Podrapane elementy kokpitu w golfie IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wiem ze taki temat byl moze nawet nie jeden ale nie moge znalezc go gdy szukam w wyszukiwarce. Jak wiadomo golf IV ma mankament polegajacy na schodzeniu skorki jakby gumowej z kokpitu i dolnej czesci tapicerki, mianowicie u mnie problem jest widoczny strasznie na stacyjce, na uchwytach drzwi, na drzwiczkach schowka i obwodce wokol (radia, klimy, nawiewow oraz schowku pulki na kubek).
Jestem nowicjuszem jesli chodzi o grzebanie w swoim aucie, malowanie itp ale mam nadzieje ze jakos z wasza pomoca bede w stanie zaradzic temu problemowi:)
Zastanawiam sie czy moge jakos poradzic sobie z tym bez stresu ze gdy zedre to np paznokciem lub czymkolwiek to potem efekt nie bedzie jeszcze gorszy niz obecny...?
Ogolnie na raczkach i obwodce radia zdziera sie to palcem dosc dobrze a gorzej jest na schowku gdzie jest on poscierany a paznokciem dalej scierac zbytnio nie idzie...
Jestem nowicjuszem jesli chodzi o grzebanie w swoim aucie, malowanie itp ale mam nadzieje ze jakos z wasza pomoca bede w stanie zaradzic temu problemowi:)
Zastanawiam sie czy moge jakos poradzic sobie z tym bez stresu ze gdy zedre to np paznokciem lub czymkolwiek to potem efekt nie bedzie jeszcze gorszy niz obecny...?
Ogolnie na raczkach i obwodce radia zdziera sie to palcem dosc dobrze a gorzej jest na schowku gdzie jest on poscierany a paznokciem dalej scierac zbytnio nie idzie...
Chyba gdzieś to było, na pewno kolega truckman lakierował te części i wrzucał zdjęcia. Ja też w swoim poprzednim Golfie wyjąłem uchwyty w drzwiach i konsole środkową. Wszystko zdrapałem nożykiem i myjką parową a następnie polakierowałem czarnym pół-matem, efekt był wyborny Polecam, nie ma dużo roboty, w sam raz na ciepły, letni weekend!
polakierowales poprostu farba w sprayu? jaks podklad dawales czy cos? masz foto moze? mozesz opisac krok po kroku? bede bardzo wdzieczny
Witaj. Dobrym rozwiazaniem jest czarna matowa farba w sprayu Boll. O taka:
http://motobajery.pl/lakier-do-zderzako ... p-710.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Aby pomalować element, należy dobrze zdjąć gumowaną warstwę, można delikatnie zmatowić papierem ściernym o małym ziarnie (nie jest to jednak konieczne) i pomalować. Daje ładny, matowy efekt.
http://motobajery.pl/lakier-do-zderzako ... p-710.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Aby pomalować element, należy dobrze zdjąć gumowaną warstwę, można delikatnie zmatowić papierem ściernym o małym ziarnie (nie jest to jednak konieczne) i pomalować. Daje ładny, matowy efekt.
Tak, użyłem jakiegoś zwykłego podkładu i lakieru Motip. Uchwyty w drzwiach to nie problem odkręcić, na pewno sobie poradzisz, z konsolą środkową jest więcej roboty bo trzeba osłonę pod kierownicą i schowek pasażera wyjąć, wszystko jest chyba na troxach.
Gumę zdrapałem na tyle ile się dało nożykiem, a takie małe resztki możesz zmyć taką szorstką szczotką do naczyń pod ciepłą wodą, ja akurat miałem myjkę parową. A potem standard jak przy lakierowaniu czyli zmatowić, oczyścić, odtłuścić, psiknąć podkład w kilku cienkich warstwach, wyrównać wodnym papierem ściernym 1500/2000, i na koniec kilka cienkich warstw lakieru. To tyle, ja bezbarwnego nie nakładałem Zdjęcia postaram się poszukać jak wrócę do domu.
Gumę zdrapałem na tyle ile się dało nożykiem, a takie małe resztki możesz zmyć taką szorstką szczotką do naczyń pod ciepłą wodą, ja akurat miałem myjkę parową. A potem standard jak przy lakierowaniu czyli zmatowić, oczyścić, odtłuścić, psiknąć podkład w kilku cienkich warstwach, wyrównać wodnym papierem ściernym 1500/2000, i na koniec kilka cienkich warstw lakieru. To tyle, ja bezbarwnego nie nakładałem Zdjęcia postaram się poszukać jak wrócę do domu.
Nic nie musisz malować. Kup butelkę denaturatu, 5 zł do tego suchy sprany recznik frotte ( taki szorski ) i jedziesz z koksem ( zdzierasz gumke ). Recznik na paluszek, zmoczysz w denaturacie i trzesz. Możesz się wspomóc jakimś śrubokrecikiem czy inną blaszką ale nie bezpośrednio tylko tez przez recznik.
Ja nic nie demontowałem, a zabawy miałem na 2 godz z wypiciem kawki. Po takim zabiegu masz fajny taki pół matowy twardy plastik który się nie rysuje.
A farby niestety nie są trwałe.
Ja nic nie demontowałem, a zabawy miałem na 2 godz z wypiciem kawki. Po takim zabiegu masz fajny taki pół matowy twardy plastik który się nie rysuje.
A farby niestety nie są trwałe.
Mi się bardzo nie podobał ten plastik bez gumy, jakby miał taki zostać to na pewno trzeba było go czymś odświeżyć dlatego zdecydowałem się na lakierowanie
Jarek_NS daj linka do oklein jesli z allegro brales? nie rzuca sie mocno w oczy ze oklejane? nie odkleja sie? a jak zdemontowales oslone stojaka na kubki?
Jak zainwestujesz w dobra folię ja mam 3M to nic się nie odkleja. Ja dodatkowo na krawędziach użyłem primera (podkład pod folię) a folia po podgrzaniu układa się rewelacyjne. Ja nie zdejmowałem tej zaślepki okleiłem ją na uchwycie. Tylko cały uchwyt zdemontowałem żeby było wygodniej.
Folie i primer kupiłem od tego gościa. http://allegro.pl/sklep/15051124_gjk-styling
Mogę go polecić z czystym sumieniem. Z folią 3M miałem już wcześniej styczność bo oklejałem nią dekory w A4 i e46 nigdy nie było z nią problemów.
Dokładnie to jest ta folia i ten wymiar ci starczy spokojnie
http://allegro.pl/folia-3m-carbon-czarn ... 39932.html
Folie i primer kupiłem od tego gościa. http://allegro.pl/sklep/15051124_gjk-styling
Mogę go polecić z czystym sumieniem. Z folią 3M miałem już wcześniej styczność bo oklejałem nią dekory w A4 i e46 nigdy nie było z nią problemów.
Dokładnie to jest ta folia i ten wymiar ci starczy spokojnie
http://allegro.pl/folia-3m-carbon-czarn ... 39932.html
ona suszarka sama tak jakby po rozgrzaniu przylega? nie bedzie sie marszczyc?
Podgrzejesz suszarką i sama ładnie się układa, dobrze jest mieć kogoś do pomocy i przygotowany kawałek filcu albo dowód osobisty owinięty cienkim materiałem do nakładania, powierzchnia oczywiście dobrze odtłuszczona. W temacie o moim aucie jest chyba więcej zdjęć tej folii.
a doradzcie jeszcze jak wymontowac rączki wewnętrzne od zamykania drzwi bo nie mogę dokładnie oczyścić ich jak sa założone. i jeśli chodzi o dostanie się do osłony stacyjki żeby też ja zdjąć wystarczy odkręcić śruby pod kierownicą? bez problemu zejdzie?
zeby wyciagnac raczki od otwierania drzwi musisz wymontowac boczek drzwi bo sa one przykrecone na 1 srubke, odczepic kable jesli masz elektryke i sciagnac ta linke od otwierania ktora idzie do zamka, potem podwazasz plastik z boczkow ktory trzyma ta ramke klamki wewnetrznej i wychodzi. Jak sciagniesz boczek i spojrzysz to wszystko bedzie jasne
Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ