Chrobotanie przy większej prędkości

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

buq1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: buq1 » wt wrz 24, 2013 12:12

Witam,

Jak w temacie, gdy jadę na pierwszym, drugim i trzecim biegu to wszystko jest ok i nic nie słychać. Gdy najadę na nierówności to też nic nie słychać więc zawieszenie jest chyba w porządku.
Natomiast przy większych prędkościach jadąc po dobrej drodze coś stuka/chrobocze mi pod autem.
Wcześniej słyszałem czasami jakieś głuche stuki z pod auta, dziś jadąc prostą drogą do pracy zaczęło stukać/chrobotać jakby z prawej strony z pod auta.

Mój golf to golf 3 TD 1,9

Czy może ktoś pomóc? Szukałem na forum i nie znalazłem podobnego tematu z trzeszczeniem/chrobotaniem przy wyższej prędkości.
Autem dojeżdżam do pracy i jest mi ciągle potrzebne, więc może uda się zdiagnozować to i szybko samemu naprawić.

A i dodam że przejeżdżając dla testu przez przejazd kolejowy(przejazd robiony jakiś rok temu) nie było słychać żadnych odgłosów z zawieszenia.
również jadąc po kostce brukowej na pierwszych 3 biegach była cisza.

Please help

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » wt wrz 24, 2013 14:27

polecam wymienić przednie łożyska:)

buq1
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Chrobotanie przy większej prędkości

Post autor: buq1 » wt wrz 24, 2013 22:40

łożyska?

Parę osób mówiło mi że to przegub jest uszkodzony i lata dając taki odgłos.

Mam nadzieję, że mechanik szybko zlokalizuje te źródło stukania i nie wdam się w zbędne koszty.

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » śr wrz 25, 2013 07:25

Aby sprawdzić przegłub należy skręcić koła max w lewo i ruszać autem. Jak puka, Prawy przegłub do wymiany, druga strona odwrotnie.

Ale z tego co ty piszesz to nie stuka ci przy ruszaniu tylko przy szybszej jeździe. Przerabiałem to u siebie. 1. że ta duża nakrętka była luźna(która trzyma przegłub do piasty) 2 że łożysko było padnięte.

Aby sprawdzić czy nakrętki nie masz luźniej po prostu poszarp kołem "do siebie" jeśli będzie luz, masz przyczyne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”