Co to za część ?? 3B0 035 711
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam! Napiszcie mi co to jest za część 3b0 035 711, bo wg tego co sprawdzałem na goglach to jest mikrofon jakiś, tylko jak to działa, znajduje się w lampce w podsufitce w miejscu tych czarnych prostokątów. Do czego to służy ???
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Co to za część ??
Mikrofon od zestawu głośnomówiącego, moduł jest w okolicach dźwigni ręcznego.
Do mikrofonu idą dwa kabelki
- biały, z pinu 18 modułu
- czarny, z pinu 9 modułu
Do mikrofonu idą dwa kabelki
- biały, z pinu 18 modułu
- czarny, z pinu 9 modułu
Qto, a coś więcej, jak to uruchomić, co potrzebuję bo strasznie mnie to zdziwiło.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Co to za część ?? 3B0 035 711
Instalację radiową masz oryginalną? Wyjście na telefon jest gdzieś wyprowadzone? Jak nie to radio z bluetooth , albo z obsługą takiego modułu i mikrofon od radia zamienić z tym VW.brxIII pisze:Qto, a coś więcej, jak to uruchomić, co potrzebuję bo strasznie mnie to zdziwiło.
guziolek, w instalacji nic nie ruszane, tylko radio wymieniłem, a była to Gamma, więc ona chyba nie ma możliwości obsłużenia Bluetootha, więc gdzieś powinien siedzieć jakiś sterownik/moduł ??? Może poszukać urządzeń telefonem ???
- Qto
- _
- Kontakt:
a co ja napisałem w pierwszym poście ?brxIII pisze:gdzieś powinien siedzieć jakiś sterownik/moduł ?
myślisz, że moduł w mk4 obsługuje bluetoothbrxIII pisze:Może poszukać urządzeń telefonem ?
Qto, bardziej chodziło mi o ustrojstwo, które będzie mieć jakiś sygnał Co było by potrzebne do uruchomienia tego ?
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Napiszę tutaj, może się przyda jeszcze komuś.
Pogooglowałem trochę na temat tej kierownicy i na pewno nie masz jej fabrycznie, tylko to jakaś rzeźba. Pytanie czy robiona specjalnie, żeby działało, czy specjalnie, bo się komuś podobała taka kiera, czy 3 wyjście, i najmniej optymistyczne: Auto miało dzwona i taka kiera z poduchą trafiły się po taniości temu co naprawiał....
Wracając do problemu, to żeby kierownica działała pod nią musisz mieć taki moduł: J453-MULTIFUNTIONSLENKRAD Niestety jak wygląda nie mogę znaleźć, ale wedle opisów znajduje się on pod kolumną kierownicy, nad kolanami kierowcy. Ewentualnie gdzieś wśród przekaźników szukaj takiego o symbolu J453.
Jeśli ktoś to robił nieprzypadkowo i masz ten moduł to trzeba go vagiem przekodować żeby łączył się z radiem normalnie, nie przez can (podobno się da) a jeśli nie to i tak kierownica działać nie będzie
Ogólnie gdzie nie czytam, to piszą że problemów trochę jest, zwłaszcza jak auto bez CAN. Jak ci bardzo zależy to tu masz krok po kroku, tyle że w B5FL i po germańsku, ale domyślam się, że instalacja do tego będzie taka sama http://www.schrauberinsel.de/content/view/31/26/ ,a google translate powinno co nie co pomóc i jeśli masz odrobinę pojęcia o elektryce radę sobie dasz.
Tutaj wkleję ci jeszcze schemat instalacji audio z golfa IV, może się przyda:
Pogooglowałem trochę na temat tej kierownicy i na pewno nie masz jej fabrycznie, tylko to jakaś rzeźba. Pytanie czy robiona specjalnie, żeby działało, czy specjalnie, bo się komuś podobała taka kiera, czy 3 wyjście, i najmniej optymistyczne: Auto miało dzwona i taka kiera z poduchą trafiły się po taniości temu co naprawiał....
Wracając do problemu, to żeby kierownica działała pod nią musisz mieć taki moduł: J453-MULTIFUNTIONSLENKRAD Niestety jak wygląda nie mogę znaleźć, ale wedle opisów znajduje się on pod kolumną kierownicy, nad kolanami kierowcy. Ewentualnie gdzieś wśród przekaźników szukaj takiego o symbolu J453.
Jeśli ktoś to robił nieprzypadkowo i masz ten moduł to trzeba go vagiem przekodować żeby łączył się z radiem normalnie, nie przez can (podobno się da) a jeśli nie to i tak kierownica działać nie będzie
Ogólnie gdzie nie czytam, to piszą że problemów trochę jest, zwłaszcza jak auto bez CAN. Jak ci bardzo zależy to tu masz krok po kroku, tyle że w B5FL i po germańsku, ale domyślam się, że instalacja do tego będzie taka sama http://www.schrauberinsel.de/content/view/31/26/ ,a google translate powinno co nie co pomóc i jeśli masz odrobinę pojęcia o elektryce radę sobie dasz.
Tutaj wkleję ci jeszcze schemat instalacji audio z golfa IV, może się przyda:
guziolek, właśnie takiej kierownicy nie mam, zwykła 4 ramienna. A można jakoś sprawdzić czy była w originale multi funkcja, po Vinie wyjdzie to ??
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Który rocznik masz auta? Jak niższy niż 2000, bo chyba od wtedy był CAN, jak nie to niech ktoś mnie poprawi, to nie masz CAN i kierownicy multifunkcyjnej też nie było. W kodach wyposażenia z wlepki z bagażnika, albo książki serwisowej powinna być kierownica multi, albo sport. Jeśli standardowa to chyba wtedy nic w kodach nie będzie
2000 bodajże marzec, jeśli się nie mylę. Za chwilkę poszukam jaki kod kryje się na kierownicę :]
- Qto
- _
- Kontakt:
CAN jest od maja 99 - czyli od roku modelowego 2000guziolek pisze:Jak niższy niż 2000, bo chyba od wtedy był CAN, jak nie to niech ktoś mnie poprawi
Co do multikiery...najstarszy schemat elektryczny jaki udało mi się na kompie znaleźć to mam z lutego 2000. Do telefonu mam już od początku produkcji mk4.
Etka jednak dla starszych roczników pokazuje dostępną mulikierę - ja osobiście nie wiem jak to jest, nigdy nie zagłębiałem się w ten temat
- Qto
- _
- Kontakt:
w tą stronę nie jest tak hop...znając kod łatwiej rozkminić co oznacza niż odwrotniebrxIII pisze:a znasz może kod wyposażenie na tą kierownicę ?
1XA, 1XC, 1XR, 2ZA - kierownica multifunkcyjna
1XE, 2FF, 2FG, 2FH - kierownica multifunkcyjna, drewno
1XF - kierownica multifunkcyjna, drewno, dla pojazdów z Tiptronic
1XN - kierownica multifunkcyjna, drewno + skóra, podgrzewana
1XW - kierownica multifunkcyjna, skóra, sportowa
1XX - kierownica multifunkcyjna, skóra, sportowa, dla pojazdów z Tipronic
2FC, 2FD, 2FE - kierownica multifunkcyjna, drewno, dla pojazdów z Tiptronic
2FK, 2ZD - kierownica multifunkcyjna, skóra, podgrzewana, dla pojazdów z Tiptronic
2FL, 2ZS - kierownica multifunkcyjna, skóra, dla pojazdów z Tiptronic
2ZB, 2ZM - kierownica multifunkcyjna, skóra
2ZQ, 2ZR - kierownica multifunkcyjna, skóra, dla pojazdów z airbag
2ZW - kierownica multifunkcyjna, skóra, podgrzewana
2ZZ - kierownica multifunkcyjna, drewno + skóra
Było jeszcze kilka. Które występują w mk4, ciężko powiedzieć...