ściąga przy przyspieszaniu (nie tuleje)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
mk3 gwint fk, przód z regulacją twardości, nagle zaczęło ściągać przy przyspieszaniu na lewą strone.
bez dodawania gazu idzie prosto jak po szynach, przy hamowaniu również.
tuleje gumowo-metalowe wymienione na nowe febi, sworznie sztywne. zbieżność ustawiona prawidłowo,
ściąga tak samo na letnich jak zimowych.
gdzie szukać przyczyny tego ściągania?
mechanik już sie poddał, zasugerował że może to być wina przedniej poduszki silnika (silnik rusza sie ale w kabinie tego nie czuć) lub ubił sie smar w półośce ale sam nie jest tego pewien i nie chce wpędzać mnie w koszty
bez dodawania gazu idzie prosto jak po szynach, przy hamowaniu również.
tuleje gumowo-metalowe wymienione na nowe febi, sworznie sztywne. zbieżność ustawiona prawidłowo,
ściąga tak samo na letnich jak zimowych.
gdzie szukać przyczyny tego ściągania?
mechanik już sie poddał, zasugerował że może to być wina przedniej poduszki silnika (silnik rusza sie ale w kabinie tego nie czuć) lub ubił sie smar w półośce ale sam nie jest tego pewien i nie chce wpędzać mnie w koszty
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
geometria zrobiona? tulejki prawidlowo zalozone? zamien kola stronami
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Zmień zawias na serie i zobacz. Jak bedzie nadal to może być nawet wina skrzyni biegów. Jak nie bedzie ściągać to wróć spowrotem na gwint i podnieś go tak jak byś miał seryjną zawieche.. jesli bedzie ok tzn że wina przegubów, bo gdy obniżasz auto to praca przegubów wygląda całkiem inaczej. Wiem wiem że to jest dużo roboty ale nic nie kosztuje. Psujesz geometrie za każdym razem ale ja już sie tyle zawieszeń na zmieniałem i nigdy mi nie ściągał przy przyśpieszaniu.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.
na pewno wszystkie tuleje wahacza zmieniłeś? Bo to właśnie pasuje do luzu na nich. A nawet do mocno wybitych tulei na tylnej belce
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
geometria ustawiona, koła zamieniałem, tulejki założone prawidłowo. z tyłu nie ma żadnych luzów.
tak sobie myśle czy to może przypadkiem nie być wina łożyska.
bo to sie stało jak podniosłem prawą strone auta na lewarku, czy to jest możliwe że łożysko mogło sie rozsypać jak podniosłem je?
tak sobie myśle czy to może przypadkiem nie być wina łożyska.
bo to sie stało jak podniosłem prawą strone auta na lewarku, czy to jest możliwe że łożysko mogło sie rozsypać jak podniosłem je?
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Łożysko ? które? jak przy podnoszeniu ? rozsypać przy podnoszeniu? Nie wiem jak to można zrobić ale chętnie sie dowiemcaro86wlkp pisze:bo to sie stało jak podniosłem prawą strone auta na lewarku, czy to jest możliwe że łożysko mogło sie rozsypać jak podniosłem je?
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
sprawdz czy tuleje na waczaczu sa zalozone prawidlowo, wielu mechanikow zaklada je na pale, a jak sie zalozy w innej pozycji szybko je zrywa i samochod nietrzyma geometri podczas przyspieszania i hamowania
-
- Użytkownik
- Kontakt:
problem rozwiązany już dawno temu. może sie przyda komuś. okazało sie że skręcony jest wahacz. ale nie tak normalnie. na geometrii nie było odchyłów mierząc wszystko po przekątnej były takie same odległości. dopiero po przyłożeniu poziomicy do wahaczy okazało sie gdzie jest problem. wahacz skręcił sie prawdopodobnie od podniesienia auta na lewarku właśnie za wahacz. objaw tym większy był u mnie bo w gti sworznie są skośne. przy prostych prawdopodobnie nie poczułbym tego