Mk5 /Leon 1P/ pokolizyjny -nadsterowny przy skręcie w prawo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich. Zakupiłem niedawno Leona II i wg mojej nowo zdobytej wiedzy, jeśli chodzi o płytę podłogową i zawieszenie /oraz wiele innych elementów/ to jest on identyczny z Golfem V. Dla tego więc tutaj zajrzałem bo to forum jest żywsze niż forum Leona . A więc krótko. Zakupiłem Leona 1P skontrolowałem u mechanika i blacharza. Mechanika w miarę OK. Blacharz jednoznacznie wskazał na to, że Leon dostał strzała w lewy tylni błotnik , lewe tylne drzwi i okolice. Nieuszkodzony, niemalowany profil, framuga czy jak to się tam zwie klapy od bagażnika. A więc wszystko wskazuje na to, że lewe tylne koło mocno oberwało. Przy zakupie jazda po autostradzie na w miarę prostych odcinkach z prędkością 170,- km na godzinę. Autko zachowuje się poprawnie. Kupiłem i zaczynam użytkować. Teraz jazda już po nie tak prostej drodze jak autostrada. I tu się okazuje, że Leon na zakrętach w prawo przy większej prędkości tak jakby traci przyczepność. Ucieka tył, słychać odgłos tarcia opon typowy przy początkach utraty przyczepności. Myślę sobie, może to subiektywne odczucie bo przesiadłem się z może i starej 17 letniej Hondy ale z niższym zawieszeniem a Leon ma wyższe i łatwiej traci przyczepność . Daje na próbę koledze, który jeździ stara Polówką. I potwierdza, przy jeździe nawet przy dużej prędkości ale bez przeciążeń Leon zachowuje się okej, ale jak się już wchodzi w zakręt czy przy 30/35 km/h i 90 stopniach czy większej ale o mniejszym koncie /ważne, że siła odśrodkowa jest spora/ to ewidentnie samochód jest nadsterowny i tył wpada w poślizg. Dodaje, że testy były prowadzone na równej,gładkiej nawierzchni , dobrze wyprofilowanych zakrętach i na markowych nowych oponach. Co może być przyczyna takiego zachowania samochodu. Od czego zacząć szukanie przyczyny?
Od geometrii i elementów zawieszenia - najpierw tyłu
Witam ponownie. W piątek byłem na trzepakach. Wyniki zbieżności :tył idealna,przód tak samo. Jeśli chodzi o amory to podam to co wyświetliło się na wyświetlaczach od trzepaków. Przód lewy i prawy prawie 60 , tył lewy 28 prawy 22 . Diagnosta stwierdził że z takim wynikiem prawego tylnego amora gdyby opisane zjawisko objawiało się przy ostrym skręcie w lewo to by pasowało , ale ono istnieje silnie nasilone przy skręcie w prawo. Przy skręcie w lewo mam wrażenie że też jest ale nie tak silne jak przy skręcie w prawo. Jakieś sugestie za co teraz się brać? I pytanko, . Czy tylna belka może być krzywa skoro zbieżności idealna a jazda po autostradzie przy 170 km/h prawidłowa. Można puścić kierownice i pojedzie prosto. I jeszcze jedno . Skoro przy skręcie w prawo /w lewo też ale słabiej/ samochód zachowuje się tak jakby lewe tylne koło miało za miękkie i za bardzo się uginające się zawieszenie to utwardzenie tylnego zawieszenia coś pomoże?
To Ty nie sprawdzałeś przy zakupie czy on sam prosto jedzie , amorki 28 i 22 przecież ich już praktycznie nie ma , chyba ktoś po dzwonie go poskładał na częściach ze złomu
[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]
Re: Mk5 /Leon 1P/ pokolizyjny -nadsterowny przy skręcie w pr
Przy zakupie sprawdzałem na autostradzie jak się prowadzi. I o ile jedzie się po w miarę prostych odcinkach , gdzie przeciążenie na łukach tylko nie znacznie przechyla samochod to jedzie prawidłowo. Jak odcinek jest całkowicie prosty to przy dużej prędkości ok. 170 km/h można puścić kierownicę i jedzie całkiem prosto. Nie wpadłem na pomyśl przy zakupie , żeby sprawdzić jak się samochód zachowuje przy dużych przeciążenia na zakrętach bo i nie bardzo miałem gdzie w biały dzień robić piruety. Więc wnioskuje, że wynik tylnich amrów 28/22 to wyniki fatalny . W takim razie kolejna rzecz, która zrobię za kilka dni to wymiana amortyzator tylnych i jak nie pomoże to się odezwę. A mógłbyś odpowiedzieć na moje pytania z poprzedniego posty? Czy jest możliwe, żeby belka tylna była skrzywiona a mimo to samochód na prostych odcinkach przy dużej prędkości bez przeciążeń bocznych jechał w pełni poprawnie? Bo mam niejasne podejrzenie, że naprawiany był po bele jak. Z stąd tez cena Leonka była niższa od tzw igieł z tego samego rocznika o ok. 8 tyś złotych. Żeby się nie okazało, że co tanie to drogie i w konsekwencji te tysiące będę musiał dołożyć A skoro już będę wymieniał amory to czy warto kupić twardsze amory i sprężyny na tył? Poprawi to stabilność? Oczywiście o ile są takie co nie obniżają zawieszenia a są twardsze.
jak nie masz pewnego żródła od kogo auto kupiłeś jak jest naprawione i jak wyglądało przed naprawą to pierwsze co geometria podwozia . Jak magicy założyli amorki o skuteczności średnio 25 % to tam jest wszystko możliwe i że tylko na sztukę zrobiony . Belka może być krzywa może być przesunięta różne dziwne rzeczy mogą być . Amorki kup dedykowane i sprężyny też pod model . Jak chcesz twardsze to tylko niższe ale to byś musiał wszystkie wymienić + sprężyny bo te amorki z przodu tez długo nie pożyją .
Ale pierw porządna geometria podwozia bo jak się okażę , że masz auto krzywe to może uda się odzyskać pieniądze i go zwrócić .
Szczerze jak tak auto sprawdzałeś jak opisujesz to można by Ci sprzedać auto i z 4 pospawane i byś nie wiedział a ten blacharz i mechanik jakiś lewy chyba był
Ale pierw porządna geometria podwozia bo jak się okażę , że masz auto krzywe to może uda się odzyskać pieniądze i go zwrócić .
Szczerze jak tak auto sprawdzałeś jak opisujesz to można by Ci sprzedać auto i z 4 pospawane i byś nie wiedział a ten blacharz i mechanik jakiś lewy chyba był
[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]
Co rozumiesz przez "porządna geometria" podwozia? Bo trzepaki i kontrole zbieżności zrobiłem. Jak napisałem wcześniej zbieżność na przodzie i tyle idealna, a amorki z tyłu kiepściutkie. Co tu jeszcze można zrobić? Mierzenie płyty podłogowej czy coś w ten deseń? I gdzie to można wykonać? Bo sugerujesz, żeby aktualnie nie wymieniał amortyzatorów do puki nie ustalę stanu podwozia.
geometria podwozia rozumiem przez zmierzenie punktów bazowych konstrukcyjnych czy jak tam chcesz je nazwać czy odległości są takie same jak zakłada producent . Z zewnątrz może być ładny a pod spodem elementy zdeformowane żle wyciągnięte itp . To jest podstawa jaką się powinno zrobić przy kupnie bitego auta