Vw Bora 1.6 akl sedan sprężyny przód

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Fabiano
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Fabiano » sob sie 02, 2014 22:39

Zabrałem się za wymianę amortyzatorów przednic
Wybór padł na kyb standardowe gazowe
W czasie wymiany okazało się ze mam dwie różne sprężyny jedna jest oznaczona kropkami czerwony czerwony zielony , druga zielony niebieski . Prócz tego maja inna średnicę zwoju jeden 12mm drugi 11,5 mm
to by mogło tłumaczy Wrażenie przechylenia samochodu
Pytanie brzmi jakie powinny być sprzodu sprężyny orginalnie lub jakich szukać zamienników jeśli jest sens.
A druga sprawa po wymianie amorkow formę kielichy pocujace amortyzator z karoserią poszły wysoko do góry . Czy to oznacza ze nadają się do wymiany czy też to naturalne zjawisko. Jeśli wymiana to czego szukać

Samochodu się ucze tak ze proszę o wyrozumiałość ,z góry dziękuję
Pozdrawiam Fabiano

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob sie 02, 2014 22:58

Jeśli chodzi o sprężyny to chyba najrozsądniej byłoby kupić dwie nowe (polecam kyb)...można też dwie używki z jednego auta, ale oryginałów jest tyle różnych że ciężko będzie trafić takie jak miałeś fabrycznie (zamienników jest o wiele mnie, dla mnie to plus bo nie głowię się które wybrać)...i na oryginały już powoli przychodzi czas, że pękają. U mnie jedna z tyłu i jedna z przodu zakończyły żywot...kupiłem komplet nowych ale summa summarum leżą w piwnicy a jeżdżę na gwincie :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”