Mam z deczka maly a zarazem i moze smieszny problem a mianowicie :
Chcac otworzyc schowek w moim Golfie 3 ,przypadkowo i niefortunnie tak pociagnalem za raczke od schowka ze jakby zeskoczyl on ze sprezynek i teraz lata sobie bezwladnie a Ja nie moge dostac sie do srodka.
Mial ktos juz taki mini problem?? I jak go rozwiazaliscie??
ps.nie chce go uszkodzic.
GOLF 3 i problem ze schowkiem :)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Urwałeś kawałek plastiku, który naciska na dźwignie, mi tak samo się zdarzyło rok temu i to w dodatku w trakcie długiej 2 tygodniowej wycieczki. I to na samym poczatku. Jak by tego było mało, w środku był panel radia...Dzieje się to wręcz samo - plastik się starzeje i pęka. Nie masz co kleić bo i tak się rozpadnie.
Wyjście jest tylko jedno, siłowe. Zaczynasz od boku schowka na górze wkładać płaski śrubokręt. Jak się odchyli kawałek, wkładasz coś aby się nie zamykał i tak z obu stron zbliżasz się do zamka. Zapadka która zaczepia się o drugą część zamka jest plastikowa. Jak zrobisz to powoli, to się podda i otworzysz schowek. Ja tak kombinowałem z godzinę i się udało. Trochę pokaleczyłem plastik, ale nie widać tego bo jest to schowane.
Potem jak otworzysz, odkręcasz osłonę zamka, wyciągasz rączkę i robisz co trzeba. Ewentualnie rozcinasz dremelem czy czym wolisz rączkę (ten plastik co podnosisz aby otworzyć i ten pod nim) i dostajesz się do zamka. Naciskasz dzwignię i otwiera się. Potem wymieniasz uszkodzony element.
Z moich doświadczeń - zamienniki rączek za bardzo nie pasują, więc warto otwierać sposobem 1, a potem wymienić tylko to za co łapiesz gdy otwierasz schowek.
Wyjście jest tylko jedno, siłowe. Zaczynasz od boku schowka na górze wkładać płaski śrubokręt. Jak się odchyli kawałek, wkładasz coś aby się nie zamykał i tak z obu stron zbliżasz się do zamka. Zapadka która zaczepia się o drugą część zamka jest plastikowa. Jak zrobisz to powoli, to się podda i otworzysz schowek. Ja tak kombinowałem z godzinę i się udało. Trochę pokaleczyłem plastik, ale nie widać tego bo jest to schowane.
Potem jak otworzysz, odkręcasz osłonę zamka, wyciągasz rączkę i robisz co trzeba. Ewentualnie rozcinasz dremelem czy czym wolisz rączkę (ten plastik co podnosisz aby otworzyć i ten pod nim) i dostajesz się do zamka. Naciskasz dzwignię i otwiera się. Potem wymieniasz uszkodzony element.
Z moich doświadczeń - zamienniki rączek za bardzo nie pasują, więc warto otwierać sposobem 1, a potem wymienić tylko to za co łapiesz gdy otwierasz schowek.
- krisss.79
- Użytkownik
Odegnij ta raczke schowka do gory bedzie widac dziure,wluz srubokret plaski i spróbuj znalesc dzwignie,jest ona w srodku schowka.Mi tez sie ta raczka ulamala,teraz schowek otwieram kluczykiem w 5 secundspokolos2 pisze:przypadkowo i niefortunnie tak pociagnalem za raczke od schowka ze jakby zeskoczyl on ze sprezynek i teraz lata sobie bezwladnie a Ja nie moge dostac sie do srodka.
Zapraszam do ogladania mojej czerwonej strzaly
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
Dzieki za info.
Pokombinuje waszymi sposobami i mam nadzieje ze pomoga
Pozdro
Pokombinuje waszymi sposobami i mam nadzieje ze pomoga
Pozdro