stuk przy ruszaniu kierownica (filmik)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam
Mam stuk przy szybkim ruszaniu kierownica, diagnoza wskazala prawy drazek kierowniczy gdyz byl luz gdy lapalo sie kolo na godzinie 3 i 9.
Dzis wymienilem oba drazki, koncowki, sworznie i tylne tuleje wahaczy, i teraz jak lapie za kolo to luzu nie ma ale jak postawie auto na ziemi dalej stuka , prosze o porade
Tutaj filmik
[youtube][/youtube]
Mam stuk przy szybkim ruszaniu kierownica, diagnoza wskazala prawy drazek kierowniczy gdyz byl luz gdy lapalo sie kolo na godzinie 3 i 9.
Dzis wymienilem oba drazki, koncowki, sworznie i tylne tuleje wahaczy, i teraz jak lapie za kolo to luzu nie ma ale jak postawie auto na ziemi dalej stuka , prosze o porade
Tutaj filmik
[youtube][/youtube]
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: stuk przy ruszaniu kierownica (filmik)
Dzieki , myslisz ze da sie skasowac na tyle by tak nie stukalo ? . Luzu na kierownicy nie mam , czy jazda z tym jest niebezpieczna ?Michał_1977 pisze:Trzeba skasować luz między zębny na maglownicy.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nie wpadało Ci koło kierowcy w drgania wcześniej podczas hamowania ?CzapCzap pisze:czy jazda z tym jest niebezpieczna
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie , jezdzi sie dobrzeitaliano_83 pisze:Nie wpadało Ci koło kierowcy w drgania wcześniej podczas hamowania ?CzapCzap pisze:czy jazda z tym jest niebezpieczna
Tylko ten stukot , oczywiscie nacodzien tak nie majtam kierownica energicznie, ale czesto przy wolnych manewrach czuc ze cos jest nie tak z tym ukladem kierowniczym , tak jakby za lekko chodzil i nie byl 100% precyzyjny . No ale jezdzi sie noramalnie, nie czuc luzow.
-
- Nowicjusz
Mam podobny problem. Tez stuka mi coś od strony kierowcy. Jak ruszam kierownicą na postoju to stuka jakby drążek od strony kierowcy. W czasie jazdy stuki są słyszalne tylko przy małej prędkości (do 20 km/h) na wybojach i słychać je od podłogi po stronie kierowcy. Rozkładam ręce bo już wymieniłem gumy na stabilizatorze, łożyska i gumy na amorach więc zostaje drążek albo magiel. Tylko jak odróżnić usterkę magla od usterki drążka kier. i które z nich stuka??
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przyjzawszy sie blizej problemowi , jestem prawie pewny ,ze winna jest nylonowa tuleja przez ktora wysuwa sie ramie z przekladni , strona lewa. No ale coz z tym mozna zrobic ? , mozna dorobic nowa, badz obrocic stara. Tylko jak to zrobic ????
Ostatnio zmieniony pt mar 15, 2013 14:22 przez CzapCzap, łącznie zmieniany 2 razy.
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Podglądałem temat... Przerabiałem temat maglownic i generalnie w środku nie ma co stukać. Jedyna możliwość to właśnie ta tuleja, kiedy jest zbyt zużyta ramię stuka o tuleję.
Generalnie jest to do zrobienia i to tanim kosztem. Bez problemu można wytoczyć nową z bakielitu lub jakiegoś innego twardego cholerstwa. Magiel niestety musisz rozebrać cały bo prawdopodobnie na samochodzie nie wybijesz całej tulei... I jak już byś miał rozebrany magiel i listwy nie będą skorodowane to za jedną robotą wymieniłbym uszczelniacze...
Generalnie jest to do zrobienia i to tanim kosztem. Bez problemu można wytoczyć nową z bakielitu lub jakiegoś innego twardego cholerstwa. Magiel niestety musisz rozebrać cały bo prawdopodobnie na samochodzie nie wybijesz całej tulei... I jak już byś miał rozebrany magiel i listwy nie będą skorodowane to za jedną robotą wymieniłbym uszczelniacze...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
to stukanie to nic innego tylko łożysko na poduszce amortyzatora panowie
StreetRacer
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dzieki , brzmi ciezko , narazie bede to odwlekal , nie jest to niebezpieczne.Fafik258 pisze:Podglądałem temat... Przerabiałem temat maglownic i generalnie w środku nie ma co stukać. Jedyna możliwość to właśnie ta tuleja, kiedy jest zbyt zużyta ramię stuka o tuleję.
PIsalem juz w tym temacie, ze te czesci ktore wymieniasz sa nowe....StreetRacer86 pisze:a to co na filmiku stuka to drążek albo gałka