Dźwięk z przodu podobny do uszkodzonego sworznia wahacza

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » pn lip 02, 2012 18:42

Witam. Od jakiegoś czas mam problem, z przodu zawieszenia dochodzi taki dziwny dźwięk.. Kurcze ciężko go określić, to nie jest takie stukanie, skrzypienie też nie.. Takie głuche dzwonienie.. Może.. Kiedyś podobny dźwięk miałem i jak się okazało, miałem duuży luz na sworzniu wahacza, wymieniłem od razu z końcówką drążka i ustawiłem zbieżność (znaczy mechanik oczywiście). Teraz dźwięk jest prawie podobny, występuje jak jadę po dołkach, nie ważne czy na luzie czy na biegu, oraz jak dodam więcej gazu na wysokim biegu przy niskich obrotach (poniżej 1300-1400, wtedy prawie dzwoni). Myślałem że to przegub ale na skręconych kołach tego nie występuje takie terkotanie, oraz ten dźwięk występuje przy jeździe na luzie. Co to może być? Żadnych luzów tam nie widziałem, dźwięk dochodzi z lewej strony przy otwartej szybie, chociaż i przy zamkniętej słychać. Dużo tam elementów nie ma w zawieszeniu.. Drążka stabilizatora nie posiadam. Przy dynamicznym przyśpieszaniu na wyższych obrotach dźwięku nie słychać (no chyba że jadę po nierównej drodze). Nie wiem pytałem paru znajomych to ciężko powiedzieć, chyba będe zmuszony wybrać się do mechanika na diagnozę, ale może Wy coś na początku poradzicie. Proszę o pomoc

EDIT Aaa i dodam że szukałem na forum, ogólnie na necie i jakoś nic nie znalazłem...

art_2008_a_
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: art_2008_a_ » pn lip 02, 2012 22:01

ciężko powiedzieć, ja w swoim jak nie mogłem czegoś znaleźć tzn. przyczyn usterki to jeździłem dalej aż w końcu samo wyłaziło, tzn luzy się powiększały i dały się już zidentyfikować, bo tak to można pół auta wymienić i nadal będzie dzwoniło :hmm:

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » pn lip 02, 2012 23:03

art_2008_a_ pisze:bo tak to można pół auta wymienić i nadal będzie dzwoniło
Nie stać mnie na takie wybryki :grin: :pub:
To nic jutro może pojade do majstra i popytam.. niech się przejedzie, oceni.. Napiszę o diagnozie :)

art_2008_a_
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: art_2008_a_ » wt lip 03, 2012 07:35

ja dużo jeżdżę i szybko wyłaziło a po drugie to i mechanicy nie raz tak doradzają bo nie mogą znaleźć ..

ciekaw jestem co powie fachman :pub:

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » wt lip 03, 2012 11:03

art_2008_a_, tak tak ale jak dla brata auto naprawiał to przy rozrządzie usłyszał że jest luz na łączniku drążka stabilizatora, ja tego nie słyszałem.. ale był faktycznie, i ostatnio przy amorkach usłyszał że lekko zacisk hamulcowy dzwoni czasami podczas jazdy, coś tam się wyrobiło ale nic groźnego. Ma słuch skubaniutki :jezor: Niedługo jadę do miasta i zobaczymy :)

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » wt lip 03, 2012 15:21

Noo i pojechałem do majstra, popytałem, dużo czasu nie miał bo pare aut miał do roboty. Proponował żebym się przejechał na stację diagnostyczną. Wspomniał też że to mogą byc zaciski hamulców, żebym przyhamował lekko jak sie będzie odzywać. Chyba strzelił w dziesiątkę, to chyba to :hmm: Więc dla mnie temat juz rozwiązany dziękuję art_2008_a_ za zainteresowanie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”