Golf IV i trzesienie kierownica.

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Szerszen93
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Szerszen93 » wt gru 18, 2012 14:06

Witam. Mam problem tak jak w tytule. Podczas hamowania trzesie mi kierownica. Wymianiajac klocki i tarcze z przodu zauwazylem taka rzecz, przy demontazu starych tarcz i klockow zauwazylem ze mam luz na amortyzatorze, tzn w tym miejscu na zdjeciu http://zapodaj.net/71ca869436f1a.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false; . Zdjecie robione jest jak samochod juz byl opuszczony stal na kolach. Moje pytanie jest takie czy ta przerwa na zdjeciu co pokazalem jest prawidlowa czy w tym miejscu powinna byc jakas guma? Mam nadzieje ze dobrze opisalem w razie niezrozumienia prosze pw albo odpisac w temacie. Z gory dzieki:) Z tego co pamietam w golfie III nie bylo zadnego luzu. I jeszcze jedno czy od takiego trzesienia kierownica mozliwe jest zapalenie sie kontrolki od ESP ?

Awatar użytkownika
dr.house
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dr.house » wt gru 18, 2012 17:33

miejsce ktore pokazales czesto w golfach sie wyrabia, musisz wymienic poduszke i lozysko amortzatora i moze to byc przyczyna drgan kierownicy, a do to tego esp to raczej nie :P

Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » wt gru 18, 2012 19:05

A przed wymianą tarcz też trzęsło kierownicą?

Szerszen93
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Szerszen93 » wt gru 18, 2012 20:13

Tez trzeslo. Dopiero dzisiaj wymienilem bo sadzilem ze to jest przyczyna tego trzesienia ale zauwazylem co innego. Narazie nie mam jak sprawdzic bo drogi sa zasypane a trzesienie bylo odczywalne jak np z predkosci 100km/h hamowalem. przy mniejszych nie wyczuwalem tego.

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » wt gru 18, 2012 20:19

Czy dobrze oczyściłeś piasty z rdzy i nalotu? wystarczy troche brudu i tarczki będą biły!a co do esp albo naruszyłeś czujnik abs albo gdzieś coś z wtyczką albo kablam przy czujniku!

Szerszen93
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Szerszen93 » wt gru 18, 2012 20:27

ESP mi sie wlaczalo nawet i przed wymiana tarcz i klockow. Co do wyczyszczenia nalotu i rdzy tak zrobilem to :) podlaczalem pod kompa samochod i wykazal czujnik g85 to jest od ESP sadze ze przez te trzesienie przy hamowaniu ten czujnik "glupial" i przez to moze sie zalaczal.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”