Czy w ten sposób nie uszkodzą mi przednich łożysk
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
2,5 tyg temu samochód (Golf Variant kombi, Diesel 1,9 l/81 kW, turbodoładowanie) stracił napęd - nie było transmisji między silnikiem, a skrzynią biegów. Myślałem , że to sprzęgło. Po 3 dniach opieszałej diagnostyki okazało się że pęknięty jest wał korbowy [nie brak oleju (zatarcie), a zmęczenie]. Kiedy nazajutrz pojechałem do warsztatu zobaczyłem że samochód był zestawiony z podnośnika, i stał na kołach. Nie byłem tym zdziwiony, ale wyjęciem silnika - tak... Poszukuję na własną rękę silnika i byłem na kilku szrotach. 1-n z rozmówców był zdziwiony, że majster (jest więcej nieobecny, bo ciągnie go morze - niż obecny), a raczej jego domorośli pracownicy wyjęli silnik i zdjęli samochód z podnośnika. Po wyjęciu przegubów, narazili stożkowe łożyska przednich kół na zniszczenie. Mnie też wydaje się, że powinni wyjąć dopiero uszkodzony silnik, gdyby był w zanadrzu "nowy", a nie coś robić, aby jakoś wypełnić godziny.Czy takie macie opinie?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Z przodu są łożyska dwu-rzędowe kulowe.Van Groningen pisze: Po wyjęciu przegubów, narazili stożkowe łożyska przednich kół na zniszczenie
- Paweł Marek
- V.I.P.
Zasada jest taka że nie powinno się przetaczać samochodu bez nakrętek przegubów bo może to zniszczyć łożyska dwurzędowe które nie powinny pracować bez naprężenia nakrętką. W praktyce podejrzewam że nic się łożyskom nie stało, zwłaszcza że silnik już ich nie obciąża, chociaż sam nie mam doświadczenia bo trzymam się zalecenia serwisówki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.