Czy w ten sposób nie uszkodzą mi przednich łożysk

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Van Groningen
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Van Groningen » pn sie 20, 2012 23:05

2,5 tyg temu samochód (Golf Variant kombi, Diesel 1,9 l/81 kW, turbodoładowanie) stracił napęd - nie było transmisji między silnikiem, a skrzynią biegów. Myślałem , że to sprzęgło. Po 3 dniach opieszałej diagnostyki okazało się że pęknięty jest wał korbowy [nie brak oleju (zatarcie), a zmęczenie]. Kiedy nazajutrz pojechałem do warsztatu zobaczyłem że samochód był zestawiony z podnośnika, i stał na kołach. Nie byłem tym zdziwiony, ale wyjęciem silnika - tak... Poszukuję na własną rękę silnika i byłem na kilku szrotach. 1-n z rozmówców był zdziwiony, że majster (jest więcej nieobecny, bo ciągnie go morze - niż obecny), a raczej jego domorośli pracownicy wyjęli silnik i zdjęli samochód z podnośnika. Po wyjęciu przegubów, narazili stożkowe łożyska przednich kół na zniszczenie. Mnie też wydaje się, że powinni wyjąć dopiero uszkodzony silnik, gdyby był w zanadrzu "nowy", a nie coś robić, aby jakoś wypełnić godziny.Czy takie macie opinie?

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Silnik: CFGB
Kontakt:

Post autor: waski1 » wt sie 21, 2012 07:19

Van Groningen pisze: Po wyjęciu przegubów, narazili stożkowe łożyska przednich kół na zniszczenie
Z przodu są łożyska dwu-rzędowe kulowe.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt sie 21, 2012 16:28

Zasada jest taka że nie powinno się przetaczać samochodu bez nakrętek przegubów bo może to zniszczyć łożyska dwurzędowe które nie powinny pracować bez naprężenia nakrętką. W praktyce podejrzewam że nic się łożyskom nie stało, zwłaszcza że silnik już ich nie obciąża, chociaż sam nie mam doświadczenia bo trzymam się zalecenia serwisówki

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”