Zabrałem się za wymianę amortyzatorów przednic
Wybór padł na kyb standardowe gazowe
W czasie wymiany okazało się ze mam dwie różne sprężyny jedna jest oznaczona kropkami czerwony czerwony zielony , druga zielony niebieski . Prócz tego maja inna średnicę zwoju jeden 12mm drugi 11,5 mm
to by mogło tłumaczy Wrażenie przechylenia samochodu
Pytanie brzmi jakie powinny być sprzodu sprężyny orginalnie lub jakich szukać zamienników jeśli jest sens.
A druga sprawa po wymianie amorkow formę kielichy pocujace amortyzator z karoserią poszły wysoko do góry . Czy to oznacza ze nadają się do wymiany czy też to naturalne zjawisko. Jeśli wymiana to czego szukać
Samochodu się ucze tak ze proszę o wyrozumiałość ,z góry dziękuję
Pozdrawiam Fabiano
Vw Bora 1.6 akl sedan sprężyny przód
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Vw Bora 1.6 akl sedan sprężyny przód
Jeśli chodzi o sprężyny to chyba najrozsądniej byłoby kupić dwie nowe (polecam kyb)...można też dwie używki z jednego auta, ale oryginałów jest tyle różnych że ciężko będzie trafić takie jak miałeś fabrycznie (zamienników jest o wiele mnie, dla mnie to plus bo nie głowię się które wybrać)...i na oryginały już powoli przychodzi czas, że pękają. U mnie jedna z tyłu i jedna z przodu zakończyły żywot...kupiłem komplet nowych ale summa summarum leżą w piwnicy a jeżdżę na gwincie