śruba skrzyni biegów + silnika

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
McW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: McW » ndz maja 19, 2013 01:03

Witam.

Na wstępie napisze, ze chodzi o golfa IV AJM 115 km 6 biegów. Problem zaczal sie jakis rok temu. Jechalem samochodem nagle silnik zaczal strasznie wyc, nie bylo trzasku ani nic tylko zaczelo robic sie glosno itd. przy dodawaniu gazu na postoju strasznie kolysalo silnikiem. Autko oddalem do mechanika ktory stwierdzil ze urwala sie sruba ktora laczy silnik ze skrzynia biegow. Chlop przewiercil to i wkrecil wieksza (przynajmniej tak twierdzil). W tym roku stalo sie dokladnie to samo, tym razem powiedzial ze wkrecil jeszcze wieksza srube ale nastepnym razem bedzie do wymiant cala skrzynia. Moje pytanie brzmi: czy jest to mozliwe ze silnik jest polaczony ze skrzynia TYLKO jedna sruba? Czy mechanik mnie robi w konia? Troche zglupialem od tego wszystkiego bo wydaje sie to co najmniej dziwne ze jest tam tylko jedna sruba ktora to wszystko trzyma. Wymiana calej skrzyni zdecydowanie mnie szokuje i nie wiem co robic a czuje, ze jak stalo sie to 2 razy to moze to sie stac i nastepny.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » ndz maja 19, 2013 08:39

Hmm to ja powiem swoje zdanie na ten temat:) Ok skoro już 'śruba się urwała' to po co rozwiercać i wkręcać większą? NIe można dać oryginalnej? A może bardzo mu się śpieszyło i nie miał takiej jak trzeba pod ręką, wywiercił i dał większą. Skrzynia biegów trzyma się na kilku lub kilkunastu śrubach nie powiem dokładnie bo nie wiem ale na pewno nie na jednej! Więc nawet jeśli jedna śruba by CI jakimś cudem "pękła" to nie poczuł byś chyba nawet tego... Pierwszy raz słyszę o tym żeby śruba skrzynia-silnik pękała, i to dwa razy. Dla mnie to by bardziej wyglądało na dwumas jeśli taki masz w skrzyni. Wszystkie objawy do siebie pasują. Na początek jednak proponował bym zmienić mechanika. To tylko moje zdanie jeśli nie mam racji niech inni się wypowiedzą i mnie poprawią, pozdrawiam :pub:

Awatar użytkownika
McW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: McW » ndz maja 19, 2013 19:05

Podobno urwala sie w takim miejscu ze nie dalo sie jej wykrecic dlatego wywiercil wiekszy otwor. Dwumasa wudaje sie dzialac bez problemu, z drugiej strony jesli by calkiem padla to chyba jakas prowizorka by tego nie naprawila tylko by powiedzial ze dwumas do wymiany chyba ze mu sie nie chce z tym bawic. Na dniach pojade do innego mechanika i sprawdze co mi powie. Dam znac co i jak chyba ze ktos ma inne sugestie.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz maja 19, 2013 21:17

A jesteś pewny, że nie chodziło o dolną łapę skrzyni biegów... Bo albo Ty coś źle zrozumiałeś, albo mechanik robi Cię w konia, skrzynia do silnika przykręcona jest kilkoma śrubami mógłbyś i dwie wykręcić i pewnie nic by się nie stało. Poza tym zerwanie tylko jednej jest praktycznie niemożliwe, chyba że podczas odkręcanie, ale nie przez drgania silnika...

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » ndz maja 19, 2013 22:12

italiano_83, Popieram Twoją wypowiedź, i zgadzam się z nią w 100% :pub: Zobaczymy co koledze powie inny mechanik:)

art_2008_a_
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: art_2008_a_ » wt maja 21, 2013 07:55

italiano_83 pisze:A jesteś pewny, że nie chodziło o dolną łapę skrzyni biegów... Bo albo Ty coś źle zrozumiałeś, albo mechanik robi Cię w konia,
też mi się wydaje, że chodzi o łapę skrzyni bo tu nie ma innej opcji

albo mechanik jest totalnym idiotą

tak czy inaczej zmiana mechaniora obowiązkowa.
McW pisze:W tym roku stalo sie dokladnie to samo, tym razem powiedzial ze wkrecil jeszcze wieksza srube ale nastepnym razem bedzie do wymiant cala skrzynia.
jeśli to chodzi o łapę skrzyni to się ją przewierca na wylot i daje zwykłą śrubę z nakrętką i po sprawie. :hmm: Żadne tam coraz większe śruby

Awatar użytkownika
McW
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: śruba skrzyni biegów + silnika

Post autor: McW » wt maja 21, 2013 22:09

art_2008_a_ pisze:
italiano_83 pisze:A jesteś pewny, że nie chodziło o dolną łapę skrzyni biegów... Bo albo Ty coś źle zrozumiałeś, albo mechanik robi Cię w konia,
też mi się wydaje, że chodzi o łapę skrzyni bo tu nie ma innej opcji

albo mechanik jest totalnym idiotą

tak czy inaczej zmiana mechaniora obowiązkowa.
McW pisze:W tym roku stalo sie dokladnie to samo, tym razem powiedzial ze wkrecil jeszcze wieksza srube ale nastepnym razem bedzie do wymiant cala skrzynia.
jeśli to chodzi o łapę skrzyni to się ją przewierca na wylot i daje zwykłą śrubę z nakrętką i po sprawie. :hmm: Żadne tam coraz większe śruby
Drugi mechanik mówił że jest to prawdopodobie śruba trzymająca łape w miejscu metalowej blaszki Obrazek.
W przyszłym tyg ma mi to zobaczyć. Zastanawia mnie czy przewiercenie dziury na wylot nie koliduje z niczym? Przecież w skrzyni chyba jest olej czy się mylę? Nic sie nie stanie? Myślałem że tam wszystko jest po niemiecku czyli na styk :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”