Golf IV coś stuka podczas hamowania

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Behemoth1987
GREEN
GREEN
Kontakt:

Post autor: Behemoth1987 » sob cze 30, 2012 23:06

Greeg pisał kiedyś że to może być poduszka w podobnym temacie tylko że to było gdy ta osoba cofała u mnie jest tak:

jadąc normalnie i normalnie hamując nic się nie dzieje ale gdy lekko hamuje i później gwałtowniej i mocniej nacisnę pedał jest głośne i mocne uderzenie wyczuwalne pod nogami
lekko hamując nic się nie dzieje cofając na pełnym skręcie i nie hamując na nierównościach (podjazd do garażu) jest podobne bicie

sprawdziłem

wahacze wymienione łączniki stabilizatora i tuleje duże i małe na wahaczu pół roku temu czyli raczej to nie to

sworznie przegub ok.

był luz na zacisku a w sumie to klocek się wyrobił i miał luz co mogło powodować bicie klocek nadpawałem i nie ma luzu

poduszka na skrzyni wymieniona pół roku temu poduszka na silniku ok.

dolna poduszka o której mówił Greeg łącząca kołyskę z silnikiem wygląda ok ruszałem silnikiem i nic nie bije jednak nie mam 2 śruby którą ta poduszka powinna być przykręcona przy kołysce i tu właśnie moje pytanie czy to może być przyczyna tego bicia ?

jacek100
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacek100 » pn lip 16, 2012 14:17

sprawdz poduszke pod skrzynią

Behemoth1987
GREEN
GREEN
Kontakt:

Re: Golf IV coś stuka podczas hamowania

Post autor: Behemoth1987 » pn lip 16, 2012 15:11

Behemoth1987 pisze:
dolna poduszka o której mówił Greeg łącząca kołyskę z silnikiem wygląda ok ruszałem silnikiem i nic nie bije jednak nie mam 2 śruby którą ta poduszka powinna być przykręcona przy kołysce i tu właśnie moje pytanie czy to może być przyczyna tego bicia ?

art_2008_a_
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: art_2008_a_ » wt lip 17, 2012 07:45

raczej nie powinno to być przyczyną, jedna śruba już powinna dobrze trzymać, dla pewności wkręcamy drugą i szukamy dalej... :D

Awatar użytkownika
szpieg
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szpieg » śr lip 18, 2012 13:41

wkręć druga to moze przestanie ;) poza tym dolna poduszka (tzw dogbone) przenosi duzy moment i cieźko ręcznie ją zdiagnozowac, odkręć ją i dokręć długą śrubę spinająca gumy (moment z tego co pamietam okolo 20 Nm) albo od razu wstaw tam poliuretany :)
Obrazek

Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”