Witam, mam mały problem otóż urwał mi się wydech(rura środkowa) i wymienił bym tylko to ale że cały wydech już swoje przeszedł więc wymienie cały i tu mam 3 rozwiązania ale nie wiem na które się zdecydować:
1. Zostawić katalizator oraz tłumnik środkowy + jakiś niezły końcowy
2. Wywalić katalizator, zostawić środkowy +jakiś niezły końcowy
3. Wywalić katalizator i środkowy wydech + jakiś niezły końcowy
Które waszym zdaniem rozwiązanie jest najlepsze? Dodam że nie chce żeby po wymianie był za bardzo głośny bo dość dużo jeżdzę i nie chcę za bardzo ogłuchnąć
Czytałe trochę na forach ale nie znalazłem odpowiedzi. Jak taki temat to wywalcie do kosza.
Wydech - wymiana
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wydech - wymiana
qmozesz wywalic srodkowy i kat. Dzwiek sie nei zmieni. Nei ma u siebie tych dwoch elemntów a jedynie koncowy seryjny i nic sie nie podglosnilo. Tak tez mialem kiedys w benzynowcu i tez nie bylo roznicy. Z drugiej strony to jesli kat jest okej to lepiej zeby nie miec problemow go nei usuwac.Dospawal rure i dalej pociagnij do koncowego.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Wydech - wymiana
Tyle że kat jest w każdym miejscu pospawany i gdyby te spawy usunąć to przy nim durszlak to szczelne naczynie. Na liczniku mam ponad 300 tys km więc kat. już dawno zdechł Ja u siebie chce zmienić też końcowy. Jedynie co to średnica zostaje ta sama bo nie mam zamiaru ładować mu 2 lub 3 cali z kwasówy. Mówisz że masz i środkowy i kat wywalony a co na to diagnosta? Bo u mnie zaglądał pod spód. A jakby wywalić bebechy z kata a puszkę załatać i pomalować i przyspawać? Czepiłby się? I tu kolejny problem jakby tak zrobić to trzeba by spawać migomatem a ja mam tylko spawarke transformatorową a rura ma tylko 1.5mm i raczej ją przepali na wylot. Są takie masy uszczelniające do wydechu i czy to zda egzamin zamiast spawów?
Wydech - wymiana
Kiedyś stawiałem transformatorowka. Jak masz wprawe to nie przepalisz. Migiem też można przepalic zresztą. Diagnosta to kolegą ale myślę że nie ma z tym problemu. Ja bym wstawił rurę i tyle.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Wydech - wymiana
wesol pisze:Jak masz wprawe to nie przepalisz.
Spawałem parę razy więc taki dobry to nie jestem xD Co do diagnosty, jak nie zaliczy przeglądu to nie zarobi Jak się uda to może w tym tygodniu się to jeszcze zrobi. Bo taj jak pisałem urwał się na wysokości rury środkowej i jak się mu da to buczy że łeb pęka a mina ludzi jak ruszam z pod świateł bezcennaxD Dzieki za podpowiedź.