Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy styki)

Wszelakie problemy związane z nadwoziem i wnętrzem pojazdu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » czw sie 08, 2013 22:48

Witam. Na wstępie powiem, że znalazłem poradę na temat czyszczenia lutów itp., ale od razu mówię, że to dla mnie za trudne. Chcę się tylko zorientować, co mniej więcej jest u mnie zepsute, żeby mechanik nie zrobił mnie w balona.
Otóż od momentu kupna samochodu był taki problem, że w drzwiach kierowcy odbijał zamek przy zamykaniu, nie występował sygnał otwartych drzwi ani kontrolka na wyświetlaczu, a oświetlenie w aucie, gdy nastawiło się tak, żeby świeciło przy otwartych drzwiach, cały czas się świeciło. Chciałem założyć sterowanie centralnym zamkiem z pilota, więc trzeba było naprawić to odbijanie. Tak to się skończyło, że się załatwiło jakiś używany zamek. Już nie odbijał, a reszta dalej nie działała, ale już się to zostawiło. Od jakiegoś czasu zaczyna mi co jakiś czas odbijać lewy tylni zamek przy zamykaniu. Przeczytawszy poradę, doszedłem do wniosku, że pewnie coś jest nie tak z lutami\stykami\mikrozłączami. Niestety za trudne to dla mnie, więc chciałbym się zapytać, czy te objawy wskazują dokładnie, co jest zepsute, czy to trzeba zobaczyć oraz ile powinien wziąć mechanik za doprowadzenie auta do 100% sprawności (czyli działający sygnał dźwiękowy otwarcia drzwi oraz kontrolka na wyświetlaczu oraz poprawne działanie oświetlenia zależnego od otwarcia drzwi.)
Ja niestety nie jestem złotą rączką, więc tego nie zrobię, ale byłbym wdzięczny, gdyby mi ktoś doradził, co jest zepsute oraz ile by kosztowała naprawa wszystkiego u mechanika. Dzięki.

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » pt sie 09, 2013 00:17

jesli sam wymieniłeś zamek z przodu to z tyłem jest bardzo podobnie (inne mocowanie szyby w slizgu, to chyba jedyna znacząca różnica). co do ceny, to myślę ze więcej niż stówę nie będą wołać...
a z tym nie gasnącym oświetleniem to mogą (ale nie muszą) być zimne luty w komforcie.

Awatar użytkownika
CRS200
Forum Master
Forum Master

Post autor: CRS200 » pt sie 09, 2013 09:58

mikrostyki w zamkach uszkodzone, mam zamki przednie po 80zl i tylne po 50zl sprawne

Sprzedam części do: VW GOLF IV różne wersje silnikowe

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 10:24

Waqa, taki kozak to nie jestem. :-) Sterowanie centralnym zamkiem z pilota, jak również zakładanie używanego zamka, robił mechanik.
Czyli: do wymiany tylni lewy zamek, przedni lewy- albo wyczyszczenie lutów, albo nowy zamek?
Ile według was powinien wziąć mechanik za wymianę tylnego zamka i wyczyszczenie lutów w przednim? (około 100 za zamek i coś robocizny?).
Dodam, że podczas zamykania drzwi nie świeci mi się czerwona dioda- objaw powiązany z poprzednimi, czy wskazujący na coś nowego, na przykład zepsuty zamek? Wolałbym, żeby zamek był w porządku, bo działa jak trzeba, jeśli chodzi o zamykanie\otwieranie.

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Odp: Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy styki)

Post autor: cinek2004 » pt sie 09, 2013 12:18

Poprawienie lutów powinno załatwić sprawę. 100 zł od drzwi jest moim zdaniem uczciwa cena. Nowych zamków na razie bym nie kupował.

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 12:26

Dobrze rozumiem? Może być tak, że tylko w dwóch zamkach trzeba poprawić luty? I tylni zamek nie będzie odskakiwał, oświetlenie będzie działało poprawnie oraz będzie występował sygnał włączonych świateł przy otwartych drzwiach? Domyślam się, że może to nie być wystarczająco, ale czy może wystarczyć?

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Post autor: cinek2004 » pt sie 09, 2013 12:46

Jak najbardziej.

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 12:50

To fajnie. Jak na razie to czeka mnie wymiana oleju, potem czujnik temperatury cieczy, potem pewnie to zrobię. Tylko kiedy powinna się świecić ta czerwona dioda?

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Post autor: cinek2004 » pt sie 09, 2013 13:00

Gdy zadziała deadlock - nie można otworzyć drzwi po dwukrotnym pociągnięciu za klamkę wewnętrzną.

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 13:06

Bo mi się nigdy nie świeci, ale to pewnie wina tych lutów. Ok, dzięki za wszystko, teraz już więcej wiem, gdy pójdę do mechanika i on mi to naprawi, podzielę się tym tutaj.
A i jeszcze nigdy mi nie świeci żarówka w bagażniku, ale nie sprawdzałem jej, może po prostu spalona.

Awatar użytkownika
CRS200
Forum Master
Forum Master

Post autor: CRS200 » pt sie 09, 2013 13:15

alabama1 pisze:A i jeszcze nigdy mi nie świeci żarówka w bagażniku, ale nie sprawdzałem jej, może po prostu spalona.
obstawial bym na uszkodzony mikrostyk w zamku klapy, tego juz nie maprawisz jedynie wymiana.

Sprzedam części do: VW GOLF IV różne wersje silnikowe

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 13:19

Można powiedzieć tak- mam auto, które pod względem technicznym sprawuje się bardzo dobrze i takie awarie, które uniemożliwiają jazdę, nie występują (całe szczęście :-)). Ale takich drobnych du.ereli, z którymi można jeździć, trochę jest.

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Odp: Re: Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy styki)

Post autor: cinek2004 » pt sie 09, 2013 13:26

CRS200 pisze:
alabama1 pisze:A i jeszcze nigdy mi nie świeci żarówka w bagażniku, ale nie sprawdzałem jej, może po prostu spalona.
obstawial bym na uszkodzony mikrostyk w zamku klapy, tego juz nie maprawisz jedynie wymiana.
Można naprawić, zregenerowałem już 2 zamki i działają. Wystarczy wydłubać mikrostyk i wyczyścić go w środku.

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 14:05

Hej koledzy, zajrzałem do golfa i mam 2 wątpliwości. Pierwsza to taka, że oświetlenie zależne od otwarcia drzwi w ustawieniu na otwarte drzwi świeci się ciągle, ale te dwa światełka na samym dole na drzwiach przednich dobrze działają- drzwi zamknięte- one nie świecą, drzwi otwarte świecą. Czyżby one też nie były zależne od tych lutów? Powiedzcie już tak ogólnie- jeżeli powiedzmy, tylko w jednych drzwiach byłyby złe te styki, to światło zależne od otwarcia drzwi źle świeci tylko przy tych drzwiach, czy przy wszystkich?
Druga wątpliwość mnie naszła, gdy popatrzyłem na zamek tylniej klapy, a raczej na to co można zobaczyć bez żadnego ściągania. Otóż zobaczyłem datę: 10.86. O co chodzi? Niemiec założył zamek 12 lat starszy od auta? To w ogóle pasuje?! Napiszcie, co tu jest grane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i Nadwozie”