Odprowadzanie wody z przedniej szyby
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
jak wygląda odprowadzanie wody z przedniego podszybia w Golfie 4?
Z ciekawości dzisiaj zajrzałem, bo przy zamkniętej masce wystawał mały kawałek plastiku i zobaczyłem coś takiego:
w powiększeniu wygląda to tak:
Jest wyłamany kawałek podszybia od strony pasażera i zastanawiam się czy może to tak zostać bo chyba tam jest właśnie kanał deszczowy?
jak wygląda odprowadzanie wody z przedniego podszybia w Golfie 4?
Z ciekawości dzisiaj zajrzałem, bo przy zamkniętej masce wystawał mały kawałek plastiku i zobaczyłem coś takiego:
w powiększeniu wygląda to tak:
Jest wyłamany kawałek podszybia od strony pasażera i zastanawiam się czy może to tak zostać bo chyba tam jest właśnie kanał deszczowy?
-
- VWGolf.pl Killer
pod tym plastikiem jest drugi który przykrywa filtr pyłkowy więc woda niedostanie się do środka samochodu
Re: Odprowadzanie wody z przedniej szyby
Dobrze że się tym zainteresowałem, bo nie dawało mi to spokoju i odkręciłem te 4 śrubki i zdjąłem tę osłonę [dla zainteresowanych nr kat.: 1J1819537].
Okazało się, że pod osłoną nie ma ani górnej obudowy filtra powietrza, ani samego filtra Taka mała niespodzianka po zakupie.
Okazało się, że pod osłoną nie ma ani górnej obudowy filtra powietrza, ani samego filtra Taka mała niespodzianka po zakupie.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
górną obudową filtra (kabinowego) jest ta część którą odkręciłeś...
Re: Odprowadzanie wody z przedniej szyby
OK. Zmyliły mnie aukcje obudowy dla modelu 1,4 16v [z nr kat 036 129 611], który składa się z 2 części i komora jest tam w pełni zamknięta.Qto pisze:górną obudową filtra (kabinowego) jest ta część którą odkręciłeś...
Ja mam takie pytanie... Bora.
Kiedyś miałem wymienianą przednią szybę. Po jej wymianie podszybie już tak elegancko nie chciało przylegać do szyby - była duża szpara między podszybiem, a szybą. Więc wpuściłem trochę sylikonu w środek, całość docisnąłem na noc i trochę już było lepiej, ale po czasie i tak lekko odeszło. Przejeździłem tak ze dwa lata i nic się nie działo. Teraz przerabiałem temat naprawy mechanizmu wycieraczek, więc chciał nie chciał, musiałem zabrać się za demontaż tego podszybia, ale poszło gładko. Po usunięciu starego sylikonu i po wykonaniu w/w zabiegu założyłem nowe, ori podszybie, ale dalej miałem wielką szparę między nim, a szybą. Więc podejrzewam, że to na dole szyby ten rant uszczelki tak jakby był źle wsadzony podczas montażu szyby, ale nie ważne...
Zrobiłem to tak, że w środek, między szybę, a podszybie, wpuściłem klej montażowy, co by ładnie dolegało do szyby. No i po chwili pięknie z każdej strony plastik dolega do szyby i było już pięknie. Mały szkopuł był tylko w tym, że klej montażowy ma kolor zółty, więc niezbyt to wyglądało estetycznie, jakby patrzeć na to... Więc kupiłem czarny sylikon i cały rant posmarowałem wzdłuż, żeby tak się to w oczy nie rzucało, i powiem, że teraz super to wygląda:
http://img21.otofotki.pl/obrazki/qn904_w1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img21.otofotki.pl/obrazki/on73_w2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Tylko, czy dobrze zrobiłem, że tak uczyniłem? ja wiem, że w środku jest rancik do odprowadzania wody, ale ta szczelina była tak duża, że myślałem, że woda podczas większego deszczu będzie się po prostu przelewać do środka; a tak nic już pod podszybie nie wleci, tylko bezpośrednio po nim. Proszę Was o swoje opinie w tej kwestii, bo teraz nie daje mi to spokoju...
Kiedyś miałem wymienianą przednią szybę. Po jej wymianie podszybie już tak elegancko nie chciało przylegać do szyby - była duża szpara między podszybiem, a szybą. Więc wpuściłem trochę sylikonu w środek, całość docisnąłem na noc i trochę już było lepiej, ale po czasie i tak lekko odeszło. Przejeździłem tak ze dwa lata i nic się nie działo. Teraz przerabiałem temat naprawy mechanizmu wycieraczek, więc chciał nie chciał, musiałem zabrać się za demontaż tego podszybia, ale poszło gładko. Po usunięciu starego sylikonu i po wykonaniu w/w zabiegu założyłem nowe, ori podszybie, ale dalej miałem wielką szparę między nim, a szybą. Więc podejrzewam, że to na dole szyby ten rant uszczelki tak jakby był źle wsadzony podczas montażu szyby, ale nie ważne...
Zrobiłem to tak, że w środek, między szybę, a podszybie, wpuściłem klej montażowy, co by ładnie dolegało do szyby. No i po chwili pięknie z każdej strony plastik dolega do szyby i było już pięknie. Mały szkopuł był tylko w tym, że klej montażowy ma kolor zółty, więc niezbyt to wyglądało estetycznie, jakby patrzeć na to... Więc kupiłem czarny sylikon i cały rant posmarowałem wzdłuż, żeby tak się to w oczy nie rzucało, i powiem, że teraz super to wygląda:
http://img21.otofotki.pl/obrazki/qn904_w1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img21.otofotki.pl/obrazki/on73_w2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Tylko, czy dobrze zrobiłem, że tak uczyniłem? ja wiem, że w środku jest rancik do odprowadzania wody, ale ta szczelina była tak duża, że myślałem, że woda podczas większego deszczu będzie się po prostu przelewać do środka; a tak nic już pod podszybie nie wleci, tylko bezpośrednio po nim. Proszę Was o swoje opinie w tej kwestii, bo teraz nie daje mi to spokoju...
seebst, ja robię tak - po zdjęciu plastiku podszybia mam na dole szyby listwę w którą zawsze wchodzi wąs z podszybia tworząc stałe połączenie. Najczęściej w tej listwie jest syf, więc to czyszczę i myję a potem nakładam ładnie płyn do mycia rok lub naczyń. Listwę podszybia też ładnie smaruję i potem ładni mi to wskakuje tak że podszybie przylega pięknie do szyby. Czy zrobiłeś dobrze? nie wiem - na pewno nie tak jakby producent zakładał
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Jak już wyżej wspomniałem, problem pojawił się po wymianie szyby na nową - po założeniu podszybia już nie dolegało tak jak przedtem. Tak więc ta listwa na pewno była czysta, ba! Była przecież nowa, tak jak i szyba. Ten wąs z podszybia wchodzi elegancko w tą listwę, ale odbija, nie trzyma się - wchodzi lekko. Więc coś z samą listwą musi być nie tak. Ale już trudno, musi zostać tak jak jest. Czy wobec tego, to, o co pytałem - zaklejenie tego sylikonem (jak na załączonych zdjęciach pokazałem) - rozwiązanie za sprawi kiedyś w przyszłości jakiś problemów?grg474 pisze:Czy zrobiłeś dobrze? nie wiem - na pewno nie tak jakby producent zakładał
wątpię - najwyżej będzie cieżko zdjąć plastikseebst pisze: rozwiązanie za sprawi kiedyś w przyszłości jakiś problemów?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
O to się nie boję.grg474 pisze:najwyżej będzie cieżko zdjąć plastik
Chodzi mi konkretnie - czy podczas deszczu, kiedy woda będzie lecieć po szybie, nie będzie mi z tego powodu gdzieś zaciekać, żeby coś nie zamokło, nie podmokło?
Odgrzebie kotleta Rynienka która jest zamontowana pod szybą przednią w którą wchodzi podszybie jest jakby za głęboko zamontowana i podszybie nie chce w nią wskoczyć (listwa do której montuje się podszybie) . Czy da się jakoś poprawić ta rynienke, czy tylko przy wymianie szyby?
RED MEXICANA by uPiter
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2755683#2755683
Upiter, wymiana szyby ... ewentualnie zabawa z samym podszybiem ,,, może delikatna rzeźba i wskoczy
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Długo kombinowałem ale nie chce wskoczyć. Nie dość, że brzydko wygląda to jeszcze w zimie trzeszczy o szybę ;/
RED MEXICANA by uPiter