łożyska w przedniej piaście

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Krzysztof2206
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzysztof2206 » sob sty 05, 2013 19:07

Witam! Jestem posiadaczem golfa IV z 2001 r. 1.9tdi 115KM. Dziwi mnie że muszę wymienić łożyska raz w roku. Dodaję że jeżdżę na 17 calowych felgach. Czy jest to przyczyna? Czy coś jest nie tak? łożyska z górnej półki - SKF. Co o tym sądzicie?

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » sob sty 05, 2013 20:57

Wiadomo że wieksze felgi wpływają na zużycie podzespołów ale rok to troche za krótko może zmien producenta albo mechanika zły montaż też skróci żywotność łożyska!

Krzysztof2206
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzysztof2206 » sob sty 05, 2013 21:06

co do mechanika jestem pewny a co do jakości łożysk również,bo miałem już dużo razy do czynienia z tą marką (firmą) i mnie nie zawiodła a po drugie to były najdroższe łożyska, co poniekąd mówi o jakości. A poza tym 17 cali to nie jest aż tak przerażająco dużo. Moj znajomy jezdzi na 19-stkach i nie ma takich problemów, co właśnie mnie dziwi. Naprawdę nie mam pojecia co jest grane wiec prosze o propozycje rozwiązania problemu

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Post autor: cinek2004 » sob sty 05, 2013 21:35

Musi byc cos nie tak z montazem. Moze za mocno dokreca.

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » sob sty 05, 2013 22:37

Tak sie składa że kiedyś wymieniałem w scenicu z tyłu , 3 szt ze sklepu brałem i na końcu przy gosciu co sprzedawał bo co założyłem nowe i kulnełem kołem to chałasowało gorzej niż stare i na starym zostało bo więcej już niemiał na półkach dopiero jak zamówił nowy żut łożysko było ok. A co do montażu nietrudno uszkodzić łożysko! powiec jeszcze czy wymieniasz dwa czy tylko jedno to samo łożysko z tej samej strony?

Awatar użytkownika
luki3485
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: luki3485 » ndz sty 06, 2013 10:20

Też obstawiam montaż ja wymieniłem 1,5 roku temu i nic takiego się nie dzieje.

Krzysztof2206
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzysztof2206 » ndz sty 06, 2013 10:25

wymieniam zawsze dwa łożyska na przedniej osi, na tylnej osi nie były wymieniane dobre parę lat i jest w porządku, ciągle wymieniam z przodu i mam wrażenie ze jedno zużywa się bardziej bo przy skręcie w lewo huczy mocniej.

Awatar użytkownika
szpieg
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szpieg » ndz sty 06, 2013 13:32

sprawdz zbieżność, nie scina opon ? założyć nieprawidłowo tego łożyska sie nie da ani zbyt mocno dokrecic, bo to jest lozysko dwurzędowe
mozliwe ze auto przyzyło jakis dzwon i kąty nie sa idealne i dzieki temu łożyska szybciej sie zuzywaja

Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » ndz sty 06, 2013 13:37

Wymieniaj zawsze tylko te które huczy bo nowe niewytrzyma tyle co orginalne bo zdaża sie że jedna strona na org. jeżdzi długo a tam gdzie była wymiana łożyska to już 2 albo 3 łozysko siada! może zmien producenta na próbę! No i jak wymieniasz dwa to oby dwa huczą ?

Krzysztof2206
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzysztof2206 » ndz sty 06, 2013 15:37

zbieżności pilnuje, opony sie nie ścierają. Obydwa huczą, ewentualnie jedno bardziej drugie mniej, ale tak czy owak obydwa sie zużywają w ekspresowym tempie

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » ndz sty 06, 2013 19:44

Stawiam na montaż to niemożliwe że dwa naraz się sypią może wymień na dwoje różnych producentów!

adam aa22
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: adam aa22 » śr sty 16, 2013 22:36

A ja miałem następujący przypadek z łożyskiem w przednim kole. Co prawda to nie był VW tylko ford ale piasty wygladają podobnie i łozyska są takie same czyli dwurzedowe. W prawym kole ciagle był problem z łożyskiem, najpierw jakieś nie markowe załozyłem, po kilku miesiacach SKF i nic to nie dało. Okazało się, że z jakiegoś powodu piasta była zniekształcona tzn łożysko jest powiedzmy idealnie okrągłe a moja piasta po zmierzeniu przez tokarza średnicówką była jajkiem róznice siegały 0,05 mm albo i wiecej już nie pamiętam dokładnie. W takim przypadku jak wciskasz okrag w jajowaty otwor to chocby nie wiem jakiej firmy to łozysko było to nie wytrzyma za długo. Można oddać piastę do honowania, ale wszystko zależy od tego jak dokładnie ktoś to zrobi. Lepiej jest poszukać innej piasty nawet razem z używanym oryginalnym łożyskiem. Dlużej wytrzyma niż nie jedno nowe. Ja wtedy tak zrobiłem i problem zniknął. Przyczyna zniekształcenia piasty może byc dzwon albo nawet wjechanie rozgrzanym kołem w duza kałuże.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”