedzy 3 a 5 d ale podsufitka zdecydowanie się różni.
Montaż szyberdachu.
Podsufitka to wiem, że nie pasuje- nad tylnymi drzwiami brakuje "skrzydełek". Ale z podsufitka to nie problem akurat
Odcyfrowałem już okablowanie: brązowy to masa, grubszy czerwono-brązowy do bezpiecznika i dalej do 224 w kwadraciku cokolwiek to znaczy, brązowo- czerwony do złącza T23/10 a czarno-żółty do złącza T23/7.
Na razie problemem jest wygląd dachu 3D od spodu bo nie chce mi się mojej podsufitki zdejmować. 5D mam fotkę dla porównania.
Więc na chwilę obecną poszukuję fotki lub rzutu itp dachu wersji 3 drzwiowej. Ktoś posiada?
Odcyfrowałem już okablowanie: brązowy to masa, grubszy czerwono-brązowy do bezpiecznika i dalej do 224 w kwadraciku cokolwiek to znaczy, brązowo- czerwony do złącza T23/10 a czarno-żółty do złącza T23/7.
Na razie problemem jest wygląd dachu 3D od spodu bo nie chce mi się mojej podsufitki zdejmować. 5D mam fotkę dla porównania.
Więc na chwilę obecną poszukuję fotki lub rzutu itp dachu wersji 3 drzwiowej. Ktoś posiada?
Montaż szyberdachu.
Ale Ty masz szyberdach i chcesz wstawić drugi czy w ogóle od początku zamontować?
Montaż szyberdachu.
Ten co wykręciłem wczoraj to fabryczny, wyjęty z rozbitka. Oryginalnie założony w fabryce.
Montaż szyberdachu.
Znaczy z rozbitka czy wycinałem czy u siebie? Ja tylko wykręciłem cały mechaniczny szyberdach, wyciągnąłem kable, węże i wziąłem panel sterowania. Nie wycinałem nic.
Generalnie mam tylko problem czy dach 5D z szyberdachem różni się czymś od dachu 3D bez szyberdachu. (no oczywiście z wyjątkiem samej wyciętej dziury ).
Generalnie mam tylko problem czy dach 5D z szyberdachem różni się czymś od dachu 3D bez szyberdachu. (no oczywiście z wyjątkiem samej wyciętej dziury ).
Montaż szyberdachu.
Ale dziura to nie wszystko. Dach w z szyberdachem jest inny. Jest odpowiednio dogięty i ma przyspawany stelaż szybra.
Musiałbyś przespawać dach, ewentualnie rzeźbić z dospawaniem mocowania. Inaczej nie da rady. Poza tym uważam, że podstawowe funkcje szybra to:
- zalewanie wnętrza wodą przy niesprawnych odpływach
- brzęczenie na wybojach i wibracje,
- zepsucie się.
Musiałbyś przespawać dach, ewentualnie rzeźbić z dospawaniem mocowania. Inaczej nie da rady. Poza tym uważam, że podstawowe funkcje szybra to:
- zalewanie wnętrza wodą przy niesprawnych odpływach
- brzęczenie na wybojach i wibracje,
- zepsucie się.
Montaż szyberdachu.
Nie zależy mi na nim jakoś kosmicznie, samo wycięcie dziury i wygięcie zakładek do środka to nie problem.
Problemem jest własnie to co napisałeś, że dach pod szyberdach ma inną budowę i ma przyspawane mocowania pod szyberdach.
Myślałem, że różnicą jest sam otwór pod szyberdach i wystarczy go tylko wyciąć, dogiąć brzegi i dokręcić maszynerię.
Więc jak coś jesteś pewien, że te mocowania nie są standardowe i trzeba przespawać coś jeszcze? Bo jak nie są to nie ruszam tego nawet
Problemem jest własnie to co napisałeś, że dach pod szyberdach ma inną budowę i ma przyspawane mocowania pod szyberdach.
Myślałem, że różnicą jest sam otwór pod szyberdach i wystarczy go tylko wyciąć, dogiąć brzegi i dokręcić maszynerię.
Więc jak coś jesteś pewien, że te mocowania nie są standardowe i trzeba przespawać coś jeszcze? Bo jak nie są to nie ruszam tego nawet
Montaż szyberdachu.
Zdejmij podsufitkę to się przekonasz. Poszycie dachu jest inne dla wersji z szybrem. Bez rzeźbienia nic nie zrobisz. To już lepiej poszukać szybra z Webasto akcesoryjnego. Tak po prostu wywalasz dziurę w dachu i montujesz.
Montaż szyberdachu.
To rezygnuję z przerabiania jak trzeba jeszcze mocowanie dospawać, aż tak mi nie zależy. Brałem szyberdach bo w sumie to za darmo dostałem, więc ląduje na allegro
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
Re: Montaż szyberdachu.
Moment, robiłem fotki na allegro i zauważyłem, że na szyberdachu jest naklejka "Webasto".jhosef pisze:Zdejmij podsufitkę to się przekonasz. Poszycie dachu jest inne dla wersji z szybrem. Bez rzeźbienia nic nie zrobisz. To już lepiej poszukać szybra z Webasto akcesoryjnego. Tak po prostu wywalasz dziurę w dachu i montujesz.
To może ten szyberdach pasuje jednak?
Potrafisz to stwierdzić po fotkach?