Obwieszony silnik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Obwieszony silnik
Witam wszystkich. W zeszłym tygodniu stałem się szcześliwym, a może i nie szcześliwym posiadaczem VW Golf 4 1.4 16V. Dziś wracając z zakupów wypadł mi z pod silnika przedstawiony element http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43f ... 7cb36.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Po zajrzeniu pod maskę widać że silnik jest mocno obwieszony. Moje pytanie brzmi co to za element i w jaki sposób (ile elementów) wchodzi w mocowanie silnika w powyższym modelu. Silnik w 2005r był wymieniany na APE z powodu nie zbyt dobrej kondycji.
Po zajrzeniu pod maskę widać że silnik jest mocno obwieszony. Moje pytanie brzmi co to za element i w jaki sposób (ile elementów) wchodzi w mocowanie silnika w powyższym modelu. Silnik w 2005r był wymieniany na APE z powodu nie zbyt dobrej kondycji.
Obwieszony silnik
Witaj, jest to element poduszki silnika:
http://allegro.pl/vw-golf-iv-1-4-16v-po ... 13268.html" onclick="window.open(this.href);return false; Jak na tym zdjęciu. Możliwe, że wystarczy to po prostu wsadzić na swoje miejsce i przykręcić
http://allegro.pl/vw-golf-iv-1-4-16v-po ... 13268.html" onclick="window.open(this.href);return false; Jak na tym zdjęciu. Możliwe, że wystarczy to po prostu wsadzić na swoje miejsce i przykręcić
-
- Nowicjusz
Obwieszony silnik
Na ilu elementach jest mocowany silnik? Jest tego jedna sztuka? czy może wiecej? Nie mogę znależć w jakim miejscu to powinno być zamontowane.
Obwieszony silnik
Silnik mocowany jest na 3 elementach: poduszka obok rozrządu, poduszka przy skrzyni biegów oraz poduszka pod skrzynią biegów (mocowana do belki zawieszenia). Która strona jest "obwieszona"? Od rozrządu, czy od skrzyni biegów?
-
- Nowicjusz
Obwieszony silnik
Tak myślałem ale nie byłem pewien.
Czyli prawa strona - łoże silnika, lewa strona - łoże skrzyni.
Łapa od strony silnika oderwała się od bloku silnika i wypadła z mocowania. Gdy spojrzałem pod auto widzę, że na jednym mocowaniu się trzyma i to jest środek mocowany do belki. Łoże skrzyni od strony kierowcy jest ok. Podejrzewam że gumy mogły być już na tyle stare że powodowały duże drgania,do tego do silnika przykręcone na 1 śrubę zamiast dwóch i się wysmykło. Czy te gumy co są w środku są wymienne? Czy trzeba kupić całe łoże?
Czyli prawa strona - łoże silnika, lewa strona - łoże skrzyni.
Łapa od strony silnika oderwała się od bloku silnika i wypadła z mocowania. Gdy spojrzałem pod auto widzę, że na jednym mocowaniu się trzyma i to jest środek mocowany do belki. Łoże skrzyni od strony kierowcy jest ok. Podejrzewam że gumy mogły być już na tyle stare że powodowały duże drgania,do tego do silnika przykręcone na 1 śrubę zamiast dwóch i się wysmykło. Czy te gumy co są w środku są wymienne? Czy trzeba kupić całe łoże?
Re: Obwieszony silnik
sektor_bdg pisze: Łapa od strony silnika oderwała się od bloku silnika i wypadła z mocowania
Oderwała się od bloku? nie wiem, co przez to rozumieć, ale mam nadzieje, że blok silnika jest cały. Jeżeli uszkodzeniu uległa tylko poduszka, to lepiej wymienić całą (możliwe, że samą gumę da się kupić), jeżeli będziesz kupował, to nie oszczędzaj na tym, bo złej jakości poduszka będzie przenosiła drgania na nadwozie. Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Obwieszony silnik
Tak oderwała się bo była zamocowana na 1 śrubę. Nie wiem czy ten drugi gwint wogóle jest. Widać jakby ktoś go zaślepił czymś w rodzaju masy klejąco uszczelniającej. Jeśli okaże się że blok silnika jest pęknięty to załamka. Jak narazie to muszę załatwić lawetę i pędzić do mechanika,bo pod blokiem nic nie zdziałam. Dziękuję za pomoc i cenne informację.
-
- Nowicjusz
Obwieszony silnik
Autko odebrane. Blok silnika przy mocowaniu nawiercony na wylot (gwintu już tam wcale nie było) i łapa teraz trzyma jak ta lala na 2 śrubach
To była szybka akcja a jaki portfel lżejszy
To była szybka akcja a jaki portfel lżejszy