Drżenie/ buczenie podczas jazdy

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

pietom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pietom » ndz sty 15, 2012 21:26

Witam
Podczas jazdy zauważyłem buczenie /drżenie z okolic przodu (tak jak bym na obwodnicy najechał na pobocze - na tę pogrubioną farbę - no może trochę mniej intensywnie) Obrazek
dzieje się to od prędkości ok 30km/h podczas jazdy na wprost i podczas skrętu w lewo. Przy skręcie w prawo objaw zanika. Ostatnio przypadkowo zauważyłem, że na wyłączonym silniku przy skrętach kierownicą w prawo słychać taki "stuk", gdy zapalę silnik objaw ustępuje. Nie wiem czy wystąpił on razem z objawem drżenia, ponieważ odkryłem ten stuk podczas montażu webasto kiedy musiałem zdjąć zderzak i potrzebowałem skręcić koła. Drzenie też zaczęło występować właśnie po jego montażu, na początku zastanawiałem się czy to nie wina tłumika od niego - podczas prędkości mogło by gdzieś zawijać powietrze wprowadzając go w rezonans i stąd drżenie - ale raczej tę możliwość wykluczam. Opony też wykluczam - mam je od nowości dopiero drugi sezon a już tej "zimy" przed montażem webasta byłu używane.
Jakieś sugestie?

pietom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pietom » pn sty 16, 2012 13:45

Dodam, że jak dzisiaj złapałem u góry za opone i zacząłem ją trząść do i od siebie to były wyczuwalne luzy

Awatar użytkownika
Quintus
Użytkownik
Użytkownik
Auto: Dodge Durango SLT

Post autor: Quintus » pn sty 16, 2012 15:26

Pierwszy objaw wskazuje na padnięte łożysko prawego koła.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » śr sty 18, 2012 23:00

Skoro ruszjąc kołem w pionie masz luzy to łożysko do wymiany.

pietom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pietom » ndz sty 22, 2012 15:57

Rozebrałem samochód, ze wstępnej diagnozy to łożysko amortyzatora oraz łożysko koła, przy okazji wymieniam amorki, jak złożę to opiszę czy pomogło

Samochód złożony i póki co wszystko w porządku. Przyczyna łożysko amortyzatora oraz łożysko koła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”