Trzaskanie,Strzelanie podczas skręcania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich forumowiczów. Pacjent MK3. Mam pytanie dzisiaj rano zaczeło mi trzaskać podczas skręcania na postoju i podczas wolnej jazdy, dźwięk dochodzi tak jakby zza pedałów ale również spod maski możliwe że się rozchodzi i nie mogę stwierdzić dokładnie gdzie.Moje pytanie: co mogło się zepsuć ?? Czytałem też że to może być uszkodzona maglownica luzuów niema, nie wyczówam no i czy można z tym jeździć jakiś czas. Auto bez wspomagania. Jeżeli o czymś zapomniałem do dopisze
Obstawiam problem z górnym mocowaniem amortyzatora. Poproś kogoś o pomoc przy sprawdzeniu, jeden skręca w miejscu drugi słucha co stuka i gdzie, najlepiej maska w górę i dodatkowo ręka na poduszkę amortyzatora, ewentualnie we wnękę koła na sprężynę, można wyczuć stukanie... Często łożysko górnego mocowania amortyzatora się zaciera i przeskakuje dając charakterystyczne trzaskanie. Obejrzyj dokładnie sprężyny czy któraś nie pękła. Jeżeli wyczujesz że strzelanie dochodzi z tego miejsca to trzeba będzie wyjąć MCpherson, rozebrać i zobaczyć co się stało. Ruda też robi swoje, mógł też talerzyk przy łożysku przerdzewieć lub pęknąć. Ale najpierw sprawdź czy to aby to... Pozdrawaim
no Chyba ze sprezyna pekla ale to by tez sie objawialo na dziurach
Temat do zamknięcia przyczyna odnaleziona. Maglownica złom, okazało się że nie było osłony lączącej maglownice z kolumną, Dzięki za odpowiedzi