Witam;)
Mam problem ze wspomaganiem kierownicy w moim golfie III 95r, 1.6b typ silnika AEA. Odkąd teraz jest zimno w nocy i odkąd auto postoi w garażu dzień dwa lub trzy to przy pierwszym wyjeżdżaniu z garażu kierownicą kręci sie okropnie ciężko, gorzej niż w starym ciągniku;/ Ale po kilku *#cenzura#* kier w prawo w lewo itp wszystko wraca do normy ale wsp i tak nie chodzi za lekko bo w innych mk3 zauważyłem że lecej kręci się kierownicą. Co moze być przyczyną? Wadliwa pompa? przekładnie? czy też może wymienić płyn który już nie wygląda za ciekawie. Co o tym sądzicie? Piszcie, z góry dzięki za przydatne porady;) Pzdr dla posiadaczy VW;)
Ciężko chodzi wsp kier po dłuzszym postuju. Golf mk3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Łukasz1992
- Mały gagatek
- Auto: Mk 3 TDI
- Silnik: 1Z
Moje czerwone mk3 w tdi-ku
viewtopic.php?f=88&t=621246
To najtańsza i najprostsza opcja .Łukasz1992 pisze:czy też może wymienić płyn który już nie wygląda za ciekawie
Powinno sie go wymieniać mniej więcej co 60 tys km.
Jak niepomoże będziemy mysleć dalej .
- Łukasz1992
- Mały gagatek
- Auto: Mk 3 TDI
- Silnik: 1Z
Dobrze tak też zrobię;) a jakim płynem radziłbyś go teraz zalać?
Moje czerwone mk3 w tdi-ku
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
Febi, najprawdopodobniej zielony. Musisz sprawdzić, jakiego koloru jest płyn, który masz obecnie wlany.
Tak jest.xlsss pisze:Febi, najprawdopodobniej zielony
Febi zielony Nr. 06162 .
witam, ja jestem świeżo po wymianie.
miałem podobny objaw, poza tym przy kręceniu kierownicą występowało 'buczenie' a przy dokręceniu kierownicy maksymalnie w lewo lub prawo strasznie popiskiwało.
wymieniłem płyn VW G004000 (30pln/l) oraz pasek wspomagania Conti (10pln), po wymianie wszystko ucichło a kierownica chodzi dużo lżej.
ze swojej strony polecam ten niekosztowny (a u mnie skuteczny) zabieg
miałem podobny objaw, poza tym przy kręceniu kierownicą występowało 'buczenie' a przy dokręceniu kierownicy maksymalnie w lewo lub prawo strasznie popiskiwało.
wymieniłem płyn VW G004000 (30pln/l) oraz pasek wspomagania Conti (10pln), po wymianie wszystko ucichło a kierownica chodzi dużo lżej.
ze swojej strony polecam ten niekosztowny (a u mnie skuteczny) zabieg